La variant britànica s'estén a Catalunya i es fa forta a Girona
Salut confirma a Barcelona el primer cas de la mutació sud-africana
Barcelona / GironaL’expansió a Catalunya de la variant britànica del covid-19 ja és imparable i en algunes comarques gironines com la Garrotxa o el Pla de l’Estany estaria representant bona part dels contagis. El departament de Salut va detallar ahir que prop d’un 50% de les mostres obtingudes de les aigües de la depuradora de Banyoles i un 30% de les extretes de la d’Olot corresponen a aquesta variant. També a les aigües fecals del Gironès ha augmentat la presència de traces d’aquesta mutació, que estaria darrera d’un de cada quatre casos. “Això ens indica la tendència d’implantació de la mutació, que probablement desplaci l’original perquè és més ràpida i transmissible”, explica el catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona i director del Grup de Virus Entèrics, Albert Bosch.
Els estudis de les aigües negres constaten que el 22 de desembre encara no hi havia rastre de la mutació a Catalunya i que no va ser fins al 13 de gener que no en van aparèixer alguns casos. Els resultats de les últimes setmanes assenyalen que a Banyoles i Olot la proporció de la variant britànica ha anat creixent i ara és més elevada que en altres zones del país. A tall d’exemple, Bosch va destacar que a la depuradora més gran d’Espanya, la del Besòs, on es processen 525 milions de litres diaris, s’hi està identificant en un 15% de les mostres, la meitat que a Olot.
Malgrat les restriccions, la Garrotxa –amb 58.500 habitants– és la comarca amb pitjors indicadors epidemiològics: té la positivitat més alta (supera l’11%) i una taxa de contagis de l’1,48 –cada cent contagis s’hi estan generant 148 casos–. El grup de recerca en biologia computacional i sistemes complexos (Biocom-SC) de la UPC va demanar a les autoritats sanitàries que analitzessin si la variant britànica s’estava fent forta en les regions on s’observa una tendència diferenciada a la del conjunt de Catalunya, és a dir on les restriccions no estan tenint prou efecte per doblegar la corba.
Els ulls d’aquest grup estan posats sobretot en l’Aran, la comarca que registra la incidència acumulada més alta del país amb 2.041 casos per 100.000 habitants els últims catorze dies. Amb tot, Salut encara no ha acabat de seqüenciar les aigües fecals d’aquest territori, si bé fonts de la conselleria esperen rebre avui els primers resultats.
“Que nosaltres tinguem constància, fins a aquesta setmana no han començat a seqüenciar”, explica a l’ARA la síndica de l’Aran, Maria Vergés. Segons diu, la variant podria ser una explicació al fet que hagin augmentat tant els contagis a la comarca, ja que admet que s’estan trobant famílies senceres que es contagien molt ràpidament malgrat les mesures de contenció en una població de 9.500 habitants.
De moment, l’anàlisi de les depuradores també constata que la incidència de la variant està creixent al Vallès Occidental (a Rubí, Sabadell i Montcada i Reixac), al Vallès Oriental (Granollers) i al Baix Llobregat (el Prat, Martorell i Abrera). L'equip de Bosch fa mesos que analitza les aigües residuals per detectar restes del coronavirus.
Un 13% al Baix Llobregat
L’anàlisi clínica de les mostres de persones amb sospita de covid també constata l’avanç de la mutació. Els quatre hospitals que estan seqüenciant les mostres de manera aleatòria (Clínic, Vall d’Hebron, Germans Trias i Pujol i Bellvitge) corroboren que la seva presència augmenta en les zones més poblades, especialment a l’àrea metropolitana sud, on un 13% de les mostres processades corresponen a la mutació britànica. A Barcelona aquestes suposen el 9% i a la metropolitana nord, entre un 7 i un 8%.
“En les pròximes setmanes veurem com la proporció anirà augmentat”, assegura el cap del servei de microbiologia de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, a causa de la gran presència de la mutació en països pròxims a Catalunya. El microbiòleg anticipa un creixement similar al Regne Unit, on la pujada de la corba va ser molt lenta i sostinguda fins que la mutació va aconseguir causar el 15% dels casos. “Després es va disparar i això és el que podríem esperar aquí”, resumeix.
