La variant britànica amenaça la tercera onada

La nova soca pot agreujar la saturació hospitalària si no baixa dràsticament la incidència

Una unitat covid de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.
O. SERRA / G.G. GRANGER
30/01/2021
3 min

Madrid / BarcelonaEl 2021, cridat a ser l’any de la vacuna, obre un parèntesi perquè agafin protagonisme la tercera onada i les mutacions del coronavirus. Espanya, ja en una situació fràgil per la saturació dels hospitals, està expectant a una evolució incerta de la pandèmia a causa de la variant britànica, que va camí de fer forat. L’escenari estava anunciat des que a les portes de les festes de Nadal es va constatar que la superació de la segona onada era un miratge i que la relaxació acceptada de finals d’any deixaria pas a un nou increment de contagis, amb el risc associat de col·lapse dels hospitals i defuncions. El mes de gener deixa un degoteig de mesures restrictives per fer front a una nova fase que es viu de manera desigual a les comunitats autònomes -tot i la tendència generalitzada-, però els experts les veuen insuficients. No n’hi ha prou amb un decreixement progressiu: ha de ser dràstic.

Els paquets de mesures no han sigut homogenis a tots els territoris i, tal com apunta el president de l’associació madrilenya de salut pública, Miguel Ángel Royo, és difícil saber en quin grau funcionen més unes mesures que altres. Per exemple, per què Madrid, que ha tingut les restriccions més laxes, ha registrat una incidència més baixa que el País Valencià, Múrcia o Extremadura en aquesta tercera onada? Una possible explicació és que aquestes tres comunitats arribaven a aquest punt havent tingut menys positius durant la primera i la segona onada. L’estudi de seroprevalença del ministeri de Sanitat indicava a mitjans del mes de desembre una prevalença del 5,7% al País Valencià, del 6,1% a Múrcia i del 8,3% a Extremadura, mentre que Madrid la tenia d’un 16,7%.

Un altre factor és la capacitat de rastreig que, per exemple, Astúries i Cantàbria han pogut mantenir i ha fet que la seva tercera onada no hagi sigut tan pronunciada. Per la seva banda, Catalunya ha aconseguit frenar el fort increment, però de manera lenta, i la variant britànica pot trencar la dinàmica.

Poca informació sobre la variant

No es descarta que la nova soca acabi sent majoritària a l’Estat i dijous el director tècnic de Sanitat, Fernando Simón, alertava que a finals de febrer pot causar el 50% dels positius. Això és preocupant, segons l’epidemiòloga de l’associació madrilenya de salut pública Pilar Serrano, perquè el sistema de vigilància no és prou fort per seqüenciar les mostres i fer una anàlisi profunda de les seves peculiaritats. Els primers estudis apunten que és més transmissora, mentre que la conclusió que sigui més letal és prematura, afegeix. En una residència de Madrid la nova soca ha provocat el contagi de 65 persones: 48 interns i 17 treballadors.

A aquestes altures pot semblar evident, però Serrano no s’està de recordar que si la incidència disminueix és perquè es redueixen la interacció social i la mobilitat, i viceversa. Aporten llum els resultats de la macroenquesta ciutadana Covid19ImpactSurvey que ha fet el grup liderat per l’experta en intel·ligència artificial i comissionada de la Generalitat Valenciana en la lluita contra el coronavirus, Nuria Oliver: a Catalunya un 14% deien que durant les festes de Nadal no havien socialitzat amb persones no convivents i ara és un 25%; a Madrid la xifra ha passat del 15% al 29%, i al País Valencià de l’11% al 26%. Aquestes dades expliquen que les últimes setmanes, des que les festes van acabar i han incrementat les restriccions, la corba ja no puja de manera exponencial.

Els experts criden a restringir més per evitar la interacció social

Pilar Serrano, epidemiòloga

“No soc partidària del confinament domiciliari quan hi ha altres mesures eficaces com tancar l’hostaleria. Les zones d’interior haurien d’estar tancades i ajudar econòmicament el sector”

Miguel Ángel Royo. associació madrilenya de salut pública

“França tenia el comerç no essencial tancat amb una IA de 200. Per descongestionar hospitals cal que la IA caigui de manera ràpida, i només s’aconsegueix amb mesures decidides a tot l’Estat” 

Nuria Oliver, doctora en intel·ligència artificial

“El Nadal, el descens de temperatures i la dificultat de socialització a l’exterior van contribuir a la tercera onada. Ara els comportaments estan canviant, però l’impacte no és immediat”

Daniel López Codina, investigador del grup biocom-SC

“Ens cal mantenir les mesures tant de temps com sigui possible fins que el percentatge de gent vacunada sigui prou elevat per ajudar-nos a mantenir la incidència sota control”

stats