Societat20/02/2015

La Vall d'Hebron, primer centre del món que fa servir la "biòpsia líquida" per als malalts de càncer

La nova tècnica diagnòstica redueix el temps i és menys invasiva. En una primera fase s'aplicarà a uns 450 pacients

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

BarcelonaL'Hospital de la Vall d'Hebron s'ha convertit en el primer del món que farà servir una nova tècnica diagnòstica a nivell assistencial en malalts de càncer colorectal, ha anunciat aquest divendres el departament de Salut. La incorporació d'aquesta nova tecnologia ha sigut possible gràcies a un acord de col·laboració subscrit pel Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que atendrà els pacients, la farmacèutica Merck Serono, que pagarà en primera instància els tractaments, i l'empresa Sysmex Inostics, que ha desenvolupat la tecnologia.

La nova tècnica, coneguda com a “biòpsia líquida”, permet analitzar les alteracions del tumor mitjançant una mostra de sang, i per tant no a través de la tradicional biòpsia que es feia sobre un fragment dels teixits tumorals després d'una intervenció quirúrgica.

Cargando
No hay anuncios

El director del VHIO, Josep Tabernero, ha explicat en roda de premsa que la detecció de les alteracions genètiques és clau en el futur de la medicina personalitzada, i ha precisat que l'acord se centrarà en un primer moment en càncer colorectal perquè està ben establert que fins al 55% dels pacients tenen unes mutacions determinades que no responen als tractaments que s'utilitzen generalment. Així doncs, en aquests pacients es podria evitar que segueixin unes pautes inútils.

La idea que hi ha darrere de la biòpsia líquida, però, és molt més extensa, i Tabernero creu que en un futur proper serà possible utilitzar-la com un mètode de predicció. És a dir, poder preveure quins tractaments són més efectius per a cada pacient i, fins i tot, saber el risc que tenen de desenvolupar metàstasis o resistències per a qualsevol tipus de càncer i no només el colorectal. En els últims anys s'han esbrinat moltes d'aquestes mutacions i els gens implicats que hi ha al darrere, i és la combinació d'això amb les eines de detecció precises el que més pot fer avançar el tractament del càncer en els propers anys.

Cargando
No hay anuncios

La biòpsia líquida desenvolupada per Sysmex s'ha comprovat fins ara a nivell experimental en centres de Baltimore (EUA) i Hamburg (Alemanya), i ara s'implantarà al Vall d'Hebron que, de mitjana, atén uns 600 pacients amb càncer colorectal cada any, i d'entre ells uns 450 desenvolupen metàstasis. Ara mateix està pendent d'obtenir el certificat de Conformitat Europea (CE), però segons ha explicat el CEO de Sysmas, Fernando Andreu, això no impedeix que ja s'utilitzi, a l'espera de la validació per poder-se utilitzar amb un caràcter més ampli. Andreu ha avançat que la companyia s'ha plantejat un procés d'expansió que implica que el test estigui disponible en 50 hospitals d'Europa en els propers tres anys.

Els avantatges de la nova prova diagnòstica són sobretot de temps, doncs ara els resultats es podrien tenir en dos dies i no en els 10 que triguen els resultats de la biòpsia convencional. També és menys invasiu, perquè només necessita una mostra de sang, ofereix més representativitat perquè la sang dóna informació de tot l'organisme i no només del tumor, i es pot repetir sense problemes les vegades que calgui.

Cargando
No hay anuncios

Tabernero ha precisat que el cost d'aquest producte és similar al de les biòpsies que ja es practiquen, però permetrà guanyar eficiència i triar millor els tractaments, cosa que afegeix un estalvi potencial important. En tot cas, ha afegit que de moment no substituirà les proves convencionals, sinó que serà complementari perquè aport un “enfoc més ampli”, amb la intenció d'acabar de veure les seves aplicacions i quins resultats dóna en la pràctica clínica, un fet en què també estan interessats les dues companyies implicades en l'acord.

El conseller Boi Ruiz, per la seva banda, ha celebrat que la biòpsia líquida permet fer un “diagnòstic més ràpid i precís”, singularitzar el tractament i també “millorar la qualitat de vida dels pacients que requereixen proves invasives”. “Progressem en un context econòmic difícil”, ha afegit, i ha agraït que la Vall d'Hebron aculli una “iniciativa mundial única” gràcies a una aliança estratègica que busca el benefici dels pacients, ha afegit.