25-N

Busos amb parada a demanda per lluitar contra les violències masclistes

Feminismes promou una xarxa de punts liles en centres comercials, cívics o escoles amb personal format per detectar agressions

BarcelonaUna xarxa de punts liles per tot Catalunya per alertar de violències masclistes. És una de les 222 accions que planteja el primer pla nacional de prevenció de violències masclistes que aquest dilluns ha presentat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que l'ha qualificat de "punt d'inflexió sense precedents" respecte a les nombroses "actuacions fragmentades, puntuals i poc dotades de recursos" que s'han fet els últims anys amb l'objectiu de prevenir les agressions i protegir les víctimes. En dos anys, s'invertiran uns 43 milions d'euros.

El pla inclou una estratègia per a les agressions que es cometen als transports públics, de moment només al metro i l'autobús, a l'espera que s'hi afegeixin els taxis i les empreses de cotxe compartit. Així, es crearà el botó lila a totes les aplicacions del transport perquè es pugui activar en cas d'una situació de risc o d'incomoditat que derivarà a un telèfon d'atenció jurídica o psicològica. A més, també es preveu estendre el servei de parades a demanda, amb el qual les dones que vam amb autobusos amb recorreguts poc concorreguts o a la nit podran sol·licitar que el vehicle s'aturi on més li convingui i, en el mateix sentit de sensibilització, s'obrirà una bústia anònima per denunciar assetjaments i agressions en el transport.

Cargando
No hay anuncios

En vigílies del 25-N, Verge ha assegurat que per posar fi a les violències masclistes cal passar a l'acció i involucrar-hi "sobretot els homes", perquè tothom hi estigui sensibilitzat i hi hagi una reacció massiva, com ha passat amb el petó forçat de Luis Rubiales a la jugadora Jenni Hermoso. La idea és crear una gran "xarxa lila" entre mercats, botigues, centres comercials, esportius i cívics, així com de treball, culturals o escolars perquè tinguin un referent, personal format en la detecció de les agressions perquè puguin intervenir-hi ràpidament, tenint clar què ha de fer en aquestes situacions. Es tracta, ha dit Verge, que les dones que pateixen alguna agressió "sàpiguen que hi ha algú a l'altra banda". Tot i que el pla no preveu l'obligatorietat d'afegir-se a la xarxa, la consellera ha assegurat que hi ha "receptivitat" de les empreses per confirmar que són espais "segurs".

Per fer aquest pla, Feminismes ha treballat amb entitats feministes i amb la resta de departaments de la Generalitat. Per exemple, amb Educació han acordat la creació dels anomenats punts liles irisats, que assessoren sobre violències masclistes i LGTBIfòbiques, i es reforçarà el servei de protecció de la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV), fent que es traslladin pels centres d'educació del país per elaborar plans individualitzats. A més, al pla d'estudis dels grau de ciències de l'activitat física i l'esport (CAFE) i en els dobles graus de l'INEFC serà obligatòria l'assignatura sobre perspectiva de gènere, que inclourà temari sobre les violències masclistes.

Cargando
No hay anuncios

Feminismes també promocionarà les marxes exploratòries en pobles i ciutats, com ja han fet entitats feministes i s'ha provat recentment a Alella, perquè les dones puguin analitzar l'urbanisme des d'una perspectiva de gènere i advertir així dels dèficits de l'enllumenat, dels espais massa aïllats o en quina zona de la via urbana se senten insegures a l'hora de caminar o estar-s'hi.

Telèfons Violències Masclistes