METEORÒLEGNo es pot dir que l'últim any hagi estat molt sec, perquè si hagués estat així difícilment tindríem els embassaments al 87% de la seva capacitat, com estan a hores d'ara. Però sí que és cert que durant els últims mesos les pluges han caigut amb més irregularitat, fins i tot de la que ja estem acostumats al Mediterrani. Si tirem enrere fins a l'estiu, molts recordareu que el juliol va ser estranyament plujós, però després es van encadenar gairebé tres mesos molt càlids i sense pràcticament ni una gota. Les pluges van tornar de sobte a finals d'octubre i al novembre es van batre rècords de pluja, però l'aixeta es va tornar a tancar de cop i la suma de les precipitacions caigudes al desembre, al gener i al febrer va ser la més baixa com a mínim en 100 anys. Per tant, durant els últims nou mesos hem tingut dos períodes molt secs d'uns 3 mesos cadascun, que en bona part expliquen que afrontem un estiu perillós pel que fa al risc d'incendis.
Interessa saber quina pot ser la tendència de cara als pròxims mesos i, per fer-ho, ens fixem en els models climàtics de pronòstic de l'agència nord-americana NOAA, que van encertar de ple, per exemple, que l'hivern seria anormalment sec. Els mapes apunten ara que de cara al juny podria continuar la tendència d'un temps força canviant a la Península, amb pluges lleugerament per sobre de la mitjana.
On sembla que les precipitacions podrien ser clarament més altes del que caldria esperar és a l'entorn dels Pirineus. Aquest mateix model apunta a unes temperatures normals, o com a molt lleugerament més baixes, no hi ha una tendència clara en aquest aspecte. Pel que fa al juliol, fa algunes setmanes els models feien pensar un altre cop en un mes plujós com el de l'any passat, però aquesta tendència s'ha anat desdibuixant. Avui dia, els mapes de la NOAA preveuen que l'estiu començarà amb normalitat. La idea que queda d'aquest pronòstic és que el temps no sembla disposat a complicar encara més el risc d'incendis, sinó, en tot cas, a apaivagar-lo.