Barcelona
Societat06/03/2021

Els veïns s'aixequen contra les macrocuines fantasma

Cooklane construeix un rusc de restaurants que fan menjar per repartir a domicili a les Corts i un altre a Sant Martí

BarcelonaFeia mesos que diversos operaris remenaven en una nau de més de mil metres quadrats situada al mig de la primera superilla de Barcelona, al barri de les Corts, sota el Camp Nou. "Entraven i sortien camions i hi havia força paletes, i això, esclar, despertava dubtes", explica una botiguera. El barri n'anava ple, però ningú no sabia què hi feien fins que va aparèixer una xemeneia gegant inconfusible: hi estaven construint una macrocuina fantasma, un espai per a fins a uns 40 restaurants que únicament fan menjar per repartir a domicili. "És una vergonya, no pot ser que ho deixin fer al mig del barri", protesta Ana Ramon, portaveu de les associacions veïnals de les Corts.

"S'ha acabat la tranquil·litat, tan bé que estàvem", lamenta una senyora mentre posa llimona a les ostres en un restaurant del costat. "I ara què? –continua–. Estarem tot el dia amb el soroll de les motocicletes i els camions dels subministradors amunt i avall". "I totes les escombraries que generaran, on les posaran? Tindrem tot el carrer ple de contenidors. És que no és un bon lloc per posar-hi aquesta fàbrica de fer menjar, per això hi ha polígons industrials", es queixa una cambrera d'un bar amb terrassa. "Home, almenys se'ls hauria de fer complir estrictament la normativa, sobretot pel que fa a tot el fum que trauran i a les entrades i sortides", diu una altra botiguera.

Cargando
No hay anuncios

De fet, l'Ajuntament de Barcelona va fer una inspecció tècnica en què van comprovar que la construcció executada no està coberta pel comunicat d'obres que va presentar Cooklane, l'empresa del també fundador d'Uber, Travis Kalanick, que està al darrere de la macrocuina. El consistori va aturar les obres i ara la multinacional, més enllà de sol·licitar la llicència d'obres majors corresponent, ha de presentar més paperassa com, per exemple, el pla de mobilitat, que és de les qüestions que més preocupen als veïns. Ara bé, fonts de l'Ajuntament admeten que no existeix el concepte urbanístic ni administratiu de macrocuina fantasma i, per tant, no hi ha un registre d'aquest tipus d'activitat concreta. En aquest sentit, l'economista i professor del màster de ciutat i urbanisme de la UOC Eduard Álvarez apunta que, com que és un fenomen nou i sense un ordenament jurídic concret, les administracions no estan "preparades" per respondre-hi.

Amenaça per als restaurants tradicionals

D'altra banda, tal com va avançar el diari Tot Barcelona, també s'està construint una macrocuina al barri de Sant Martí. Amb tot, a diferència de la de les Corts, les obres encara no estan gaire avançades però tenen els permisos en regla. Els veïns de Sant Martí també s'hi oposen i diumenge de la setmana passada van aconseguir evitar que un camió hi descarregués material d'obra. "Vam baixar amb pijama i repicant cassoles", assegura una de les líders de les protestes, Veronica Soto. Ja han convocat per a aquest diumenge una manifestació i cada dijous es concentraran a la plaça de la Palmera de Sant Martí. "No deixarem que ens facin la macrocuina a sota de casa, no ens rendirem", assegura.

Cargando
No hay anuncios

Fa anys que hi ha cuines fantasma o, altrament dites, dark kitchens a Barcelona. Coocció és una de les empreses pioneres del sector: el 2016 ja va començar a treballar per a foodtrucks que servien, per exemple, al Sónar o al Primavera Sound. El seu impulsor, David Carmona, defensa que ell no ha tingut mai cap problema amb els veïns i que vigilen molt amb la ventilació i la recollida d'escombraries, i apunta que el problema de les macrocuines de Cooklane –que es nega a atendre els mitjans– segurament és la mida, ja que el rusc de restaurants fantasma més gran de la seva empresa és quatre vegades més petit que la que té previst instal·lar la multinacional a les Corts, que comptarà amb unes 40 cuines. Carmona també explica que les cuines fantasma "necessiten" situar-se en llocs cèntrics i no en polígons industrials perquè "el client cada vegada vol que li arribi la comanda més ràpid".

Pel que fa al nou model de restauració, l'economista Álvarez apunta que el sector està canviant, i més arran de la pandèmia. "Encara que no sigui gaire clar que prenguin clients als restaurants tradicionals, sí que és probable que a mitjà termini els afecti i els nostres barris perdin en oferta, varietat i qualitat", apunta Álvarez. A més, per bé que considera que logísticament pot ser positiu que les cuines fantasma es concentrin en un únic lloc, és "dramàtic" per al barri que li toca el rebre.

Cargando
No hay anuncios

Álvarez també preveu que els veïns patiran totes les externalitats que la promotora de la macrocuina no vulgui assumir com, per exemple, podrien ser les escombraries. I, a més, encara que alguns restauradors diuen que l'únic punt positiu de la macrocuina pot ser que alguns dels seus treballadors vagin a consumir als locals del barri, l'arquitecte i consultora Maria Sisternas creu que l'espai de Cooklane ja oferirà els serveis que els poden oferir els bars. "Si es volen fer un cafè, ja se'l podran fer al mateix edifici", posa d'exemple. "És que no ens aporta cap benefici i ens provocarà molts de problemes", resumeix Ramon.