Víctimes d'Instagram: "Necessitava l'atenció de la gent"

Un estudi intern de l'aplicació revela que perjudica la salut mental d'una de cada tres adolescents

Tres noies que fan teràpia al centre que la fundació ITA té a Argentona per recuperar-se de trastorns de conducta i addiccions
25/09/2021
4 min

Argentona"Tenia l'autoestima tan baixa que no vaig saber gestionar les meves xarxes socials", resumeix la Paula. Té 16 anys i fa quatre mesos que viu al centre. Hi va arribar després d'haver tocat fons, diu. Agafa aire, i tanca els ulls per deixar-se anar per explicar la seva història: "Sempre m'he vist a mi mateixa com una víctima. Vaig patir anorèxia, bulímia, assetjament escolar. Em passava hores a Instagram, enviant i publicant fotos inadequades perquè necessitava l'atenció de la gent". Les fotografies i un vídeo d'ella d'alt contingut sexual van escampar-se per tot l'institut. I va haver d'evadir-se com fos. Va trobar dues vies per fer-ho: els porros i les autolesions. "Vaig començar a consumir com una boja perquè tot m'era igual".

En un informe intern que va publicar en exclusiva la setmana passada el diari The Wall Street Journal, Instagram admetia que "empitjora els problemes d'imatge corporal en una de cada tres adolescents" que utilitzen aquesta xarxa social. Segons l'estudi, el 32% de noies diuen que "quan se senten malament amb el seu cos, Instagram les fa sentir pitjor", perquè les comparacions que inevitablement acaben fent amb altres persones –i altres cossos– "alteren la manera en què les joves es perceben i es descriuen a elles mateixes". Al darrere d'aquest 32% hi ha noies amb noms i cognoms, joves que arrosseguen molt de malestar emocional i que acaben canalitzant-lo amb conductes de risc, dins i fora de les xarxes. Instagram no és l'origen dels seus problemes, és un fals refugi que les acaba deixant encara més soles. L'ARA ha parlat amb tres noies menors de 18 anys que durant molt de temps han intentat defugir el seu malestar buscant l'aprovació social a través de les xarxes socials. Ara fan teràpia al centre que la fundació ITA té a Argentona, on es recuperen de trastorns de conducta i addiccions.

Desconeixement de la família

La Paula ara ha posat distància i, amb la seva terapeuta, ha tornat a entrar al seu compte d'Instagram. "Em fa fàstic, em degradava com a persona –assegura–. Ara veig que els meus problemes amb el consum de drogues, socials i d'addicció a la tecnologia van ser arran d'un mal ús de les xarxes". És com un peix que es mossega la cua: "Tenen molts problemes d'autoestima, problemes a casa, a l'escola, amb inseguretats pròpies de l'edat. I busquen sentir-se estimats a través de les xarxes socials, és a dir, a través de la seva imatge", relata Rita Antón, psicòloga del centre d'ITA. Però catalitzar els seus problemes emocionals a les xarxes no les fa estar millor, sinó que els genera cada vegada "més inseguretats". Una de les dificultats per abordar això a temps és que molt sovint les famílies "desconeixen del tot la imatge que donen els seus fills a les xarxes".

La Saray –nom fictici– tenia tota la seva família bloquejada a Instagram. No van arribar a veure les fotos que penjava la noia, que ara té 16 anys. "Veia noies que estaven molt bones i volia ser com elles. Em maquillava molt, em posava guapa, i també penjava fotos en roba interior per agradar als altres", recorda. Es passava "tot el dia" en aquesta xarxa social, fent scroll, saltant d'un compte a l'altre i penjant fotos amb filtres per veure's millor. Fins i tot, diu, li agradava que li parlessin "homes grans". "Perquè almenys volia dir que agradaves a algú", justifica. La Saray assegura que Instagram li ha "perjudicat la salut", perquè als problemes que va tenir amb les amigues i a la mala relació que tenia amb els pares s'hi va afegir la inseguretat que li generava comparar-se constantment amb tantes persones. I per escapar-se –almenys mentalment– d'una adolescència complicada va començar a consumir. "Em vaig enganxar també perquè em van dir que la droga aprima", diu sense embuts. Ara fa vuit mesos que està ingressada al centre, després de dos anys apropant-se a l'abisme de les drogues, al qual va acabar caient: "Vaig arribar aquí a Argentona fumada, perquè consumia cànnabis cada dia, i de tant en tant MDMA i pastilles d'èxtasi".

L'estat anímic, en funció dels 'likes'

La Itziar –també prefereix donar un nom fals– només fa un mes que va arribar a ITA, també per desintoxicar-se de l'abús als porros i per "tenir més autocontrol". Com la Paula i la Saray, la Itziar també penjava imatges seves en roba interior per captar l'atenció dels nois. "I els nois m'obrien, però no m'obrien els que jo volia, i a més em parlaven només pel meu físic, mai per saber com jo soc en realitat", diu. El seu estat d'ànim va començar a dependre del nombre de likes que rebien les seves fotos. "Si no arribava a la quantitat que jo pensava, m'afectava i em sentia malament", reconeix. Durant molt de temps, va comparar-se constantment amb altres noies: pel cos, per les fotos, per la roba, pels m'agrada que rebien. Era, simplement, el camí que va trobar per sentir-se valorada: "Tenia molts problemes amb mi mateixa, a l'institut, amb els pares, i m'evadia així, o tallant-me o pegant-me amb altra gent".

El mateix estudi intern d'Instagram revelava que alguns dels problemes detectats entre les adolescents "eren específics d'Instagram i no de les xarxes socials en general", sobretot perquè afavoreix les comparacions amb l'atractiu personal, la riquesa o l'èxit entre les persones, inclosos menors d'edat. "La tendència a compartir els millors moments, la pressió per semblar perfectes i l'efecte addictiu pot abocar els adolescents cap a trastorns alimentaris, a voler tenir un cos saludable, i a la depressió", deia l'informe, que Facebook s'ha negat a fer públic. També hi afegia que una quarta part dels adolescents "no se senten prou bons" o atractius i que aquesta sensació comença arran d'usar l'aplicació, a la qual "volen dedicar menys temps, però no tenen prou autocontrol per fer-ho". A Espanya, 20 milions de persones tenen Instagram, i no se sap quantes són menors d'edat.

stats