La violència masclista i sexual del confinament surt a la llum

La majoria de delictes baixen a Barcelona el primer semestre, però els específics contra les dones creixen

Des de l’octubre hi ha hagut un “degoteig” de denúncies de delictes contra les dones.
16/07/2021
3 min

BarcelonaEls delictes desconeguts per la policia reben el nom de xifra negra i se sospitava que la violència masclista s’havia denunciat menys durant el confinament pel covid, perquè les víctimes havien estat tancades a casa. La realitat és que els pocs delictes que creixen a Barcelona el primer semestre d’aquest any respecte al 2020 són contra les persones. Els de violència de gènere augmenten de 1.143 casos a 1.327 –un 16% més–, mentre que els de violència sexual, tant abusos com agressions, passen de 296 a 394, un 33% més. La cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, la comissària Marta Fernández, creu que la xifra negra de la violència masclista ha “aflorat” perquè s’han reforçat els grups d’atenció a les víctimes. Pel que fa a la violència sexual, ha precisat que una part dels abusos i les agressions que s’han conegut ara –51 casos– havien passat abans.

Les xifres d’aquest any surten del balanç delinqüencial que s’ha presentat aquest matí a la Junta Local de Seguretat de Barcelona, tot i que les del 2020 són del balanç anterior o de les dades obertes dels Mossos perquè la policia ha fet la comparativa amb el 2019. El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha argumentat que si les xifres es comparessin amb el 2020 “encara serien millors”, cosa que no és certa. El total de delictes ha caigut un 44% respecte al 2019 i un 4% respecte al 2020. La coordinadora de seguretat ciutadana dels Mossos a Barcelona, la intendenta Sílvia Catà, ha dit que la comparativa no és respecte a l’any passat perquè la població estava confinada i ha apuntat que només tindria sentit fer-ho en la violència de gènere, perquè les dones havien d’estar forçosament a casa amb les seves parelles malgrat tenir ordres d’allunyament.

Segons Catà, des de l’octubre hi ha hagut un “degoteig” de denúncies de delictes contra les dones que van passar l’any passat i que ara surten a la llum. Ho diferencia dels delictes contra el patrimoni, com els furts i els robatoris violents, perquè arriben a la policia amb “pocs dies de marge”. La intendenta ha atribuït l’increment de la violència sexual al fet que hi ha més dones que pateixen la violència de gènere que també han denunciat abusos i agressions. Catà ha explicat que els delictes sexuals s’han concentrat a la via pública, en llocs com places i platges, i als domicilis particulars. En canvi, per les restriccions del covid, han passat menys a l’oci nocturn, a la restauració i als hotels. El secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha afegit que ha crescut el maltractament a la llar i que les dades de la violència masclista no baixen.

Un centenar de multireincidents

Pel que fa als furts i els robatoris violents al carrer a Barcelona, els registres del primer semestre d’aquest any estan una mica per sota del 2020. El cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos a la ciutat, l’intendent Joan Carles Granja, ha volgut remarcar els resultats de l’anomenat pla Tremall, dedicat als lladres multireincidents. Granja ha explicat que en el primer mig any del 2021 han detectat 134 lladres amb aquest perfil i 111 han acabat detinguts: sumen 4.475 antecedents. El 19% han entrat a la presó o en centres de justícia de menors. Els agents han fet 975 detencions per robatoris violents aquest primer semestre, 681 de les quals in fraganti. “Tres de cada quatre són al moment”, ha apuntat Granja. Més de la meitat dels objectes que se sostreuen són mòbils, una quarta part, bosses de mà i un 5% rellotges.

Sobre les lesions que han causat els robatoris violents a Barcelona aquest primer mig any, Granja ha dit que de les gairebé 4.400 víctimes, unes 1.000 han acabat amb ferides: 618 lleus i 53 ingressades als hospitals, tant per punts de sutura com per estades a l’UCI. Granja ha recordat que en un dels dos homicidis d’aquest any a la ciutat un lladre va matar un botiguer amb una navalla quan tornava a casa al Guinardó, tot i que ha relativitzat que augmenti la violència als robatoris perquè “tres de cada quatre víctimes no tenen lesions i la meitat són lleus”. El 12% de les persones que pateixen els robatoris són menors d’edat, el 9% gent gran i el 4% turistes. L’Ajuntament també ha presentat els resultats de l’enquesta de victimització del 2020: el 23,5% dels barcelonins han respost que han sigut víctimes d’almenys un delicte. L’any anterior van ser el 30,9%.

stats