Violència masclista

En cerca i captura un acusat que no s’ha presentat al judici per haver violat i prostituït menors tutelades

Hi ha dos homes més acusats d’agredir sexualment tres adolescents internades en un centre de Barcelona

Laia Galià
3 min
El Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl judici a tres acusats de prostituir tres menors tutelades del centre residencial d'acció educativa (CRAE) Kairós del Poble-sec de Barcelona i d'agredir-les sexualment no ha pogut començar aquest dimarts, tal com estava previst, perquè un dels homes –l'únic que no és a presó provisional– no s’hi ha presentat. En canvi, sí que es va presentar fa una setmana a l’Audiència de Barcelona per recollir la citació per al judici, en què la Fiscalia demana penes d’entre 14 i 20 anys de presó i reclama que les compleixin íntegrament. Davant la seva absència, els magistrats l'han esperat aproximadament una hora, però el seu advocat, d'ofici, no ha aconseguit contactar-hi. Finalment, el tribunal ha dictat una ordre de cerca i captura i ha deixat un marge de 24 hores per tornar a intentar celebrar el judici, que se suspendrà finalment si l’home no s'hi presenta. Si tira endavant, els advocats tenen intenció de renunciar als testimonis més secundaris per encabir la vista en dos dies en lloc dels tres previstos.

Els altres dos acusats d’agressió sexual i prostitució a tres menors que estaven tutelades, que en aquell moment tenien 14, 16 i 17 anys, esperen en presó provisional des de fa gairebé dos anys. L’acusat que està en llibertat provisional i la noia que aleshores tenia 17 anys es van conèixer per Instagram i després de xatejar durant un temps van arribar a ser parella, entre febrer i juny del 2022. Durant aquest temps la noia solia visitar-lo al pis on vivia, i s’escapava sovint del centre per anar-hi. Moltes vegades també hi havia els amics del noi, els dos ara acusats, i ella mateixa va animar dues amigues, les altres denunciants, a sumar-s’hi.

Cap consentiment

La fiscal creu que els acusats van aprofitar aquesta situació de vulnerabilitat de les noies, que de vegades, en aquell pis, prenien drogues fins a quedar-se semiinconscients i "en un estat d’intoxicació que impedia prestar cap consentiment vàlid", per agredir-les sexualment sabent que elles no estaven en condicions de consentir ni defensar-se. Les agressions sexuals es van repetir presumptament diverses vegades i en alguna ocasió també els havien ofert diners a canvi de sexe, sempre segons l'acusació de la fiscal.

Una vegada, la primera noia va anar a visitar la seva parella i al pis també hi havia els dos amics. Ella havia pres drogues i estava semiinconscient i un d’ells li hauria ofert diners a canvi que tingués sexe amb els altres dos nois. En un altre cas, dos dels acusats van oferir 50 euros a una de les menors a canvi de sexe, però ella s’hi va negar i se’n va anar. Almenys una vegada, el juliol del 2022, un d’ells presumptament li va donar a una noia una Coca-cola "adulterada" amb alguna droga sense que ella ho sabés. La noia se la va prendre i va quedar inconscient durant tota la nit.

L’escrit d’acusació també demana ordres d'allunyament per a tots tres i indemnitzacions de 7.000, 8.000 i 30.000 euros per a les noies. Als tres acusats també els atribueix un presumpte delicte contra la salut pública per la quantitat d’amfetamines, cocaïna i marihuana que els van trobar.

Centre tutelat

En declaracions a l'ARA, fonts de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) s'han limitat a posicionar-se al costat de les tres víctimes i han recordat que els centres tutelats "no són presons" i molts joves tenen llibertat de moviments o permisos per sortir. En aquest sentit, no posen el focus en el comportament de les noies i recorden que en una família convencional també hi poden haver escapoliments de tant en tant.

stats