Violència sexual

La Moncloa s'obre a revisar la llei del 'només sí és sí' després del degoteig de rebaixes de penes

L'Audiència de Madrid ha reduït la condemna almenys a tres penats, entre ells un exprofessor excarcerat tot i haver estat entre reixes per tocaments

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, en una imatge recent al Congrés de Diputats.
4 min

Madrid / BarcelonaEl degoteig de rebaixes de condemnes a agressors sexuals esgrimint la nova llei del només sí és sí ha portat la Moncloa a plantejar-se revisar la norma estrella del ministeri d'Igualtat (Podem) quan fa un mes escàs que ha entrat en vigor. Aquest dimarts s'ha sabut que arran de la nova llei tres condemnats per abusos sexuals amb l'antic Codi Penal han aconseguit que l'Audiència de Madrid els doni la raó i els rebaixi la pena. Entre ells hi ha el cas d'un exprofessor que complia condemna entre reixes per tocaments a alumnes i que ja ha estat excarcerat perquè el tribunal creu que, amb la reforma, només ha de complir una pena de 15 mesos. Precisament, arran d'aquesta sentència la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (PSOE), creu que l'opinió del tribunal "requereix" que el govern estudiï el text legal, ha dit des dels passadissos del Senat.

La nova legislació elimina la distinció entre abús i agressió sexual, posa el consentiment al centre i acaba d'una vegada per totes amb el debat sobre l'existència de violència i intimidació per poder agreujar el càstig. Ara bé, la normativa planteja una forquilla de penes diferents. La condemna mínima ha passat dels 6 anys a 4. I això obre la porta que els condemnats puguin demanar una revisió de la seva condemna. És un escenari del qual ja van alertar a l'ARA víctimes i expertes abans que la nova llei entrés en vigor.

Davant d'un canvi de normativa, els tribunals sempre han d'aplicar la legislació que sigui més favorable al condemnat, independentment que la sentència sigui ferma o no, i sempre en cas que el pres ho reclami. En el primer dels casos, que ha avançat El Mundo i ha confirmat l'ARA, l'Audiència de Madrid ha aplicat de manera retroactiva la nova legislació a un exprofessor que, inicialment, va ser condemnat a sis anys i nou mesos de presó per abusar sexualment de diversos alumnes. En aquest cas el tribunal considera que, segons la nova legislació, s'han despenalitzat tres dels abusos comesos, perquè la víctima era major de 16 anys i perquè el tribunal, en el seu moment, no va apreciar que hi hagués violència, intimidació o abús de superioritat. Com que ara només el condemna per dos abusos, la pena s'ha reduït a 15 mesos de presó. De fet, segons el rotatiu espanyol, l'home ja ha estat excarcerat.

El segon dels casos és el d'un home que ha vist com li rebaixaven dos anys la condemna per haver agredit la seva fillastra de 14 anys. Originalment, l'home havia estat condemnat a vuit anys de presó per abusos sexuals a una menor de 16 anys, sense que es tingués en compte cap agreujant. Traspassant aquesta sentència a la nova forquilla de penes, el tribunal entén que cal aplicar-li la més baixa, que és de sis anys de presó. El tercer cas revisat amb la lupa de la nova llei ha reduït de sis a quatre anys la condemna d'un home per agredir una amiga seva que l'havia deixat dormir a casa. Com en el primer dels casos, els magistrats asseguren que cal aplicar el nou mínim previst per la legislació.

"El problema no és la llei"

El ministeri d'Igualtat sempre ha dit que la llei protegia totes les víctimes dels seus agressors. Fa només unes setmanes la secretària d'estat Ángela Rodríguez Pam assegurava a Twitter que la tesi d'eventuals rebaixes era una "bola masclista que només fa créixer el terror sexual". Les declaracions coincidien amb el primer recurs que es presentava a Catalunya d'un condemnat per agressió sexual que també demanava que li reduïssin la pena de nou anys i mig a sis anys i vuit mesos de presó, aplicant-li els nous mínims que estableix la llei. Segons fonts pròximes al cas consultades per l'ARA, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no ha resolt el seu recurs. Aquest dimarts el ministeri d'Igualtat ha insistit que "el problema no és la llei de llibertat sexual", sinó l'existència d'una "justícia masclista".

En aquest sentit, des del ministeri liderat per Podem recorden que el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW, en les seves sigles en anglès) ja advertia que "els estereotips poden fer que els jutges interpretin erròniament les lleis o les apliquin de manera defectuosa", un fet que pot afavorir la "impunitat". En canvi, des del PSOE, la ministra d'Hisenda admetia que aquests casos evidencien que també caldria revisar la llei del només sí és sí. "Evidentment, no era l'objectiu de la llei rebaixar les penes en el cas d'abús a menors, tot al contrari", deia la ministra socialista des dels passadissos del Senat. "Caldrà estudiar la sentència i el mateix text legal", apuntava.

La Fiscalia, pendent d'una circular

En dos dels tres casos, la Fiscalia no s'ha oposat a la sol·licitud dels condemnats. El ministeri públic té pendent d'elaborar una circular en què es determinarà la posició que els fiscals han d'adoptar quan els agressors demanin rebaixes de penes en aplicació de la llei del només sí és sí, però encara no s'ha fet. Segons fonts del ministeri públic consultades per aquesta redacció, l'organisme està estudiant totes les casuístiques per enllestir aquest protocol.

De moment, segons apunten altres fonts judicials consultades per l'ARA, la majoria de fiscals estan avaluant cas per cas i deixant que sigui el deganat de cadascun dels territoris qui avali la seva decisió. Malgrat tot, apunten que la llei és clara a l'hora de marcar que, d'entrada, cal aplicar el Codi Penal més beneficiós per als condemnats, tant per part dels tribunals com de la Fiscalia i que, en última instància, tot dependrà de la interpretació que facin els magistrats de la llei.

stats