Viatge per la història del castell de Torre Baró
Les visites guiades del MUHBA descobreixen els secrets de l’edifici, que va néixer com a projecte urbanístic
BarcelonaEl mes de novembre passat el castell de Torre Baró va estrenar una restauració que ha permès visitar tots els racons de l’edificació. Des de fa uns mesos, a més, el Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA) organitza un cop al mes un recorregut guiat per descobrir els secrets del passat del castell. Uns capítols que sovint són desconeguts fins i tot per al mateix veïnat.
Fins ara les visites guiades han anat a càrrec d’un membre de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, l’entitat que va començar a reclamar la recuperació i restauració de la torre als anys vuitanta. Després de diversos estudis, s’ha anat component la història del que es coneix popularment com a castell, tot i que de fet es tracta d’un edifici amb forma de torre construït a principis del segle XX. La versió més realista manifesta que, juntament amb la carretera Alta de les Roquetes, és l’única part que es va materialitzar del projecte d’urbanització que la companyia de la Urbanización de las Alturas del Noreste de Horta- las Roquetas pretenia fer a la zona.
Un dels accionistes de la companyia, el marquès Manuel de Sivatte, era propietari de l’àrea –que avui dia inclou els barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona– i sembla que el castell havia de ser l’hotel d’aquesta urbanització o la casa d’estiueig d’aquesta família. Però el projecte va fracassar i la torre va quedar inacabada. Lluny d’aquesta història se situa la llegenda que parla de la malaltia del fill o la filla de Sivatte, segons la font, i que per aquesta raó es va construir la torre, per apropar l’infant a la natura i guarir-lo. Se suposa que la mort del fill o la filla va fer que s’abandonessin les obres.
Aquest és només el començament de la història de la Torre Baró, que es repassa al llarg d’un recorregut per la planta baixa, les dues galeries i la terrassa panoràmica. També s’estudia el paper que l’edificació va tenir durant la Guerra Civil i els primers anys de la postguerra, anys en què, segons l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, el castell va fer realment de torre de guaita amb fins defensius de primer, i com a presó de republicans després. Per participar a les visites, consulteu al web la programació del MUHBA.
Durant la visita també es pot veure una petita exposició que repassa amb fotografies l’evolució del castell, així com el punt d’informació que té el parc de Collserola a la planta baixa. De fet, un cop s’han consolidat aquestes visites històriques, ara el patronat ha senyalitzat les rutes que passen per aquest indret, com ara l’anomenada ronda verda, per facilitar les excursions i els recorreguts des de l’equipament.
El castell es pot visitar els dimarts i els dijous de 10.00 a 13.00 hores, els dissabtes de 10.00 a 17.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores.