Vergés preveu que al juny es comenci a vacunar la població d'entre 40 i 49 anys

Sanitat autoritza les mútues a immunitzar els treballadors quan augmenti la disponibilitat de dosis

Cues a l'entrada de la Fira per rebre la vacuna.
G.G.G.
05/05/2021
3 min

BarcelonaAl mes de juny s'esperen més vacunes que mai i la consellera de Salut, Alba Vergés, preveu que aleshores arrenqui la campanya de vacunació de la població d'entre 40 i 49 anys. El condicionant, però, serà com sempre la disponibilitat de dosis. Segons ha plantejat aquest dimecres Vergés en una entrevista a RAC1, si les farmacèutiques compleixen els terminis d'entrega de la Unió Europea, a principis d'estiu el Govern confia que sigui possible immunitzar "amb més intensitat" i engegar la campanya massiva. Una estratègia que arribarà al seu punt màxim al juliol, quan s'espera que uns cinc milions de catalans estiguin immunitzats.

De fet, Salut està obrint nous espais de vacunació massiva arreu del territori i, per exemple, el pròxim 1 de juny es reconvertirà la pista coberta d'atletisme de Sabadell en un espai de vacunació per a la població del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Barcelonès Nord. Està previst que aquesta instal·lació serveixi per administrar prop de 6.000 vacunes cada dia.

Ara bé, abans d'iniciar la vacunació d'aquesta població caldrà avançar en la protecció dels que tenen entre 50 i 59 anys, que tot just començarà dilluns que ve, el 10 de maig. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que la comissió de Salut abordarà la idoneïtat d'administrar la vacuna de Janssen, que és monodosi i, per tant, una dosi equival a una pauta completa, a la població d'entre 50 i 59 anys. Fins ara està limitada a les persones de 70 a 79 anys.

Segons la subdirectora de Promoció de la Salut i responsable del pla de vacunació, Carmen Cabezas, "segurament" es començarà a vacunar sense franges d'edat quan la protecció de la gent d'entre 40 i 49 anys estigui avançada. De moment, la immunització agafarà embranzida amb la proliferació de nous punts de vacunació, però també quan les mútues comencin a vacunar els treballadors. Segons ha anunciat aquest dimarts el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, la incorporació serà "immediata" quan arribin "més vacunes".

La Seguretat Social ha signat un acord amb la patronal CEOE i l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball (AMAT) perquè les entitats posin la infraestructura privada a disposició de l'Estat i les comunitats autònomes. "Assolir el 70% de vacunats és absolutament factible. Gairebé 7.000 empleats de les mútues es posen a disposició de les autoritats sanitàries, del procés de vacunació que marca el ministeri de Sanitat, i tots hem d'estar satisfets", ha dit Escrivá, que ha lligat l'autorització a una acceleració en l'arribada de dosis setmanals.

Les comunitats autònomes són competents per decidir si volen fer servir aquesta xarxa, ha remarcat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. "Vull deixar una cosa molt clara: les comunitats han de decidir si estimen convenient o no la col·laboració de les mútues i si volen donar-los entrada o no", ha afirmat. En el cas català, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ja va anticipar al febrer que Salut posaria el personal de les mútues d'accidents i dels serveis de prevenció de riscos a vacunar "arribat el moment". Això és quan el ritme d'entregues de vacunes sigui prou fluït i estable per engegar la vacunació massiva.

"Millorar la logística"

El pacte, que també pretén donar impuls a la realització de proves diagnòstiques, deixa la porta oberta perquè les mútues col·laboradores i l'administració pública estableixin les actuacions necessàries per integrar els recursos privats a la xarxa sanitària pública, cosa que alliberaria els equips d'atenció primària, i posin per escrit els mecanismes de seguiment i les obligacions i compromisos assumits per les parts. Escrivá ha assegurat que el procés de vacunació s'"intensificarà" en els pròxims mesos i ha qualificat de "molt oportuna" la incorporació d'aquests recursos privats a la campanya de vacunació, ja que permetran "millorar la logística" i accelerar el procés de vacunació.

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha destacat que les mútues són "capil·lars" al territori, amb més de 1.500 centres arreu del país, i que totes les empreses de més de 250 treballadors tenen departaments mèdics "i podran vacunar des del moment que es tinguin les vacunes i l'autoritat sanitària ho autoritzi". També el president de l'AMAT, José Carlos Lacasa, ha ressaltat que les mútues estan "preparades per entrar en funcionament" i ha instat Escrivá a deixar-los "fer molt més" del que s'està fent ara.

2 milions de vacunes

El descens de la corba a Espanya és “lent però continuat” i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, confia que aviat s'assoleixi el pic a les UCI gràcies a la vacunació. "Som un dels quatre països que més dosis posen per habitant”, ha afirmat. L'Estat rebrà aquesta setmana almenys 2 milions de vacunes: les 1.700.000 de Pfizer que van arribar dilluns i les 310.000 de Moderna que es preveu que aterrin dijous. De moment, però, la ministra no ha anunciat cap remesa nova d’AstraZeneca o Janssen.

Espanya ha detectat dos brots causats per la variant índia, segons ha informat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. En total hi ha onze persones afectades per aquests focus i Darias ha admès que s’estan seqüenciant alguns casos més.

stats