El protocol de l'IMAS estableix que quan qualsevol professional d'un centre de protecció té sospites que un menor pot ser víctima d'explotació sexual ha d'aconseguir tota la informació possible i fer-ne un informe. Seguidament, cal notificar el cas al Registre Unificat de Maltractament Infantil i, a més, derivar el menor a la Unitat de Valoració de l'Abús Sexual Infantil, que analitza la credibilitat del testimoni. Després el possible cas es comunica a la Fiscalia de Menors, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil amb l'informe d'incidències i tota la documentació relacionada.
L'IMAS defensa que fa "un seguiment de les actuacions policials i/o judicials motivades per aquesta comunicació a la Fiscalia i que entrin dins l'àmbit d'actuació de la Direcció Insular d'Infància i Família". Aquest servei treballa de manera coordinada amb els serveis especialitzats en infància i família tant de la Policia Nacional (Unitat d'Atenció a la Família i la Dona, Ufam) com de la Guàrdia Civil (Equip de Dona-Menor, EMUME). En les reunions periòdiques que mantenen es facilita l'accés als expedients i la comunicació amb els menors implicats.
A part d'això, l'administració insular assegura que treballa amb la fundació Amaranta, especialitzada en l'atenció a menors i dones víctimes de tràfic. L'IMAS disposa d'un centre especialitzat gestionat per donar acollida a aquest tipus de menors i, en cas que es consideri necessari per a la seva seguretat, es poden traslladar a altres centres d'acollida residencial de la Península.