Primer cas de la sud-africana
I a l’amenaça de la variant britànica cal sumar-hi la de la mutació sud-africana, que va ser identificada ahir per primer cop a Catalunya i que se sospita que pot arribar a ser encara més transmissible que l’original, la de Wuhan. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha concretat que el cas s’ha detectat a la ciutat de Barcelona mitjançant l'anàlisi d'una de les diferents mostres que se seqüencien aleatòriament als laboratoris.
Inicialment l’afectat no hauria viatjat al continent africà, cosa que fa pensar en què la propagació d’aquesta mutació podria ser comunitària. Tot i que el contagi està en estudi, Pumarola va admetre que “probablement” n’hi hagi més casos al país. Per ara aquest primer cas a Catalunya és, al seu torn, el segon registrat a Espanya. El primer es va identificar a Galícia en una persona que sí que havia viatjat al continent africà per feina.
Les variants britànica i sud-africana, juntament amb la del Brasil, són més contagioses que l'original, la de Wuhan. "Hem d'estar preparats perquè tots els virus muten i això farà que en vagin apareixent variants i que algunes arribin a desplaçar l'anterior", ha avisat Bosch. Argimon ha admès que la propagació de les noves variants "no són bones notícies" perquè es transmeten més, si bé ha subratllat que no necessàriament han de ser més greus. "Tindrem més casos però no per això hem de tenir més gravetat", ha insistit.
El Govern ja vol reobrir alguns sectors
La corba del covid encadena una tendència a la baixa des de fa tres setmanes, però el ritme de descens ha sigut molt lent, amb una reducció diària dels nous casos de prop del 2%. Amb tot, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anticipat que els tests d’antígens que es fan a l’atenció primària revelen que aquests dies la caiguda serà una mica més pronunciada, fins a un 7%. Si bé Catalunya està registrant uns 20.000 casos setmanals, el facultatiu confia que d’aquí tres dies la xifra baixi un 17%, fins als 16.500 contagis.
“De moment anem de baixada”, ha insistit Argimon, que amb tot va admetre que la situació podria capgirar-se per l’avanç de les noves variants, molt més transmissibles. Ara bé, i malgrat que la pressió hospitalària segueix sent molt elevada (731 persones a les UCI i 2.806 a planta), el Govern anunciarà demà la flexibilització d’algunes restriccions vigents. El responsable de Salut Pública no va detallar quines mesures seran “de continuïtat” o quins sectors podran reobrir, ja que el Procicat ha d’acabar de decidir com reparteix “l’oxigen”.
Argimon, que compareixerà acompanyat del secretari general de Salut, Marc Ramentol, veu “raonable” una certa reobertura de l’activitat. En canvi, hi ha veus expertes que advoquen pel manteniment de les restriccions o per endurir-les davant l’amenaça de les variants.
Residències més protegides
El secretari de Salut Pública ha assenyalat que la incidència entre la població que viu en residències ha baixat eminentment per dos motius: pel cribatge intensiu que s’està fent entre usuaris i treballadors per detectar i aïllar positius com més de pressa millor i perquè el percentatge de persones vacunades en aquests entorns ja és molt elevat: “El 90% dels residents han rebut la primera vacuna i, com ja hem dit altres vegades, amb aquesta primera dosi, passats dotze dies, les persones comencen a estar protegides". El 62% dels residents ja han rebut la segona dosi i Argimon ha assegurat: “Estem en procés d’aconseguir la protecció dels geriàtrics, on viuen les persones més vulnerables”.
A més, en un mes s’han fet més de 236.000 proves i la positivitat és d’un 3,43% en residents i un 0,75% en treballadors, unes xifres allunyades del 6,68% registrat en la població general. També la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha remarcat que les persones que són en residències tenen una taxa més baixa d’ingressos hospitalaris que la resta de la població gràcies a la vacunació.
Cabezas ha destacat que si fa deu dies s’estaven detectant 1.280 casos entre els usuaris de residències de més de 74 anys, ara la xifra ha caigut per sota de la meitat, amb 576 contagis actius. "Fa deu dies teníem un 55% més de casos", ha assegurat. També el nombre de centres que tenen algun cas o brot actiu ha caigut un terç, passant dels 237 geriàtrics afectats als 146 actuals. “Observem ja que la vacunació té efecte en la salut de la població”, ha insistit, i ha previst que s'acabaran d'administrar el total de dosis entre la setmana que ve i l'altra.