Societat 18/02/2021

Els veïns de tres finques del barri d'Horta de Barcelona guanyen contra l'especulació

L'Ajuntament compra els edificis per 1,4 milions d'euros per evitar l'expulsió de 45 famílies

2 min
Les finques que ha adquirit l'Auntament al barri d'Horta

Barcelona"La tranquil·litat de saber que podràs continuar vivint a casa teva és indescriptible". Joaquin Ortiz i 104 veïns més han cantat victòria. Després de més de dos anys de resistència als seus pisos, tot i els intents de la propietat de vendre els blocs a fons d'inversió i fer-los fora de casa, avui l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que comprarà aquestes tres finques amenaçades del barri d'Horta per garantir que no se n'expulsa els veïns. Es tracta de tres blocs situats a la confluència dels carrers Doctor Letamendi i Mont-ral, a la frontera amb Nou Barris, on els veïns fa anys que pateixen la falta absoluta de manteniment de la propietat, que intentava vendre els immobles a diferents fons i no atenia la seva responsabilitat.

Durant aquests anys, les 45 famílies que viuen a les finques han patit "de tot": des de "veïns no desitjats" fins a rates i altres plagues, com ha denunciat Ortiz. Però s'han negat a anar-se'n de casa seva. Avui el consistori ha anunciat que, per mitjà del dret de tanteig i retracte, invertirà 1,4 milions d'euros per sumar aquests pisos al parc públic de lloguer assequible de la ciutat i que, en la mesura que sigui possible, s'hi mantindran tots els veïns actuals. El problema és que els blocs nevessiten una reforma integral que és la que determinarà quantes famílies podran continuar-hi vivint.

La compra l'han presentat en roda de premsa –i celebrat com una "notícia molt important– la regidora d'Habitatge, Lucía Martín (BComú), la regidora del districte d'Horta-Guinardó, Rosa Alarcón (PSC), i la regidora d'ERC, Eva Baró, per posar en valor que aquesta mena de projectes neixen de l'acord pressupostari que van tancar els republicans amb el govern municipal i que preveia un fons de 30 milions d'euros per adquirir edificis singulars com aquest o com podria ser també el Gimnàs Social Sant Pau del Raval, amenaçat de desnonament. En aquest últim cas, encara no hi ha un acord tancat.

Gran rehabilitació

A Horta sí que el procediment ja ha rebut el vistiplau de la comissió de govern i la regidora dels comuns Lucía Martín ha celebrat que la decisió permeti plantar cara al procés d'expulsió de veïns que pateixen molts barris i, al mateix temps, ampliar al parc d'habitatge públic assequible: un win-win. Martín ha confiat que després de la gran rehabilitació tots els veïns actuals puguin tornar a casa seva, sobretot tenint en compte que ara ja hi ha pisos buits. Segons els estudis previs realitzats per l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), d’aquestes finques en podrien resultar 36 habitatges després de la reforma. Si alguna família en queda fora, el compromís municipal es proporcionar-li un habitatge públic de lloguer com més a prop millor de la zona.

Es calcula que rehabilitar els edificis costarà uns 4,5 milions d'euros i el procés serà llarg. Per escurçar terminis, l'Ajuntament els ha inclòs al conveni signat amb entitats sense ànim de lucre del sector de l’habitatge social per a la promoció delegada de construcció i rehabilitació. Ara, si tot segueix el pla previst, les obres podran començar al principi del 2023 i es preveu que tot estarà acabat en tres anys i mig. Si fos el mateix Ajuntament qui assumís el projecte, els procés podria durar fins a sis anys, segons els càlculs de la regidora d'Habitatge.

stats