Vila recrimina a Adif no haver invertit el milió d'euros necessaris per acabar les obres del TGV a Girona
El conseller de Territori i Sostenibilitat titlla la situació "d'inadmissible" i no descarta exigir responsabilitats un cop es coneguin les causes de la inundació del túnel
GironaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, recrimina a Adif no haver invertit el milió d'euros que es calcula que hauria costat finalitzar les obres del TGV a Girona. "És inadmissible que per pocs centenars de milers d'euros d'una obra milionària s'hagi posat en situació de col·lapse el servei", ha lamentat Vila després d'inaugurar la 7a Cimera de Ciutat i Aglomeracions per l'Alta Velocitat que es fa aquest divendres a Girona.
Vila també ha exigit "informació clara i veraç" per part del ministeri de Foment i Adif, i no descarta exigir responsabilitats un cop s'aclareixin les causes de la inundació del túnel del TGV a Girona dilluns passat, que continua fora de servei per cinquè dia consecutiu. "És evident que un servei d'aquesta magnitud ha de tenir els plans d'emergència resolts i la capacitat de resoldre eventualitats com aquesta, i que no és tan excepcional con ens han volgut fer creure", ha subratllat.
La represa del servei, sense data
Segons Vila, la línia del TGV és "segura" i assenyala que ja es coneixien les dificultats i problemàtiques del túnel del tren d'alta velocitat al seu pas per la ciutat, construït a tocar de diversos aqüífers i rius com el Güell o el Ter. El conseller ha admès què s'estan vivint moments de "certa confusió" i que no se sap quan es reprendrà el servei. "De forma oficiosa, des d'Adif ens han explicat que confien poder restaurar el servei aquesta setmana, però ja ho veurem", ha explicat el conseller.
"La meva impressió, si ho veus des del terreny, és que no podrà ser", ha afegit, tot recordant que encara és massa aviat per conèixer les causes de l'incident. "Hem de veure en precisió el que ha passat, i si es confirma que hi ha projectes inacabats i coses que es van aprovar i acordar i que no s'han fet, llavors demanarem responsabilitats", ha conclòs el titular de Territori i Sostenibilitat.
A dia d'avui no hi ha consens sobre l'origen de la incidència. Des de l'Ajuntament s'assegura que el problema va ser l'esfondrament d'un mur provisional a l'antic pou d'atac de la tuneladora, a Mas Xirgu. Per la seva banda, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya culpa Adif d'haver deixat les obres del túnel sense finalitzar. Per contra, Adif assegura que va ser la xarxa de clavegueram de la ciutat que no va funcionar correctament davant l'episodi de pluges "excepcionals i inèdit en més de tres dècades" que van caure a Girona.