Abusos sexuals

Injectar droga a una noia a la discoteca, la nova modalitat d'abús que arriba a Eivissa

Una jove de 18 anys denuncia haver estat víctima d'un fenomen estès en altres països d'Europa

Una discoqueta en una imatge d'arxiu
Alba Tarragó
01/07/2022
3 min

PalmaEl Regne Unit, Suïssa, França i ara Eivissa. L'onada estesa arreu d'Europa de punxades per injectar droga, vinculada a robatoris i violacions, ha aterrat a les Balears, tot just a l'inici de la temporada turística. Una jove de nacionalitat espanyola de 18 anys que estava de viatge de fi de curs al municipi de Sant Antoni va denunciar a la Guàrdia Civil que la matinada del 22 de juny, mentre estava de festa en una discoteca, l'havien drogat en contra de la seva voluntat. Al vespre va començar a actuar de manera estranya, segons els amics que l'acompanyaven, i l'endemà va despertar-se amb un blau al braç i sense records de la nit anterior. La jove va acudir a un centre sanitari, on el metge va confirmar que l'havien punxada al braç, però no van poder demostrar si li havien injectat alguna substància, atès que "havia passat massa temps per fer-li una anàlisi correcta", segons fonts de la Guàrdia Civil.

El fenomen de les punxades misterioses –de fet, injeccions– fa temps que ha esdevingut un problema a França. La xifra de queixes interposades per clients de discoteques va ascendir a prop de 300 entre finals de març i el mes de juny, però la dada no ha deixat de pujar. Segons mitjans locals, només durant la Fête de la Musique (Festa de la Música) –esdeveniment que se celebra a París cada 21 de juny– la policia va identificar nou persones sospitoses d'haver-ne punxat d'altres. Les víctimes relacionen aquests fets amb uns símptomes concrets, vertigen, nàusees i malestar, però el contingut de les xeringues encara es desconeix. Només en alguns casos s'ha pogut detectar presència de GHB, un psicotròpic.

Aquesta pràctica té el seu precedent al Regne Unit, tot i que també se n'han trobat casos aïllats a Suïssa, Bèlgica i Alemanya. La policia britànica va informar a finals de gener que havien rebut més de 1.300 denúncies des del setembre de 2021 per needle spiking o injection spiking, un concepte nascut precisament arran d'aquesta allau i que fa referència al fenomen denunciat al Regne Unit i Irlanda per nombroses noies joves que havien estat sotmeses a injeccions de drogues sedatives. Entre les conseqüències destaca l'amnèsia, comuna entre les substàncies que es fan servir en els casos de submissió química, és a dir, violacions facilitades per drogues. Ara bé, en poques ocasions s'han arribat a trobar casos d'agressions sexuals o robatoris vinculats al needle spiking.

Primer cas

En el cas de la jove que ha denunciat que l'han punxat a Eivissa, la Guàrdia Civil també nega que patís cap abús sexual, encara que ho atribueix al fet que "va estar tota la nit acompanyada". Fonts del cos policial afirmen que aquesta és la primera vegada que veuen un cas així a les Balears i que, per això, es mantenen "atents per si sorgeix una nova denúncia o torna a ocórrer". En qualsevol cas, reconeixen que "és complicat trobar l'autor dels fets" en casos com aquest, atès que és molt difícil que la víctima sàpiga qui és i pugui identificar-lo.

Davant això, el metge forense de l'Institut de Medicina Legal de les Balears, Borja Moreno, insisteix que en aquestes situacions cal demanar al centre mèdic una anàlisi d'orina o de sang dins les primeres 48 hores per conèixer la substància injectada. Però Moreno puntualitza que la injecció intramuscular és "poc efectiva", atès que tarda més temps a fer efecte i que les "vies més ràpides –i comunes– per drogar algú són a través de la beguda, esnifant o intravenosa". Sigui com sigui, el forense admet que "tots aquests nous mètodes solen sortir d'Eivissa" i no descarta que estiguem davant un nou tipus de submissió química.

stats