Violència sexual

El 40% de les agressions sexuals al transport públic de Catalunya són al metro

Interior i Territori presenten una campanya per conscienciar els passatgers

BarcelonaEl 2023 es van cometre 97 delictes contra la llibertat sexual a la xarxa de transport públic de Catalunya, comptant tots els trens, des de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) fins a Rodalies, el metro, els autobusos de línia i, també, els taxis. La majoria van ser agressions sexuals. De tots aquests fets delictius en tots aquests mitjans de transports diferents, segons ha pogut saber l'ARA, el 40% es van registrar al metro de Barcelona. Això significa que d'aquest centenar de delictes comesos, fins a 39 es van cometre en aquest transport subterrani. El metro, de fet, és el mitjà amb un balanç més negatiu: hi han crescut un 56% les agressions sexuals, de les 24 del 2022 a les 39 del 2023. Pràcticament, és l'únic transport públic en què les agressions pugen, ja que també augmenten els delictes comesos als trens de Rodalies i FGC, si bé només passen de 27 a 28 fets contra la llibertat sexual.

De totes les agressions sexuals que es van produir l'any passat al transport públic català, un 70% van ser en l'àmbit ferroviari. És a dir, als Ferrocarrils, al metro o a les Rodalies. Pel que fa als delictes restants, 23 es van cometre en un autobús i cinc en un taxi. El metro de Barcelona és el que explica, bàsicament, l'augment global de les agressions sexuals al transport públic, que pugen un 11% respecte al 2022, passant de 86 delictes a 97. Si es treu el metro de l'equació, però, es passa a registrar una disminució i no un augment. Sigui com sigui, l'augment de l'11% encara és pitjor si s'agafa el 2021 d'any de referència, quan encara hi va haver restriccions de mobilitat per la pandèmia. Aleshores, la pujada passa a ser del 30%. "Anem pels agressors. La societat no es pot permetre que les dones visquin amb por", ha avisat aquest dimarts el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, des de l'estació de Ferrocarrils de la Plaça Catalunya de Barcelona, on han presentat una nova campanya per erradicar les agressions sexuals, però també l'assetjament i l'exhibicionisme, al transport públic.

Cargando
No hay anuncios

Un tren de FGC aturat a la via número 5 de l'estació lluïa aquest dimarts missatges com "Grapejar-la o refregar-t'hi al transport públic és delicte" o "Aprofitar quan va beguda per tenir-hi sexe és delicte". Aquests missatges també apareixeran a les televisions dels trens i als cartells de les estacions de Ferrocarrils per "conscienciar i prevenir", en paraules del conseller Elena. Tot forma part de la campanya del Govern És delicte. Al seu costat, la consellera de Territori, Ester Capella, ha afirmat que en "les polítiques territorials és essencial introduir la perspectiva de gènere" i ha acceptat que s'han d'anar fent modificacions a les estacions per "fer-les segures".

Els missatges als vagons dels trens només són una part d'un conveni entre el departament d'Interior i Ferrocarrils de la Generalitat per prevenir les agressions sexuals. La cap del gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del departament d'Interior, Alba Alfageme, ha explicat que en els mesos vinents també s'elaborarà una enquesta per conèixer la percepció d'inseguretat dels passatgers dels Ferrocarrils. De fet, segons les dades de l'Enquesta de Violència Masclista de Catalunya del 2021, el transport públic és, amb un 7,7%, el tercer lloc fora de l'àmbit de la parella on es produeixen més violències sexuals, només per darrere dels llocs d'oci (19,9%) i els espais públics (15,9%).

Cargando
No hay anuncios

Formació als treballadors

Tal com ha explicat el president de FGC, Toni Segarra, la signatura del conveni també implica la formació, per part del departament d'Interior, de 900 professionals de FGC en l'àmbit de la violència masclista i les violències sexuals perquè puguin prevenir possibles incidents i intervenir en cas que es produeixi una situació d'aquest tipus. "Continuarem treballant perquè cap dona se senti insegura", ha afirmat Segarra.

Cargando
No hay anuncios
Telèfons 24 hores contra les violències masclistes