Societat10/11/2016

La Vall d'Aran vol la independència meteorològica

El govern aranès crea un sistema de prediccions propi per evitar pèrdues econòmiques en el turisme

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaEl govern de la Vall d'Aran ha presentat aquest dimecres un servei meteorològic propi, una estructura que segons el síndic d'Aran, Carlos Barrera, neix amb la finalitat d'aconseguir “un major grau d'encert i una millor qualitat en les previsions meteorològiques”, especialment durant els mesos d'hivern. Segons Barrera durant els últims anys “els errors en els pronòstics, especialment durant el cap de setmana, han representat pèrdues econòmiques molt importants”.

La decisió ha agafat totalment per sorpresa al Servei Meteorològic de Catalunya, segons el seu director, Oriol Puig, al Meteocat es va assabentar de la notícia “per TV3”, sense cap avís ni constància prèvia. Des del Meteocat asseguren no haver rebut cap queixa, i assenyalen als pronòstics dels mitjans de comunicació com l'origen del descontentament del govern aranès.

Cargando
No hay anuncios

Darrera de Meteoaran hi haurà per ara una sola persona, Àlex Sirat, un enginyer forestal que fa deu anys que es dedica a fer previsions del temps i a difondre-les mitjançant les xarxes. És precisament gràcies a la seva activitat que el Consell General d'Aran va contactar amb ell amb la finalitat que els seus pronòstics es converteixin en els oficials de l'organisme. Les previsions es difondran a través de la web del Consell i mitjançant les xarxes socials, el responsable de Meteoaran no s'amaga del fet que les prediccions estaran clarament orientades als turistes, i que per tant l'objectiu és difondre-les més enllà de la vall i ser una alternativa als pronòstics d'altres serveis oficials o mitjans de comunicació.

Segons Sirat l'any passat va haver-hi errors greus en el pronòstic en dos caps de setmana d'hivern, uns errors que van comportar moltes pèrdues econòmiques que s'haguessin evitat si s'hagués fet cas al seu pronòstic. A primera fila en l'acte de presentació del nou servei hi havia el director comercial de Baqueira-Beret i també el President del Gremi d'Hosteleria de la Vall d'Aran, però el responsable de Meteoaran assegura que no es deixarà influir per les pressions del gremi, “des que em dedico a fer previsions ja he tingut més d'una topada amb ells per difondre prediccions que no els agradaven”. Es dóna la circumstància que amb l'aparició del Meteoaran qui ho vulgui podrà consultar a partir d'ara fins a tres previsions meteorològiques diferents de caràcter oficial sobre la Vall d'Aran: la de Meteoaran, la del Meteocat i la de l'Agència Espanyola de Meteorologia.

Cargando
No hay anuncios

Una de les qüestions importants és saber què passarà quan hi hagi un avís de situació de perill, des de Meteoaran asseguren que no hi haurà problemes en aquests casos, però acte seguit Àlex Sirat diu que l'avís per vent que el Meteocat va emetre per dimecres passat, que incloïa la Vall d'Aran, “a ells no els havia d'afectar”.

Segons Sirat l'acord amb el Consell de moment és per aquest hivern, però amb vocació de seguir, per exemple un dels plans de futur del nou servei és basar les previsions en un model de predicció que sigui propi i es faci córrer “amb els paràmetres específics que requereix la Vall d'Aran”. Ja hi ha contactes amb algunes empreses privades que podrien oferir aquest servei. El director del Meteocat diu sobre això que els models que utilitza el Meteocat responen amb total especificitat al que requereix la comarca, ”treballem amb models de pronòstic amb una resolució de 3 quilòmetres, és a dir, que calculen més de 70 punts de previsió només per a la Vall d'Aran”.

Cargando
No hay anuncios

La Vall d'Aran és l'única vall del Pirineu els rius de la qual desemboquen a l'Atlàntic, fet que fa que el seu clima tingui certes diferències amb altres regions de la serralada. Des de la comarca es vanten que gràcies a això la temporada d'esquí anterior va ser una de les millors dels últims anys, ja que les muntanyes araneses tenien una neu que no hi havia ni en altres punts de la serralada ni tampoc en alguns sectors dels Alps.