Violència masclista

Jornada tràgica: tres dones i un nadó assassinats en menys de deu hores

Interior ordena "intensificar la vigilància": la meitat de dones mortes en crims masclistes aquest mes tenien algun tipus de protecció

Barcelona / MadridUna jornada tràgica empitjora un desembre especialment greu pel que fa als feminicidis a Espanya. En menys de deu hores, entre dimecres a la nit i la matinada d'aquest dijous, s'han comès tres crims masclistes a Madrid, Benidorm i Toledo, aquest últim amb dues víctimes, perquè la dona agredida estava embarassada. De fet, estava a punt de donar a llum. El desembre s'ha convertit en el mes amb més víctimes de violència de gènere del 2022 a Espanya, tal com va alertar dimecres el ministeri d'Igualtat, que va parlar d'una situació d'"extrema gravetat". De moment, Igualtat ha confirmat deu crims per violència de gènere i dos més s'estan investigant.

Crims per violència de gènere a Espanya el 2022
Cargando
No hay anuncios

A Escalona, Toledo, una dona de 34 anys que estava embarassada i a punt de parir va ser assassinada aquest dimecres, i l'autor seria la seva exparella. L'home, de 52 anys i amb antecedents per violència masclista des del 2009 contra la víctima, l'hauria matat amb una arma blanca i ja ha estat detingut per la Guàrdia Civil. Segons han indicat a Efe fonts pròximes a la investigació, els fills que la dona compartia amb el seu presumpte assassí, de 13 i 14 anys, són els que van trucar al 112. A la víctima només li faltava una setmana per donar a llum i els serveis sanitaris van intentar salvar la vida del nadó, però la criatura també va morir, malgrat la cesària d'urgència i els intents de reanimació. Un jutjat de Móstoles (Madrid) havia cancel·lat l'ordre de protecció i les mesures cautelars cap a ella.

El ministeri d'Igualtat ha confirmat aquest dijous a la tarda que es tracta d'un crim masclista. "És un fet terrible, per al qual no tinc paraules i només puc mostrar, en nom del govern de Castella-la Manxa, que estem desfets pel dolor en aquest moment. Ens personarem com a acusació popular, com sempre fem, perquè caigui tot el pes de la llei contra el presumpte assassí", va dir la consellera d'Igualtat de la Junta de Castella-la Manxa i portaveu, Blanca Fernández.

Cargando
No hay anuncios

L'altre cas confirmat com a assassinat per violència de gènere és el que es va cometre dimarts a Bilbao, tot i que no es va saber fins a l'endemà. Un home va trucar a la policia per confessar que havia assassinat la seva dona a l'interior de la Taberna Hilargi, un bar que regentaven al barri de San Francisco de Bilbao. Igualtat també ha confirmat que existien denúncies prèvies contra el presumpte agressor.

Cargando
No hay anuncios

Ordres d'allunyament

A Puente de Vallecas, Madrid, un home de 37 anys va matar a punyalades la filla de la seva exparella, de 20 anys, tot i que tenia una ordre d'allunyament de totes dues. Després va intentar suïcidar-se amb la mateixa arma blanca. Els serveis d'emergències van arribar al lloc dels fets passades les deu de la nit, alertats per les ferides que s'havia produït l'home, i van trobar el cadàver de la víctima a l'interior de l'habitatge, on feia hores que havia mort.

Cargando
No hay anuncios

A més, una dona de 22 anys ha mort aquest dijous a les cinc de la matinada després de precipitar-se des d'un sisè pis en un domicili de Benidorm, a la Marina Baixa. La Policia Nacional ha detingut la seva parella –de la mateixa edat–. Tant aquest cas com el de Vallecas s'estan investigant com a nous casos de violència masclista, segons ha confirmat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. En el cas de Benidorm, dues hores abans de l'incident agents de policia ja havien anat al pis: un veí els havia alertat d'una forta baralla entre la parella, però no van veure res que els portés a intervenir, ha informat la policia a Europa Press.

