Valls anuncia que tornen els castells

La Vella i la Joves faran un pilar de cinc el dia de Sant Joan, en una prova pilot

BarcelonaDesprés de més d'un any sense actuar, el món casteller té moltes ganes de tornar a les places i aquest dilluns, des de Valls, ha saltat la llebre: serà el 24 de juny, dia de Sant Joan. La data no és casual: per Sant Joan se celebra la festa major de la capital de l'Alt Camp, considerada el km 0 dels castells, i també acostuma a ser el dia del tret de sortida de la part més intensa de la temporada. La pandèmia, però, no permetrà una gran actuació. Segons l'acord validat per la Generalitat, cada colla podrà ajuntar, com a màxim, 50 persones. Amb aquesta xifra, els castellers planegen fer un pilar de cinc i posar-hi a la pinya una quarantena de persones. A tots ells, sanitaris de l'Hospital Pius de Valls els faran un test d'antígens abans i després de l'actuació. La resta de la colla podrà estar a la plaça com si fos el públic, és a dir, amb mascareta i asseguda a una distància d'1,5 metres. "S'ha fet una bona feina i tot dona el seu fruit", ha explicat a l'ARA l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré. I és que per poder obrir la llauna dels castells han calgut moltes reunions amb representants de l'Hospital Pius, de l'ambulatori, de les dues colles (la Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls) i dels serveis territorials del departament de Salut. Finalment, la subdelegació del Govern els ha convocat aquest dilluns per dir-los que comptaven amb l'aval dels departaments d'Interior i de Salut. S'han pactat, fins i tot, els assajos: fins al dia de Sant Joan en podran fer quatre cada colla, també després de superar un test d'antígens.

Cargando
No hay anuncios

"És tan important el que hem fet que fins i tot ens hem posat d'acord les dues colles de Valls, anant a l'una i aparcant la rivalitat", ha destacat Albert Pedret, president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Pedret també ha insistit en la importància que, encara que sigui asseguts com si fossin públic, hi pugui participar tota la colla: "La resta de la colla, a l'entorn del pilar, simbolitzarà que també ells tanquen la pinya –ha explicat–. No ho faran 50 escollits, sinó tota la colla". En cas que la situació pandèmica millori, les colles de Valls confien en poder fer créixer aquest pilar però, de moment, se centren en el pilar de cinc.

Cursa entre colles per tornar a plaça

Per a les colles de Valls, i també per a l'Ajuntament, era important que l'anunci del retorn dels castells es fes des d'aquí. De fet, des que els Castellers de Vilafranca van anunciar que preparaven alguna cosa per al mes de juny, es va generar certa competència. "Cal destacar que, un cop més, des de Valls, liderem la represa", ha explicat Pedret. "Ens tocava a nosaltres perquè portem el pes de la història", ha afegit orgullós. Segons les previsions, era aquest dimarts quan estava previst que els Castellers de Vilafranca anunciessin el seu retorn, de manera que ha anat d'un sol dia.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta de la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Cristina Sánchez, ha explicat que "totes les colles estan parlant amb els seus ajuntaments" per trobar la manera de tornar a les places. "Cada actuació suma, però més enllà de la cursa per ser els primers, ens cal un protocol que permeti tornar a tot el món casteller per no haver de fer una petició per cada colla a cada festa", ha considerat. Segons ha explicat, la petició ja està feta al departament de Cultura, però, amb el canvi de Govern, encara no hi ha res decidit.

Les festes populars estan permeses, segons el Procicat, però amb un màxim de 20 persones i, amb tan poca gent, els castells, fins ara, eren impensables.