Veïns del barri dels Penitents de Barcelona es querellen contra l'Ajuntament per defensar el seu verd
Acusen el govern de Colau de "prevaricació" en el projecte per construir habitatge públic sobre un parc a tocar de la ronda de Dalt
BarcelonaEls veïns del barri dels Penitents de Barcelona fa mesos que es mobilitzen per defensar un petit espai verd a tocar de la ronda de Dalt on l'Ajuntament té previst aixecar 34 pisos públics destinats a persones grans. Consideren un sense sentit l'anunci que el govern de Colau ha fet per promoure un gran canvi urbanístic per protegir el verd existent a la zona del districte de Gràcia que queda just per sota de la seva. No entenen que es vulgui protegir qualsevol racó amb vegetació en un lloc i que no s'actuï igual uns centenars de metres més enllà. I no estan disposats a abandonar la lluita per salvar el seu petit pulmó verd, que els serveix de punt de trobada on comença la carretera de l'Arrabassada. Ara, tot i mantenir les mobilitzacions, anuncien que engeguen la via judicial.
Ja han presentat un requeriment urbanístic mediambiental dirigit al regidor Eloi Badia, a altres càrrecs del districte de Gràcia i al gerent de l'Institut Municipal d'Habitatge. Després de no obtenir-ne cap resposta, anuncien que el següent pas serà una querella criminal per prevaricació i delicte mediambiental, denuncien "irregularitats" en el planejament i falta d'estudis de l'impacte mediambiental de l'obra. I, en paral·lel, agafant-se a la modificació del Pla General Metropolità que el mateix Badia i la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, van presentar fa unes setmanes per blindar el caràcter dels barris històrics de Gràcia (la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova), han dirigit una petició oficial al districte i a la tinent d'alcalde per demanar "coherència".
"És flagrant", denuncia Anna Soler, de l'Associació de Veïns Vallcarca-Penitents, que no entén que en un lloc "s'omplin la boca de defensa del verd" i, en l'altre, l'arrasin per fer-hi habitatge. La parcel·la de la polèmica està qualificada com a equipament, cosa que permet fer-hi pisos dotacionals per a un col·lectiu concret –en aquest cas, gent gran–, i el pla de l'Ajuntament és aprofitar la part més plana de l'espai, que és on ara hi ha unes pistes de petanca, per fer la construcció i mantenir part de la zona verda. Però el que es manté, per indignació veïnal, és l'espai mes impracticable.
L'associació defensa la necessitat d'augmentar el parc públic d'habitatge, però assegura que es podria fer per altres vies, com la rehabilitant edificis ja existents o donant ús als molts pisos buits que té la ciutat, i remarca que fa mes de 25 anys que l'espai que reivindiquen funciona de facto com un parc, digui el que digui el planejament urbanístic, i que ja té un ús consolidat.
El govern municipal, per la seva banda, defensa la necessitat d'anar guanyant pisos púbics en un districte tan mancat com el de Gràcia i assegura que recol·locarà les pistes de petanca afectades en un espai pròxim, a menys de cent metres, i que en un futur la cobertura de la ronda possibilitarà guanyar espai verd i mitigar contaminació. Un argument que no satisfà els veïns. "La destrucció del nostre parc no pot quedar compensada pel cobriment hipotètic del tram pròxim de la ronda de Dalt, que encara no té data prevista d’execució i no és equivalent de cap manera amb l’espai verd natural i biodivers actual", denuncien.