Els veïns del Raval diuen prou: "Volem gaudir dels nostres parcs sense perill"
Unes 300 persones es manifesten contra la presència de toxicòmans que es punxen al carrer
BarcelonaCuriosament aquest dijous al vespre no hi havia toxicòmans concentrats davant de la sala Baluard, el centre que l'Ajuntament de Barcelona té al barri del Raval perquè, entre altres coses, les persones que estan enganxades a alguna droga no l'hagin de consumir al carrer. Tampoc hi havia carros de la compra plens de trastos, que alguns drogoaddictes empenyen a tot arreu amb les seves poques pertinences i solen deixar travessats enmig d'un parterre amb gespa que hi ha just davant de la sala. En canvi, el que sí que hi havia era molt personal de la sala Baluard: fins a sis treballadors vestits amb les seves característiques armilles de color vermell eren a l'exterior, quan normalment només solen haver-n'hi dos. Potser només havien sortit a tafanejar.
Just al davant, a l'altra banda de l'avinguda de les Drassanes, uns tres-cents veïns es manifestaven sorollosament amb tambors, xiulets i pancartes en contra de la presència de toxicòmans que es punxen al carrer nit i dia. Perquè el problema és constant. Només cal fer un tomb per la zona per veure-ho. Per això, perquè els veïns ja no poden més, aquest dijous han explotat. “La Baluard, ben lluny”, “El Raval no és un centre de venopunció. Respecte” o “Volem gaudir dels nostres parcs i jardins sense perill” eren alguns dels lemes que es podien llegir a les pancartes. Els veïns també han fabricat un taüt de cartró en què es podia llegir “RIP Raval”, i una xeringa gegant, també de cartró, que deixaven clar quina era la raó de la protesta.
A una certa distància els observava el Carlos, un toxicòman de 51 anys que acudeix assíduament a la sala Baluard i que consumeix heroïna i cocaïna. “Avui ens han dit que féssim les coses bé –comentava amb un mig somriure, referint-se al personal de la sala Baluard– i que no deixéssim carros [de la compra] pel mig”. S’hi preveia la presència de massa periodistes per informar sobre la protesta.
I, efectivament, la zona estava especialment neta aquest dijous al vespre. Fins i tot semblava que haguessin regat el terra. Hi havia alguns carros de la compra amb trastos, però estaven tan ben camuflats que era difícil veure'ls: n'hi havia un parell d'arrambats contra la paret d'entrada a la sala Baluard, un altre situat darrere un arbre i un altre aparcat en un pàrquing per a bicicletes. També hi havia un considerable desplegament de la Guàrdia Urbana i fins i tot una patrulla dels Mossos d'Esquadra.
Curiosament, també aquest dijous la Guàrdia Urbana ha anunciat que just demà, un dia després de la manifestació, ampliarà un 20% els seus efectius a Ciutat Vella després d'haver detectat un augment del consum de drogues al carrer. Aquest problema no és, de cap manera, nou: els veïns fa mesos que se'n queixen a l'Ajuntament. El que sí que és nou és que els veïns es manifestin i, encara més, que la majoria dels mitjans de comunicació es facin ressò del problema.
De fet, fa just una setmana el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, afirmava en una roda de premsa, referint-se al problema de la droga al Raval: “Tenim més Guàrdia Urbana que mai [a Ciutat Vella]”. Només set dies després, sembla que no hi havia prou agents, perquè aquest divendres se n'hi incorporaran cinquanta més. D'aquesta manera, la comissaria de Ciutat Vella en sumarà un total de 437.
“Quina casualitat, que just demà posin més Guàrdia Urbana”, declarava Anna Llorente, una de les moltes veïnes que eren a la manifestació. “Igualment, els avises que hi ha un toxicòman punxant-se al carrer i no fan res”, es queixava. Altres veïns destacaven que el problema no és policial (tot i que també), sinó social. El 40% dels drogoaddictes que acudeixen a la sala Baluard viuen al carrer.