Cargando
No hay anuncios

Marlaska ordena "intensificar la vigilància"

Aquesta "proliferació inusual" de crims masclistes ha posat en alerta el govern espanyol. "He ordenat a la policia intensificar les actuacions davant la violència masclista", ha anunciat Marlaska aquest dijous. De les deu víctimes per violència de gènere d'aquest mes de desembre (les confirmades fins ara), cinc estaven protegides pel sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén), segons ha confirmat Interior. El sistema té ara mateix 31.161 casos actius, 17 dels quals catalogats de "risc extrem" i amb una protecció reforçada per a les dones.

Cargando
No hay anuncios

"S'està més segur dins el sistema VioGén", ha defensat Marlaska responent als periodistes sobre si ha fallat alguna cosa del sistema de protecció. El ministre ha assumit, però, que "tot sistema és millorable i estem en contínua avaluació permanent".

El ministeri també ha enviat una circular a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil recordant la necessitat de "l'estricte compliment de les mesures" de protecció de les víctimes de la violència masclista. "Això inclou que passi al davant la valoració més favorable a la víctima i als fills", ha dit Marlaska. A més, s'han reforçat les actuacions respecte dels agressors per "posar la mirada" damunt seu i treballen amb més "intensitat" en els "casos difícils amb dones vulnerables o agressors persistents".

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimecres el ministeri d'Igualtat havia demanat una revisió d'aquest mecanisme perquè contingui més informació sobre les mesures judicials. "És una de les pitjors xifres de la història i hem de reflexionar", ha dit la secretària d'estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez Pam, en una entrevista a La tardade Catalunya Ràdio aquest dijous. Pam ha afegit que cal detectar "què està fallant". "Cal analitzar cas per cas", ha dit, i ha posat d'exemple que metges o treballadors dels serveis socials puguin "donar l'alarma" quan calgui.

Per contra, qui ha estat bel·ligerant amb la formació lila ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles (PSOE), que aquest dijous al matí ha vinculat la llei del només sí és sí amb el repunt dels crims: "Potser la llei del només sí és sí no ha donat una resposta adequada. Quan acabem l'any amb aquesta situació, que hi ha més gent fora de la presó de la que voldríem, i quan veiem que la violència s'està disparant, crec que no és bo culpar ningú i tots hem de fer autocrítica", ha dit. A la tarda, Robles ha volgut matisar el dard cap a Podem i ha assegurat que el govern espanyol treballa "unit" contra la violència de gènere.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri d'Igualtat ha actualitzat aquest divendres a la tarda les dades insuportables de violència masclista d'aquest desembre: deu dones assassinades en casos ja confirmats i dos crims que s'estan investigant i que han passat en les últimes hores a Madrid i al País Valencià. Aquest any, segons els registres oficials, consten 48 dones assassinades a mans de parelles o exparelles. Si s'acaben confirmant els darrers casos, serien 12 les dones víctimes de crims masclistes i un nadó que estava a punt de néixer a qui un dels agressors també ha matat.

Què és el sistema VioGén?

El 2007 es va crear el sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén). És un sistema policial que depèn del ministeri de l'Interior i que té com a objectiu fer un seguiment i protegir dones víctimes de violència de gènere, així com als seus fills. Centralitza tota la informació policial (policia nacional, guàrdia civil, policies municipals i autònoms) sobre les víctimes.

Quan es produeix una denúncia per violència de gènere, automàticament es registra la víctima al sistema i la policia fa una valoració del risc per a la dona a través d'uns formularis. És a partir d'aquesta valoració policial que es determina el nivell de risc (són cinc): no s'aprecia, risc baix, mitjà, alt i extrem. 

Cadascun d'ells comporta mesures específiques i personalitzades per a cadascuna de les víctimes. Per exemple, en el cas de "risc extrem" es fa un control intensiu dels moviments de l'agressor i una protecció permanent de la víctima. Mentre que quan hi ha "risc baix" s'informa l'agressor que està sota control policial o es facilita a la víctima un contacte telefònic permanent amb la policia, entre altres mesures.

Telèfons contra les violències: gratuïts i confidencials

  • Generalitat de Catalunya: 900 900 120
  • Ministeri d'Igualtat: 016
  • WhatsApp: 600 000 016
  • Emergències: 112