Venedors de petards: “A qui li agraden en compra igualment”

No es tem la crida a la precaució i és massa aviat per notar-la

3 min
gent fent cua per comprar petarts a una parada de productes de pirotecnia, a Barcelona

BarcelonaDesprés dels múltiples incendis dels últims set dies, els petards s’han posat en el punt de mira. Tot i que no està sobre la taula cap prohibició generalitzada, alguns ajuntaments han tirat pel dret i ja han anunciat que no es podran llançar petards ni fer fogueres als seus municipis pel risc de foc. Unes mesures que se sumen a la crida de les autoritats catalanes, que han demanat precaució amb els petards per la revetlla de Sant Joan. Però aquesta petició de prudència no espanta els venedors, que diuen que encara és massa aviat per saber si es nota perquè els compradors “s’esperen a l’últim dia”.

Només falten unes 48 hores per la revetlla, però aquest dimarts les parades de pirotècnia de Barcelona no tenen una activitat frenètica de venda. Tot al contrari. Al matí gairebé no hi ha ningú i a la tarda es veuen alguns interessats més, sobretot nens que ja no han de ser a classe. Malgrat la poca presència de compradors, en Juan, que fa una vintena d’anys que ven petards, explica que fins ara s’ha mantingut el ritme habitual. “La revetlla és el dia més fort”, remarca, i no té clar que els clients es prenguin gaire al peu de la lletra la crida a la precaució: “A qui li agraden els petards en compra igualment”. En tot cas, diu que el temps ha fet canviar els gustos dels clients, que abans volien més petards i més potents.

La Maite és una de les compradores que passa per la parada, al barri del Clot, perquè els seus fills adolescents li demanen petards. “No acostumem a gastar gaire”, assegura, i abans de prendre cap decisió agafa un fulletó per mirar què tiraran per la revetlla, però avança que no hi destinaran més de 20 euros. En Xavier acaba de comprar unes bengales, unes bombetes i uns coets: “El mateix de cada any”, apunta, i quan se li demana si s’ha pensat deixar de llançar-ne pel perill d’incendi, respon que, com que els tirarà en una zona urbana, no creu que hi hagi risc.

Petards menys potents

Uns metres més enllà, en una parada de la Meridiana, la Gisela confia que aquest dimecres i dijous remuntin les vendes. “L’any passat també va passar, que fins als dos dies abans la gent no va animar-se”, explica. El que més estan venent són les bengales i les bombetes, i compta que hauran d’esperar a la revetlla perquè els clients tinguin interès pels petards “més forts”. “Abans importava si eren potents. Ara són els colors”, assegura. La Gisela està acompanyada a la parada de la María, que ha viscut moltes vendes de Sant Joan “i també de la revetlla de Sant Pere, que aquesta ja no se celebra”. Segons ella, els productes que ara tenen èxit són els més “tranquils i senzills”.

Una parada de venda de petards aquesta tarda a Barcelona.

L’Íngrid i la Chelo venen en una parada del passeig Maragall de Barcelona. “Encara no hi ha acumulació de gent”, com es pot comprovar estant-hi una estona: “Només compren una capsa d’unes bombetes i diuen que tornaran”. Preveuen que el dia de la revetlla es formin cues i que les tanques que han muntat per posar ordre a les aglomeracions facin la seva funció. “El 23 de juny pot ser horrible”, pronostica l’Íngrid.

Pensa que la crida a la prudència pot afectar els petards més potents, malgrat que els clients acostumen a descartar els coets si van a una zona boscosa: “La gent és bastant conscient”. Les venedores diuen que “prefereixen advertir” i es preocupen de preguntar als compradors on llançaran el material. Segons això, els recomanen una pirotècnia o una altra per evitar que hi hagi perill.

stats