Violència masclista

Nou crim masclista: detingut un home per haver matat la seva parella, embarassada, a Manresa

Segons fonts judicials, no consten denúncies prèvies per maltractaments

El bloc on vivia la dona assassinada per la parella a Manresa

BarcelonaQuart assassinat masclista aquest any a Catalunya: els Mossos d'Esquadra han detingut un home per haver matat la seva parella, que estava embarassada, a Manresa. La víctima, de 31 anys, va aparèixer morta en un domicili del carrer Gaudí del municipi el 6 de maig. Inicialment, el cos no tenia indicis de violència i la inspecció ocular del pis no va aportar indicis de criminalitat, però finalment l'autòpsia ha revelat que va ser un assassinat.

Tenint en compte aquest informe i altres proves recollides al llarg dels últims nou dies, els agents han arrestat la parella de la víctima com a presumpte responsable del crim. Un jutge especialitzat en violència sobre de la dona s'ha fet càrrec del cas i ha decretat el secret de les actuacions. Ara haurà d'interrogar l'arrestat, que està pendent de passar a disposició judicial. Segons fonts judicials, no consten denúncies prèvies entre la parella.

La parella feia uns mesos que vivia a Manresa i que s'havia instal·lat al pis on es va trobar el cos de la víctima, segons fonts properes al cas consultades per l'ARA. L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial per condemnar l'assassinat. Els grups municipals faran demà al matí un minut de silenci a les 12 h a la plaça Major, presidit per la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i l'alcalde Marc Aloy, que ha condemnat el feminicidi i ha ofert el suport del consistori a la família de la víctima. També la conselleria d'Igualtat ha volgut traslladar tot el suport a l'entorn de la dona assassinada.

Diversos estudis assenyalen l'embaràs com un dels moments en què les dones que pateixen violències masclistes es troben més vulnerables. De fet, el 2,5% de les gestants estan sotmeses a la violència, segons una enquesta en les consultes d'atenció primària de l'ICS (Institut Català de la Salut), que té un protocol específic per detectar situacions de risc. La psicòloga Alba Alfageme, especialista en violències masclistes, assegura que l'embaràs pot ser un "punt d'inflexió" perquè els maltractadors són conscients de la fragilitat de les dones i, alhora, de la seva pròpia fortalesa davant d'ella. "És un moment en què la violència verbal pot passar a la física o agreujar-se la violència física si ja existia prèviament" en la relació, sosté l'experta.

En aquest sentit, Alfageme afirma que l'espera d'un fill desperta sovint la "gelosia" dels maltractadors perquè la seva parella se centra en el seu cos i en com està la criatura. Així, l'home percep que "ja no és el centre d'atenció" i reacciona més violentament. En altres casos, continua la psicòloga, la reacció de l'agressor és colpejar "directament la panxa de l'embarassada", cosa que provoca el doble efecte de, per una banda, fer mal al fetus i, per l'altra, atacar la dona físicament i anímicament perquè sap que la criatura és el més important en aquells moments.

Dues víctimes cada hora

Durant el primer trimestre de l'any tres dones van morir a mans de la seva parella a Catalunya. Només una havia denunciat el seu agressor abans de ser assassinada. Segons les dades dels Mossos d'Esquadra, en els tres primers mesos de l'any (els últims amb dades disponibles) 3.843 dones han denunciat ser víctimes de violència masclista, gairebé dues cada hora. La policia ha rebut 3.718 denúncies i ha detingut 1.574 presumptes agressors. Des del 2016, quan van començar els recomptes de víctimes a Catalunya, 115 dones han estat assassinades, el 75% de les quals no havien denunciat anteriorment. La infradenúncia és un fet i tant les dones com les entitats que els donen suport apunten com a causes principals per no informar de la violència la desconfiança en el sistema, la falta d'alternativa a sortir de la casa familiar en el cas que el maltractador sigui la parella, o les dificultats per iniciar una nova vida si hi ha criatures.

Gratuïts i confidencials

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Gratuïts i confidencials

Generalitat de Catalunya

Emergències

900 900 120 / 016

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Gratuïts i confidencials

Generalitat de Catalunya

Emergències

900 900 120 / 016

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats