Congrés de Diputats

Víctimes d'abusos a l'Església pressionen el PSOE perquè aprovi una comissió d'investigació

Els socialistes n'avalaran la tramitació a la reunió de la mesa perquè es voti al ple

MadridEls abusos a menors al si de l'Església s'han d'investigar, entre altres llocs, al Congrés. Aquest és el missatge que aquest dilluns han volgut traslladar algunes víctimes després de mantenir una reunió amb el grup parlamentari d'Unides Podem, un dels impulsors d'una comissió d'investigació que aquest dimarts es discuteix en la reunió de la mesa. La pilota és a la teulada del PSOE, i si hi vota a favor permetrà que, efectivament, es constitueixi.

"Hi ha obscurantisme per part de l'Església, però no n'hi pot haver per part de l'Estat", ha manifestat el fundador de Mans Petites i denunciant dels abusos a l'Escola Maristes de Barcelona, Manuel Barbero, en declaracions als mitjans. La Fiscalia General de l’Estat, de fet, ha ordenat als 17 fiscals superiors que li enviïn abans de deu dies tots els casos en tramitació d’abusos i agressions a menors vinculats a institucions religioses, segons ha avançat El País i ha confirmat la Moncloa. Així, segons el diari, vol fer-se una radiografia de la situació. El govern espanyol afirma que està "estudiant" altres mesures "per aclarir els fets i impedir que tornin a repetir-se", i que "podran incloure iniciatives parlamentàries".

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes, però, mantenen reserves sobre la comissió d'investigació. El seu portaveu al Congrés, Héctor Gómez, deia fa uns dies que estan estudiant quina és l'eina més "adequada" per indagar en aquesta xacra. "Hi ha informes que fan lletrats de la cambra que encara no es coneixen. És important per veure la posició que prenem", deia el portaveu del partit, Felipe Sicilia. El pronunciament dels serveis jurídics ha arribat i avala la creació d'aquest grup de treball al Congrés. Fonts socialistes confirmen que els seus representants a la mesa donaran suport a la tramitació, però això no vol dir que ja es doni llum verda a la seva constitució. Caldrà esperar la votació al ple de la cambra baixa i el PSOE no aclareix si allà la seva posició també serà favorable.

Cargando
No hay anuncios

El PNB ha sigut una altra de les formacions interpel·lades perquè doni suport a la iniciativa, atès que el seu grup parlamentari n'ha presentat una de pròpia. En el seu cas, defensen que la millor manera d'investigar és que el govern espanyol creï una comissió d'experts independents per així evitar la disputa política que s'acostuma a viure a les comissions parlamentàries. Miguel Ángel Hurtado, que el 2019 va revelar els abusos que havia patit a Montserrat, ha obert una petició a Change.org que voreja les 50.000 firmes per, en el mateix sentit, demanar que es creï una comissió independent. Tant les víctimes com el president d'Unides Podem, Jaume Asens, han coincidit que no són fórmules incompatibles, però han demanat als nacionalistes bascos que també donin suport a la seva proposta. "El suport d'un partit catòlic pot contribuir que l'Església també s'avingui a col·laborar", ha destacat un dels portaveus de les víctimes.

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat que la comissió no només abordi els abusos en el marc de l'Església catòlica, sinó en tots els àmbits. Quan li han preguntat si donarà suport a la iniciativa d'Unides Podem, ERC i EH Bildu, no ha aclarit el sentit del vot, per bé que ha expressat el seu rebuig a aquesta pràctica "infecta". "No hi ha res més atroç que intentar abusar de nens indefensos i no hi ha res més covard que intentar ocultar-ho. Per tant, el PP anirà fins al final, sigui qui sigui, ho hagi comès un conseller, un professor, un capellà o un polític", ha remarcat.

Cargando
No hay anuncios

A la reunió amb Unides Podem també hi ha assistit l'escriptor barceloní Alejandro Palomas, que fa uns dies va rebre una trucada del president espanyol, Pedro Sánchez, per solidaritzar-se amb ell. Barbero ha lamentat que ell no ha obtingut resposta a la carta que va traslladar a la Moncloa. També han pres part en la trobada Pilar Polo, encarregada de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet; Jose Luis Pérez, membre de l'associació de víctimes d'abusos en centres religiosos de Navarra; Fernando García-Salmones, víctima d'abusos sexuals al Col·legi Claret de Madrid; Leonor García, víctima d'abusos sexuals en un sanatori per a nens amb tuberculosi a Bilbao, i Antonio Carpallo, víctima en un internat dels salesians de Sevilla, entre d'altres que han preferit no donar el seu nom.

"El sofriment no prescriu"

Pérez ha volgut destacar la importància de la reunió d'aquest dilluns perquè hi té moltes esperances posades. "El sofriment no prescriu, continuarà fins al dia de la mort", ha subratllat. Així, ha defensat obrir el debat i la investigació al Congrés, tenint en compte que en altres llocs on també caldria indagar, com la mateixa Església, "no hi tenim les portes obertes", s'ha queixat. La resposta de la institució eclesiàstica a les denúncies ha sigut en la majoria dels casos poc satisfactòria per a les víctimes, per bé que no ha sigut la mateixa arreu. De tota manera, García-Salmones ha deixat clar que "no s'hauria de permetre que el celibat eduqui un nen, perquè una persona reprimida no pot educar".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Leonor García ha apuntat que el nivell de violència infantil contra les dones és "més alt", però que moltes no s'atreveixen a denunciar. Va ser el seu cas: va patir abusos durant set mesos quan tenia vuit anys en un sanatori per a infants amb tuberculosi a Bilbao, i va pensar que no li importaria a ningú. Això sí, no es va quedar callada i ho ha explicat en els seus escrits. "No som nosaltres les que hem de tenir vergonya. Si som un clamor, tindrem més força que la que tenen ells", ha defensat. Polo també ha fet una crida a totes les víctimes a aixecar la veu.