Els veïns de Lloret creen una plataforma contra el turisme de borratxera
Aquest estiu s'ha constituït la plataforma Un Altre Lloret És Possible per intentar reconduir l'arribada massiva de joves amb ganes de festa, sol i platja
Lloret de MarMúsica molt forta durant la nit, fressa als carrers, pudor de pixum cada matí, vomitades, sexe als portals, baralles, i fins i tot venda de drogues o prostitució a la vista de tothom. De tot aquest reguitzell d'actes incívics es queixen els veïns de Lloret de Mar, farts de conviure amb milers de turistes joves passats d'alcohol que venen al municipi amb ganes de festa, sol i platja. Per protestar contra aquesta situació i canalitzar el malestar, aquest estiu s'ha constituït la plataforma ciutadana Un Altre Lloret És Possible, que ja ha organitzat una primera concentració de mig miler de persones davant de l'Ajuntament. Lloret, amb 30.000 places hoteleres fixes i una vintena de discoteques concentrades en pocs carrers, és el destí turístic més multitudinari de la Costa Brava, amb més de 200.000 visitants el juliol i l'agost.
"Hem anat aguantant que els turistes orinin, vomitin i embrutin els carrers i les platges fins que hem dit prou i ens hem ajuntat per impulsar accions, fer pressió i aconseguir que canviïn les coses –defensa Gràcia Ferrer, portaveu de la plataforma–. No és que els joves que venen siguin tots uns delinqüents o mala gent, però van sota els efectes de l'alcohol i les drogues. Un fa una bretolada, veuen que no passa res, que no hi ha sancions, i la resta s'hi anima; és un efecte ramat. També tenim molta sensació d'inseguretat, la prostitució està a la vista i pots trobar tota la droga que vulguis molt fàcilment; és terrible", conclou. Aquest estiu els veïns denuncien que fins i tot han vist adhesius de codis QR amb la imatge d'una fulla de marihuana a través dels quals es poden fer peticions de substàncies il·legals a la carta.
Per tot això la plataforma ha preparat un manifest que aposta per la "descolonització del turisme de borratxera" de Lloret de Mar, amb un decàleg de mesures que comprenen des de l'aposta per la diversificació de l'economia i el canvi de model turístic fins a la demanda de més presència policial o el tancament dels establiments problemàtics. Coincidint amb la recta final de la temporada d'estiu, defensen que cal posar fil a l'agulla amb urgència perquè, de cara al curs vinent, que ja es comença a preparar amb antelació, no es repeteixi la mateixa situació.
No és la primera vegada que els lloretencs aixequen la veu contra l'incivisme dels estrangers. El 2017 ja hi va haver un primer intent de plataforma per replantejar l'oferta turística, però, amb l'arribada de la pandèmia i uns anys de tranquil·litat, la protesta es va apaivagar. Ara, superades les restriccions sanitàries, l'arribada de visitants amb ganes de sortir de festa torna a ser massiva i els veïns han dit prou.
"El monstre l'hem creat nosaltres"
Sobre la creació d'aquesta nova plataforma, el Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, de moment, no en vol fer cap valoració oficial. Només alguns hotelers, a títol individual, donen suport a les demandes dels veïns i aposten per potenciar la qualitat per davant de la quantitat: "El monstre l'hem creat nosaltres mateixos, així que la solució és a les nostres mans; ens hem de preocupar de quin tipus de client agafem, ens hem de coordinar amb les agències de viatges i hem de transmetre que a Lloret les sancions contra els incívics seran dures", argumenta Max Illa, que regenta l'Hotel Bella Dolores, un dels més antics del municipi.
Illa posa el focus en aquells hotels que "no fan bé la feina", que ofereixen a preu molt baix pensió completa, barra lliure i habitacions de grup a turistes joves: "Són fons voltor que compren els hotels, venen aquí dos mesos a espolsar l'arbre amb l'únic objectiu d'omplir sigui com sigui totes les places, però això és pa per a avui i fam per a demà. Calen inspeccions i sancions".
Des de la patronal de l'oci nocturn, es posa el focus en les persones que no es comporten i provoquen molèsties: "Som els primers interessats a evitar-ho, perquè per culpa seva se'ns criminalitza i nosaltres estem fent els deures en les màximes distincions de qualitat i seguretat", manifesta Joaquim Boades, secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musical.
Merder als apartaments turístics dels barris residencials
Fora dels hotels i de les discoteques del centre, la fressa i el merder dels turistes que surten de nit també es trasllada cada vegada més a les urbanitzacions residencials, ja que en aquests barris han crescut les llicències d'habitatges d'ús turístic, on s'instal·len grups de 10 o 15 joves en la vintena: "Es passen el dia a la piscina, amb música, i a vegades també fan balconing; a la nit se'n van a la discoteca i, a les 4 o 5 de la matinada, quan tornen, enrenou un altre cop –relata Ramon Vilaró, veí del barri de Rocagrossa–. Tenen dret a venir i fer vacances, no estem en contra del turisme, però sí de la imatge que a Lloret tot s'hi val: aldarulls sense sancions, platja, sexe i rock and roll", rebla.
A tot això l'Ajuntament de Lloret de Mar, que ha afrontat la campanya d'estiu amb un govern del PSC en solitari després del trencament amb Junts, respon que comparteix l'anàlisi i el diagnòstic de la nova plataforma veïnal i que continuarà treballant per "fer més compatible el turisme amb la qualitat de vida dels veïns”.