Gairebé 140.000 persones reclamen la dimissió de Mazón
Les multitudinàries marxes també han inclòs retrets a la gestió de la DANA de Pedro Sánchez
ValènciaQüestionat políticament, amb una investigació judicial en marxa i amb part de la ciutadania indignada reclamant-li la dimissió. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha sigut el gran protagonista de la multitudinària manifestació que ha omplert aquest dissabte el centre de València. Amb 130.000 ciutadans, la participació a València ha superat totes les expectatives. A elles cal sumar 6.000 a Alacant i 2.000 a Elx, totes les dades segons la Delegació del govern espanyol. A Madrid també hi ha hagut una concentració que ha reunit 300 persones.
A les portes del Palau de la Generalitat, i durant la lectura dels parlaments, les entitats convocants han explicat que no es conformen només amb la dimissió del president, sinó que exigeixen "la depuració de responsabilitats per la gestió", també als tribunals. Segons aquestes associacions, la reacció tardana de la Generalitat, que no va activar l'alerta ciutadana fins a les 20 h del dimarts 29 d'octubre, es deu al fet que "no està al servei de la ciutadania sinó de les empreses". Per això, diuen, no es va demanar a la gent que no anés a treballar ni es van tancar les escoles.
Entre les 65 entitats convocants de la protesta i les 83 adherides –algunes de les quals han preferit mantenir-se en l'anonimat per por a "represàlies per part de radicals"– destaquen Acció Cultural del País Valencià, Intersindical Valenciana, Escola Valenciana o CGT, que han comptat amb el suport de partits com Compromís, Podem, Esquerra Unida o Esquerra Republicana. Per contra, des del PSPV i UGT han rebutjat fer costat a la mobilització. En el cas de CCOO, també han triat no sumar-s'hi, però sí que ha donat suport a la marxa.
L'absència d'UGT i el PSPV ha estat motivada per la creença dels socialistes que en aquest moment cal centrar-se en "donar una resposta eficaç a les famílies afectades" i que, per a això, "cal unitat política". De fet, ara fa uns dies van anunciar que donaran suport als pressupostos per al 2024 de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València que presentin el PP. Des del PSPV defensen la necessitat d'aprovar uns comptes que han d'incloure les ajudes per als damnificats i les partides per a la reconstrucció dels municipis afectats.
La manifestació ha inclòs alguns incidents com el llançament de fang a la façana de l'Ajuntament de València i del Palau de la Generalitat que han estat respostes amb algunes càrregues policials. Els aldarulls han coincidit amb l'arribada a la mobilització de molts voluntaris que tornaven a València després de participar en la neteja de les poblacions afectades. "L'actuació del govern valencià va ser tardana i la de l'espanyol massa contemplativa", ha resumit a l'ARA Miguel, un veí de València que ha estat tot el dia traient fang a Paiporta. Aquest jove ha sintetitzat el sentiment de molts ciutadans, ja que, tot i que la majoria han criticat el cap del Consell amb consignes com "Mazón a [la presó de] Picassent", també s'han sentit crits contra el president espanyol, Pedro Sánchez.
Tot i l'èxit de la convocatòria, que ha estat molt transversal i en la qual han participat ciutadans de posicionaments polítics molt diversos, la manifestació s'ha vist condicionada per les restriccions a la mobilitat que encara pateix l'àrea metropolitana de València amb el tall d'autovies, embussos en les principals vies d'accés a València i absència de transport ferroviari.
Mazón es defensa atacant Teresa Ribera
El malestar ciutadà s'ha vist incrementat aquests dies al saber que el dia de la DANA Mazón va estar dinant més de tres hores amb la periodista Maribel Vilaplana per proposar-li sense èxit que dirigís À Punt. Aquesta trobada va suposar que el cap del consell no s'incorporés a la reunió que gestionava l'emergència fins a les 19.30 h, quan la crisi derivada del temporal ja estava descontrolada. Lluny de fer autocrítica, la resposta del PP valencià a la manifestació ha estat treure-li ferro. En un missatge a X, el compte dels populars ha assegurat que la protesta ha estat "polititzada" i ha volgut desprestigiar les entitats convocants acusant-les de "catalanistes". També les ha criticat per "muntar enrenou" i col·lapsar la ciutat.
El mateix Mazón ha respost aquest dissabte a algunes preguntes per treure's de sobre la responsabilitat i assenyalar la ministra de Medi Ambient, Teresa Ribera, la qual ha acusat de no interessar-se pel temporal fins a les 20 h de dimarts 29 d'octubre. El president valencià també ha afirmat que ell i els seus consellers no eren conscients de la gravetat de la situació fins que a les 19 h la Confederació Hidrogràfica del Xúquer els hi va advertir. "En aquell moment va canviar tot", ha subratllat Mazón.
I és que fa dies que el cap del consell es considera víctima d'una persecució. Ara, ha començat a posar el focus sobre la ministra de Medi Ambient i futura comissària de la UE. "Fins a les 20 h no es va interessar per la situació?", ha assenyalat en declaracions a À Punt. El polític conservador afirma que només va rebre "un SMS", i que li va arribar a les 20.20 h, un cop ja s'havia llançat l'alerta als mòbils dels ciutadans. "Pot dir que es va posar en contacte amb nosaltres després de l'alerta. Pot ser que hi hagi alguna trucada perduda, però mai abans de les vuit", ha conclòs.