El BCN Checkpoint aconsegueix millorar els diagnòstics d'infeccions de VIH
Una nova maquinària ha permès descobrir tres casos que havien passat per alt els tests habituals
BarcelonaBCN Checkpoint, el centre comunitari de detecció del VIH gestionat pel Projecte dels NOMS-Hispanosida, ha presentat aquest dijous els resultats d'un estudi pioner sobre el diagnòstic d'infeccions agudes per VIH mitjançant tecnologies de detecció de càrrega viral, que va ser publicat recentment en la prestigiosa revista mèdica 'The New England Journal of Medicine'. Des de fa uns mesos, els usuaris del centre poden accedir a una prova de detecció de càrrega viral si hi ha evidències d'una infecció recent.
Per fer-ho possible, el BCN Checkpoint ha incorporat un laboratori de genètica que permet diagnosticar infeccions agudes mitjançant tecnologies de detecció de càrrega viral. En els primers tres mesos de posada en marxa d'aquest nou servei s'han fet un total de 314 proves de càrrega viral quan hi havia indicis que hi podia haver una infecció aguda i s'ha aconseguit diagnosticar tres infeccions agudes que no havien estat detectades pel test ràpid ni pel test de Western Blot.
Michael Meulbroek, president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, ha destacat que la detecció d'aquest tipus d'infeccions permet una ràpida derivació de la persona diagnosticada que, d'aquesta manera, tindrà la possibilitat d'accedir a tractament al mateix moment. Això comportarà, ha assegurat, una "ràpida disminució" de la càrrega viral. Meulbroek ha afegit que tot plegat permetrà "detectar infeccions que d'una altra manera no es podrien detectar i rebaixar la disminució de la càrrega viral". A més, això trenca "la cadena de transmissió de noves infeccions, perquè en aquesta fase el virus es replica a nivells molt elevats".
Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint, ho ha aprofitat per tornar a reclamar més recursos a l'Ajuntament de Barcelona, ja que qualifica els actuals de "donacions", i que s'adhereixi a la Declaració de París, que planteja l'objectiu d'acabar amb l'epidèmia en un termini de 15 anys. També ha volgut reclamar plans de salut específics per a la població homosexual, sobretot la masculina, que és el col·lectiu més afectat per aquesta epidèmia. Per exemple, ha explicat, a la ciutat de Barcelona el 2013 el 82% de nous casos de VIH van ser d'homes homosexuals i dones transsexuals.
La presentació de l'informe s'ha fet en el context del Freddy for a Day, una jornada benèfica en record de l'excantant britànic Freddy Mercury, que va morir com a conseqüència de la sida.