Grups confinats amb molts positius: els centres educatius ja noten l'impacte de la variant britànica
La presència de la nova soca es podria generalitzar a tot Catalunya la setmana que ve
BarcelonaFins ara, en gairebé vuit de cada deu grups escolars confinats només s'hi havia trobat un únic contagiat. El departament d'Educació assegura que el percentatge es manté estable, però admet que en alguns casos concrets s'estan començant a detectar molts més positius. Per exemple –i segons constaten les dades del Traçacovid–, a l'Escola Arrels II de Solsona han detectat 12 positius en una mateixa classe d'ESO; a l'institut Montbui,de Santa Margarida de Montbui (Anoia) hi ha hagut fins a 68 positius i s'han confinat 15 dels 23 grups del centre; i a la llar d'infants Pa amb Xocolata de Tona (Osona) han detectat 23 contagis. Què passa? "L'única explicació és la variant britànica", constata Pere Joan Cardona, del servei de microbiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti). Les últimes dades de Salut indiquen que aquesta variant, que es transmet més fàcilment, ja suposa un 40% dels casos detectats a Catalunya i afecta especialment algunes comarques, com la Vall d'Aran, on el 92% de casos de covid-19 són d'aquesta nova soca.
I la situació es podria complicar. "La presència d'aquesta variant és general a tot Catalunya i, si hi ha llocs amb poca incidència, potser és perquè s'ha buscat poc. La setmana que ve podem arribar al 100% de presència d'aquesta nova variant", avisa Cardona. Això posa en alerta els centres educatius, perquè l'expansió d'aquesta variant a tot Catalunya suposaria més grups confinats i més dies de quarantena. L'investigador explica que la concentració del virus és la mateixa que la variant original de Wuhan que coneixíem fins ara, però que el virus "és dins l'organisme" més dies: si fins ara incubàvem, teníem símptomes i eliminàvem el virus en 8 dies, la variant britànica té una permanència al cos de fins a 13 dies. "Aquest diferencial de cinc dies obliga a allargar les quarantenes tant abans com després", afirma Cardona. És a dir, fer recerca dels contactes estrets des de 72 hores abans dels símptomes (i no només 48 hores, com es feia fins ara) i estirar els aïllaments quatre dies més. "Salut ens ha dit que com que els casos són sospitosos de variant britànica, hem de fer 14 dies de quarantena i no 10", confirmen a l'ARA fonts de l'Escola Arrels II de Solsona. En aquest centre només havien tingut dos grups aïllats per un positiu durant el primer trimestre, però ara la soca britànica els ha afectat de ple: 12 alumnes de la mateixa classe s'han contagiat.
Contactes familiars
La situació també va ser difícil a Montbui, on fa només uns dies el risc de rebrot superava els 2.300 punts. "El 90% dels casos van lligats al brot de l'institut. L'origen és el gran misteri", diuen fonts municipals. De nou, tot indica que la variant britànica és al darrere de l'explosió de casos al municipi, que ha posat a treballar els Serveis Socials i la Policia Local per vigilar el compliment de quarantenes, ha tancat parcs infantils i ha ajornat uns dies la represa de les activitats extraescolars. A Montbui el gran focus era l'institut, però de seguida van començar a trobar-se casos positius en una de les escoles del municipi on van germans petits dels alumnes d'ESO, cosa que confirma el que fa uns dies explicava a l'ARA el cap de microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, Tomàs Pumarola: “La variant està pujant amb força a Catalunya. Abans, quan el virus entrava en un domicili, afectava un percentatge dels membres, però ara la variant es transmet millor i ja els afecta tots”. Més de la meitat dels brots detectats a Catalunya s'originen als domicilis o en reunions esporàdiques entre membres d'una família.
Amb tot, Cardona dona arguments per a la tranquil·litat, almenys en termes mèdics: "No hi ha motius per preocupar-se perquè la variant britànica no té més severitat". De fet, tots els centres consultats per l'ARA asseguren que els alumnes que han donat positiu presenten símptomes lleus o bé són asimptomàtics. Una altra cosa és l'impacte de la variant en el dia a dia dels centres educatius. Ara hi ha 1.051 grups confinats, 96 més que dimecres, cosa que afecta prop de 26.000 alumnes. Tot plegat és analitzat al detall pel Govern, que es reunirà aquest divendres al matí per ultimar possibles relaxacions de les restriccions, tal com demana el comerç i la restauració, malgrat que seran "tan curoses com sigui possible", segons ha dit el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, perquè la velocitat de propagació augmenta lentament i ja ha arribat a 1,02, una centèsima més que ahir. De fet, aquest petit repunt del virus es vincula bàsicament a la variant britànica i planteja molts dubtes sobre les conseqüències que podria tenir flexibilitzar les restriccions. Encara hi ha 1.824 ingressats per covid als hospitals, 569 dels quals a l'UCI.