"Digues «pepperoni» si estàs en perill": el missatge en clau que ha permès aturar un atac masclista
Una dona del Regne Unit va demanar una pizza a la policia per alertar que es trobava en una situació de violència masclista


Simular que demanava una pizza. Aquest ha estat el recurs que ha fet servir una dona al Regne Unit per demanar ajuda a la policia quan estava patint una situació de violència masclista. "Pizza a domicili?", pregunta la dona quan despenja el telèfon una agent de la Metropolitan Police, la policia de Londres. "Pizza a domicili? Esteu demanant una pizza o la policia?", li respon la policia, estranyada. La dona està fingint, no vol cap pizza, sap que truca a la policia. En qüestió de segons, el personal d'emergències reconeix la situació i la conversa deriva en una successió de missatges en clau que, finalment, acaba bé. Afortunadament, l'agent va actuar ràpid i va enviar al domicili una patrulla que va poder aturar l'atac masclista que estava patint la dona.
La mateixa Metropolitan Police ha publicat a les xarxes la transcripció de la conversa en clau que va mantenir aquesta ciutadana anglesa amb el 999, el número d'emergències britànic. El cos ha elogiat "la ràpida reacció" de l'agent que es va adonar que la trucada era, en realitat, "una crida d'ajuda urgent". A continuació, pots llegir (i escoltar, en anglès) la conversa des del començament, quan la dona fingeix que vol fer una comanda de menjar a domicili.
- Interlocutora: Pizza a domicili?
- Policia: Pizza a domicili? Esteu demanant una pizza o la policia? Si és la policia, digueu "sí".
- I: Sí.
- P: La persona que us amenaça és a casa, ara?
- I: Sí.
- P: Cap problema. La policia ja ve de camí, entesos?
- Tenen alguna arma? Digui "sí" o "no".
- I: No.
- P: Si l'amenaça a vostè digui "pepperoni". Si amenaça els nens digui "formatge".
- I: Pepperoni.
- P: La policia arribarà molt, molt, molt aviat, entesos? Si necessita trucar al 999, quedi's en una habitació separada d'ell, sent? Però si em quedo al telèfon més temps, semblarà sospitós si només està trucant per demanar una pizza. D'acord?
- I: D'acord.
- P: La policia arribarà molt aviat.
Utilitzar una pregunta aparentment innocent com aquesta –"Pizza a domicili?"– per alertar la policia que es necessita ajuda sense aixecar sospites no és una pràctica nova. Aquesta forma de comunicació codificada s'ha fet coneguda gràcies a campanyes de conscienciació, com ara la difusió d'aquesta mena d'estratègies a través de xarxes socials i mitjans de comunicació. El protocol ja té un nom concret: Silent Solution. Aquesta estratègia de denúncia garanteix que les persones puguin alertar la policia sense aixecar sospites i obtenir ajuda quan la necessiten. Fins i tot quan les víctimes no poden parlar: els agents, per exemple, poden demanar que, en cas de requerir ajuda, l'interlocutor estossegui o respiri fort. Gràcies al fenomen de la trucada silenciosa es poden resoldre casos de difícil solució, com ara casos de violència domèstica, segrest o altres situacions de perill.
Ja va passar a Sevilla
Una situació molt semblant a aquesta que ha passat al Regne Unit va passar a Sevilla el mes d'abril de l'any passat, quan una trucada al 092 demanant una pizza va permetre alliberar una dona retinguda contra la seva voluntat. En aquell cas, la víctima va telefonar a la Policia Local a les tres de la matinada.
L'agent que la va atendre li va preguntar si estava en perill i li va demanar que li respongués "sí o "no". La dona va respondre que sí i el policia va simular que formava part d'una empresa de repartiment de pizzes. Finalment, l'agent va derivar l'avís a la Policia Nacional, que va enviar dos falsos repartidors de menjar que van acabar detenint l'agressor.