POLÍTICA LINGÜÍSTICA

El valencià pateix al Campello i Benicàssim

Els nous governs municipals, en mans de les dretes, discriminen el valencià

Vista aèria del municipi turístic de Benicàssim.
Lourdes García
19/08/2019
2 min

ValènciaDesprés de les eleccions municipals, el valencià ha quedat apartat al municipi del Campello (Alacantí) perquè “sols s’emeten els anuncis oficials en castellà”, segons denuncien els partits de l’oposició, que ho atribueixen al govern local format pel PP, Cs i Vox. L’oposició afegeix que s’incompleix la llei de règim local que obliga que els documents es redactin en les dues llengües. En canvi, l’Ajuntament explica que és una incidència informàtica que “s’està solucionant” i que “no hi ha cap problema amb el valencià”. Malgrat això, Adriana Paredes, regidora de Compromís, troba “estrany” que això hagi passat amb l’entrada del nou govern i assegura es vol “alimentar la ultradreta”. La regidora recorda que en el ple d’investidura l’única regidora del partit d’extrema dreta Vox al consistori va reivindicar “la defensa de l’espanyol”.

Els altres dos partits progressistes hi coincideixen. Pedro Mario Pardo, regidor d’Esquerra Unida, assenyala la “vulneració dels drets dels campellers que han estat dos mesos sense que l’administració local es comunique en la seua llengua”. Vicent Vaello, del PSPV, lamenta aquest “pas enrere” i l’atribueix a una “falta de voluntat política del PP, que està plegant-se a les exigències dels socis de govern”.

A l’Ajuntament de Benicàssim (Plana Alta), en mans de PP i Cs, també denuncien que sols es puguin descarregar els documents de la web en castellà. Miguel Alcalde, regidor del PSPV, critica que “no es vulga posar les dues llengües al mateix nivell” i retreu al consistori que no posi “els recursos necessaris per portar endavant una normalització lingüística”. L’Ajuntament assegura que ho solucionarà “en el menor temps possible”.

Aquesta situació “ve de lluny”, recorda Joan Bonet, regidor de Compromís. L’any 2018, l’oposició va denunciar la manca d’ús del valencià a les xarxes socials de l’administració local. Plataforma per la Llengua va demanar a l’Ajuntament que rectifiqués i va traslladar la qüestió al Síndic de Greuges. Aquesta entitat els va suggerir que adoptessin “totes les mesures necessàries” per garantir l’oficialitat del valencià, però no va tenir efecte.

stats