La Vall d'Hebron troba una proteïna que mata les cèl·lules tumorals
L'Omomyc es produeix industrialment per començar els assajos clínics en humans a principis del 2020
BarcelonaInvestigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han aconseguit que la microproteïna Omomyc mati la proteïna Myc, que es troba al nucli de les cèl·lules i afavoreix el creixement dels tumors de molts tipus de càncer. Els experiments amb ratolins han tingut un èxit superior a l'esperat, i ara la proteïna es produeix industrialment per començar els assajos clínics en humans a principis del 2020. Fins ara no hi havia cap fàrmac contra aquesta proteïna i ara han pogut demostrar que atacar el Myc permet matar els tumors completament.
La doctora Laura Soucek, investigadora principal del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals en Ratolí del VHIO, ha explicat a l'ACN que durant molt de temps el nucli de les cèl·lules es considerava un "compartiment impenetrable" pels fàrmacs estàndard. Aquesta microproteïna entra a les cèl·lules, arriba fins al nucli, mata el Myc i causa la mort de les cèl·lules tumorals. "És un èxit que no esperàvem, perquè l'Omomyc sap on anar exactament per actuar com un fàrmac antitumoral", explica il·lusionada Soucek.
En un estudi nou publicat aquest dimecres a la revista 'Science Translational Medicine' es demostra que que aquesta microproteïna pot arribar a utilitzar-se com una teràpia anti-Myc contra el càncer de pulmó no microcític (NSCLC, per les sigles en anglès), el subtipus més agressiu i mortal en dones i homes. L'equip d'investigadors exposa en la publicació que l'administració d'Omomyc per via intranasal, que permet arribar directament als pulmons, es tolera bé i que el fàrmac redueix el grau tumoral i en bloqueja el coneixement. D'altra banda, demostren que el fàrmac també pot ser administrat per via sanguínia, per així arribar a la resta d'òrgans, important perquè el càncer de pulmó és molt metastàsic. La investigació ha servit per comprovar també que la microproteïna es dirigeix sobretot als teixits tumorals, no pas als sans.