Les variants índia i brasilera guanyen terreny sense truncar la millora dels indicadors
Argimon avisa que les mutacions podrien escapar-se "parcialment" de les vacunes i alentir la baixada de la corba
BarcelonaEn qualsevol pandèmia, les mutacions dels virus són constants i les variants es van succeint. A mesura que la població es vacuni i vagi generant una resposta immune, les variants que tenen millor capacitat de transmissió i s'escapin de les vacunes acabaran sent les predominants. Tant a Catalunya com a Espanya s'està observant un retrocés progressiu de la variant britànica, la mutació majoritària i que, a hores d'ara, representa aproximadament el 70% dels casos. Aquesta pèrdua de representativitat es deu a l'avenç de les variants brasilera i índia, que han passat de ser casos anecdòtics a representar entre un 3% i un 4% de les mostres seqüenciades a Catalunya. En canvi, la variant sud-africana es manté estable, entorn al 2% dels casos analitzats.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha alertat aquest dijous que un dels únics elements que podria "entorpir i alentir" la millora de la situació epidemiològica actual i, per tant, representar un "salt cap enrere" en la pandèmia seria, precisament, l'entrada de noves variants que escapessin la protecció que generen les vacunes.
"El pendent de pujada de les variants brasilera i índia és molt més pronunciada que el de la sud-africana", ha advertit el cap de servei de microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Tomàs Pumarola, que ha participat aquest dijous en la roda setmanal del departament de Salut dedicada a la campanya de vacunació i l'evolució epidemiològica.
El microbiòleg ha subratllat que el procés de mutació és tan dinàmic que obliga a fer vigilància constant per veure el comportament d'aquestes variants i ha detallat que aquestes variants tenen més transmissibilitat i una capacitat "parcial" d'escapar de la vacuna. D'aquestes, la que registra índexs més elevats de transmissió és l'índia, majoritària en països com el Regne Unit.
29 casos de l'índia
Totes les variants, excepte la britànica, tenen algun grau de capacitat per escapar de les vacunes i en concret l'índia sembla que té més capacitat de transmissió, la qual cosa la fa candidata a acabar "predominant", ha destacat l'expert. De moment, Pumarola ha assenyalat que es veurà una "entrada gradual, de moment lenta, de la variant índia, fonamentalment". Hi ha 29 casos identificats a Catalunya, però no està afectant la corba epidemiològica, ha destacat l'especialista.
Després que el govern espanyol hagi autoritzat que els turistes del Regne Unit puguin ingressar a Espanya sense cap control sanitari, el conseller ha considerat que seria "molt raonable" que es requerís una PCR negativa, ja que en aquest país la variant índia té incidència. "És per un tema de prudència epidemiològica", ha destacat el conseller, que en tot cas ha recordat que Catalunya no té competències per poder establir aquest requisit als aeroports.