Victòria de la PAH amb l’aprovació unànime de la llei contra els desnonaments
La ILP inclou mesures com el lloguer social, el reallotjament de desnonats i descomptes en llum i gas
BarcelonaVicenç Bitrian, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Anoia, no va dubtar ni tan sols un segon a anar ahir a la tarda a les portes del Parlament a celebrar l’aprovació de la ILP de mesures urgents per afrontar l’emergència de l’habitatge i la pobresa energètica. Després de tants anys de lluita, volia viure en primera persona el que considera “una de les victòries més grans que ha viscut la societat els últims temps”. Com ell, desenes de persones vestides amb la samarreta verda es van congregar al Parc de la Ciutadella per celebrar que sí que es podia i que la ILP impulsada per la PAH, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i l’observatori DESC tirava endavant. Ahir el Parlament va aprovar per unanimitat -120 vots a favor- la proposició de llei basada en la ILP de la PAH de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica.
La principal novetat de la llei és que els grans propietaris hauran de fer una oferta de lloguer social durant un període de tres anys a les persones afectades que no tinguin alternativa d’habitatge i que estiguin en risc d’exclusió habitacional. És a dir, obliga les entitats financeres, les filials immobiliàries de les entitats i els fons d’inversió a oferir aquests pisos en lloguer social.
A més, les administracions públiques han de garantir en qualsevol cas el reallotjament adequat de les famílies i persones en situació de risc d’exclusió residencial que estiguin en procés de ser desnonades per poder fer efectiu el desallotjament. Pel que fa a la pobresa energètica, s’habilitarà un protocol obligat de comunicació als serveis socials i se signaran convenis amb companyies de subministraments per donar ajudes a fons perdut i descomptes molt notables.
Les despeses globals d’habitatge i subministraments no podran superar el 30% dels ingressos familiars en cas de persones en risc d’exclusió. La ILP, que va entrar al Parlament amb més 140.000 firmes, va arribar ahir al ple del Parlament amb una sola esmena parcial de CiU consensuada amb altres grups i dues del PP, que van ser rebutjades.
L’emoció de la PAH
Amb una emoció irrefrenable, el portaveu de la PAH, Carlos Macías, i Maria Campuzano, d’Aliança Contra la Pobresa Energètica, van presentar la llei davant del ple -al qual va assistir com a públic l’alcaldessa de Barcelona i exportaveu de la PAH, Ada Colau- reivindicant la lluita ciutadana que ha permès arribar fins aquí. Macías va lamentar l’absència de molts diputats a l’hemicicle durant el debat de la llei i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, molesta, va respondre-li que el Parlament no estava “buit”. “Els diputats estan atenent gent”, va assegurar De Gispert.
Jornada “històrica”
Macías va recordar que “davant la inacció del Govern”, la ciutadania ha desobeït “lleis injustes per defensar els drets humans”. “Continuarem fent pressió política a les institucions. S’ha de posar en valor la política que es fa en altres espais, la política en majúscules”, va expressar. Al seu torn, Campuzano va insistir que els drets de les persones “han sigut conquerits per la ciutadania” i amb l’aprovació de la llei s’estava “fent història” i “un gran pas endavant pel dret a l’habitatge”. La PAH va celebrar l’aprovació de la llei amb una festa al Parc de la Ciutadella.
Els diputats que van intervenir en el debat -Meritxell Roigé (CiU), Roger Torrent (ERC), Jordi Terrades (PSC), Rafael López (PP), Salvador Milà (ICV-EUiA), Matías Alonso (Ciutadans) i Quim Arrufat (CUP)- van coincidir a dir que en aquesta jornada “històrica” el protagonisme era de les entitats.
Al final del debat, Colau -amb els ulls vidriosos- va reivindicar que la gent “s’està reapropiant la política”. “Com a alcaldessa intentaré estar a l’altura”, va concloure.