BARCELONA

Els veïns del Poblenou, revoltats per un macroalberg i set hotels

Denuncien que aviat sumaran fins a 21.000 llits per a turistes al barri, un per cada quatre habitants

L’edifici de l’avinguda Icària que abans ocupaven les oficines de Mapfre i que es transformarà en macroalberg.
Selena Soro
31/10/2016
4 min

BarcelonaEls veïns del barri del Poblenou estan decidits a impedir que les seves places i carrers es converteixin en un hàbitat permanent per a les xancletes, els pals de selfie o les maletes que roden amunt i avall. Amb 32 hotels repartits per la Vila Olímpica, la Llacuna, Diagonal Mar, Provençals i el Front Marítim, els veïns d’aquest barri d’origen industrial temen convertir-se aviat en una nova atracció turística a Barcelona.

Davant aquest mapa hoteler, al qual aviat se sumaran noves ofertes d’allotjament, han decidit dir prou. La plataforma veïnal Al Poblenou ens Plantem denuncia que a mitjà i curt termini al barri està previst que es posin en marxa vuit nous hotels o albergs que sumaran 3.800 noves places a les 12.000 actuals. “Si hi afegim els pisos turístics il·legals, comptem que al Poblenou aviat sumarem fins a 21.000 llits turístics, un per cada quatre veïns”, assenyala Albert Mallol, portaveu de la plataforma.

D’aquests vuit establiments, hi ha cinc hotels que estan en construcció. Un d’ells, al carrer Llull, s’ha inaugurat aquest mateix mes. És de la cadena Ibis i es ven a la seva web amb l’eslògan en anglès “Cheap hotel in Barcelona ”(“Hotel barat a Barcelona”). El setè establiment és la Torre Agbar, a qui l’Ajuntament ja està tramitant la llicència, i el vuitè és un macroalberg que aquest mes ha començat a construir-se al número 145-147 de l’avinguda d’Icària. És justament aquest últim projecte el que més protestes ha aixecat entre els veïns.

Els habitants del barri han iniciat una campanya a Change.org i ahir van celebrar una “castanyada reivindicativa” al casal del barri per demanar que l’Ajuntament aturi la construcció del macroalberg. “Ni truc ni tracte, no volem l’alberg!”, deia el lema de l’acte. Josep Dalmau, portaveu de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica, explica que el nou macrocomplex serà un espai de 2.327 metres quadrats on encabiran 440 llits en 64 habitacions. “Toca a 5,2 metres per persona, així que suposem que els turistes que s’hi allotgen hi estaran el mínim temps possible i es repartiran pels carrers del barri”, sosté. I conclou: “Tots hem sigut joves, i sabem que el perfil de turista que s’allotja en aquest tipus d’establiment xoca frontalment amb el veí que vol dormir perquè l’endemà treballa”.

L’alberg va esquivar la moratòria

En el ple a l’Ajuntament divendres passat, el grup municipal d’ERC va exigir a Ada Colau aturar les obres de l’alberg i li va demanar un informe que garantís que el promotor compleix tots els requisits legals. Colau va recordar que l’alberg havia esquivat la moratòria perquè tenia un certificat urbanístic previ. “Compartim la preocupació dels veïns, però no ens podem saltar la llei”, va assegurar l’alcaldessa, que va afegir que s’havia sol·licitat un informe a serveis jurídics, però que no havien detectat cap error en el procediment d’atorgament de la llicència.

No obstant això, el president d’ERC, Alfred Bosch, va subratllar que ja durant el govern de Barcelona en Comú el promotor va fer un pagament en metàl·lic d’11.700 euros per la gestió d’enderrocs, runes i residus, quan el màxim permès per llei són 2.500 euros. Per tot això, Bosch va dir que hi ha prou evidències per aturar les obres.

“Els veïns del Poblenou no podem més: i no és només la massificació, són també les pujades de lloguer que l’especulació porta al nostre barri”, remarca el portaveu de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica. En definitiva, segons lamenta la plataforma, la saturació turística els “aboca a un buidatge de veïns i veïnes que posa en perill l’ànima del barri: el seu veïnat”. És per això que una de les reivindicacions més urgents que els veïns han traslladat a l’Ajuntament és que quan s’aprovi el pla especial d’urbanisme d’àmbits turístics -el PEUAT- considerin el Poblenou dins la zona de decreixement, de manera que si un establiment turístic tanca no se’n pugui obrir cap de nou.

El moviment veïnal no té previst aturar-se al barri. El pròxim 5 de novembre ja han convocat una concentració per fer sentir la seva veu i defensar la seva identitat.

Una residència d’estudiants que encara fa d’hotel

El setembre passat, en el marc del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals, l’Ajuntament de Barcelona va obrir dos expedients a dues residències d’estudiants Melon District -una a Sant Martí i l’altra a Sants-Montjuïc- que actuaven com a hotel tot i disposar de permís per a residència i estar ubicats en terrenys qualificats d’equipament. Amb l’obertura de l’expedient, l’Ajuntament va instar l’empresa a restituir l’activitat per a la qual té llicència, i va avisar que si no ho fes podria incórrer “en una infracció molt greu tipificada a l’article 89a de la llei de turisme, consistent a exercir una activitat turística sense la corresponent llicència i sancionat amb una multa d’entre 30.000 i 600.000 euros”.

Tot i l’advertència, gairebé dos mesos després, la residència de Sant Martí segueix operant com a hotel i les seves habitacions poden reservar-se fàcilment a través de la plataforma Booking. Al tancament d’aquesta edició, l’habitació doble amb dos llits individuals s’oferia a 62 euros, 67 amb esmorzar inclòs. La descripció de Booking diu que la residència “és una opció fantàstica per als viatgers interessats a anar a la platja, visitar monuments i fer una escapada urbana”.

stats