Meteorologia i salut

El vent sec i la tardor provoquen més migranyes?

Les situacions de temperatures altes i baixa humitat són les que més clarament alteren la salut mental i fan venir mals de cap

BarcelonaFa dies que estem instal·lats en una situació de temps relativament mogut. Gairebé no plou, però el vent de l’oest es deixa sentir molts dies i el pas d’importants pertorbacions com l’Aline ha provocat baixades fortes de la pressió atmosfèrica. Què en sabem de com ens afecten la salut tots aquests canvis de temps?

S’han fet molts estudis sobre el tema i segons informacions de revistes com la International Journal of Biometeorology, l’augment d'interès en aquesta matèria és creixent, però molt sovint les conclusions sobre com ens afecten els canvis de temps no són clares. No és fàcil separar els diferents aspectes que poden desencadenar una situació de mal de cap o d’ansietat. Una de les maneres més utilitzades per fer-ho és creuant dades meteorològiques amb visites a urgències.

Cargando
No hay anuncios

Ho van fer investigadors turcs el 2015 en un estudi publicat a la revista The American Journal of Emergency Medicine, en el qual amb dades de gairebé 3.500 pacients es va trobar correlació entre la temperatura, la baixa humitat i el nombre de gent que acudia a urgències per migranyes. A més temperatura i menys humitat, més persones es queixaven de mal de cap. També van trobar que els canvis sobtats de temperatura entre un dia i un altre conduïen a més visites a urgències per migranyes. Altres estudis similars han acabat sense conclusions clares.

Una de les persones que més s’ha interessat a Catalunya per aquesta relació entre el temps i la salut és el coordinador del grup d'angoixa, trastorns afectius i esquizofrènia de l’Hospital del Mar, el doctor Antonio Bulbena, que confirma que les situacions de vent sec que provoquen altes temperatures i baixa humitat són un dels factors que més alteren aspectes relacionats amb la salut mental.

Cargando
No hay anuncios

Segons un estudi fet per Bulbena el 2002 conjuntament amb tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya, els dies de vent de ponent a Barcelona hi ha un repunt molt significatiu en els atacs de pànic, i, en canvi, les crisis baixen quan arriben situacions de pluja. Aquest estudi va arribar a la conclusió que els episodis de pànic a urgències eren tres vegades més freqüents amb vent de ponent i, per contra, es reduïen a la meitat en situacions de pluja.

La llum, un possible factor

El treball també va arribar a la conclusió que els atacs de pànic eren 1,5 vegades més freqüents a la tardor que durant les altres estacions de l’any. Aquest últim aspecte pot tenir a veure amb la disminució de la llum del dia, un altre dels aspectes que afecten la salut mental.

Cargando
No hay anuncios

En algunes ocasions, el tractament que apliquen metges com el doctor Bulbena es basen en llum, afirma que se saben bastant bé la quantitat de luxs, és a dir, la quantitat de llum que fa falta per millorar l’estat de salut d’uns pacients, que tot i estranyar-se quan els hi recepten una làmpara, noten millora quan se sotmeten al tractament.

Un altre expert en mals de cap i migranyes és el doctor Mariano Huerta, que treballa a la unitat de cefalees dels hospitals de Bellvitge i de Viladecans. Segons Huerta, els estudis sobre la relació entre temps i migranyes són molt variats i no sempre concloents, tot i que la majoria de persones que tenen mal de cap i migranyes afirmen que el temps els afecta.

Cargando
No hay anuncios

Un estudi fet el 2002 per investigadors nord-americans amb 77 persones que patien cefalees va arribar a la conclusió que un 50% eren sensibles als canvis de temps, tot i que els que afirmaven ser-ho eren alguns més, un 62%. L’estudi es va dividir en diferents aspectes del temps, i es va arribar també a la conclusió que els canvis de temperatura i humitat generaven més del doble de casos de mals de cap que altres aspectes com els canvis de pressió atmosfèrica o de tipus de temps.

Actualment, segons Huerta, es treballa amb la hipòtesi segons la qual quan hi ha canvis de temperatura i humitat això genera també canvis en la ionització de l’aire que poden comportar pujades i baixades de serotonina en el nostre organisme, un factor amb molt de pes en el control de les emocions i els estats d’ànim.

Cargando
No hay anuncios

La calor extrema ens fa més agressius

Estem en un context de canvi climàtic en què les situacions de calor extrema són cada cop més freqüents. El doctor Bulbena demana posar més atenció també en la salut mental quan arriben les calorades, ja que s’ha constatat que les pujades fortes de temperatura ens fan més agressius i violents. Demana afegir aquest aspecte en els consells habituals que es donen a la població quan hi ha episodis de calor, i afirma que alguns estudis fets amb dades del segle XX han trobat fins i tot certa relació entre les altes temperatures i l’inici de períodes bèl·lics.