Vaga als Serveis Socials de Barcelona: "Estem fent d'escut de totes les administracions"

Els treballadors del Raval ja han fet avui una aturada, que el dia 7 s'ampliarà a tota la ciutat

La lectura del manifest de denúncia, aquest matí
28/05/2021
2 min

Els treballadors dels Serveis Socials de Barcelona no donen a l'abast. La llista de greuges és llarga i s'estén per la gran majoria de barris. Tant és així que per al dilluns 7 de juny han convocat una vaga a tota la ciutat. Però aquest divendres els treballadors dels Serveis Socials del Raval, uns dels que estan sotmesos a més pressió, ja han fet una primera aturada. "Des de la crisi del 2008 treballem amb molta pressió assistencial i amb una greu falta de recursos dignes per reallotjar les famílies desnonades", ha denunciat Verónica González, l'encarregada de llegir el manifest. La lectura s'ha fet des de la plaça Pedró, on hi ha la seu dels Serveis Socials del Raval Sud i on fa quinze dies es va creuar una frontera que sempre fins ara sempre s'havia respectat: un grup de manifestants van anar directament a la seu per protestar contra el desnonament d'una família i en un moment de tensió van intentar accedir-hi, però el vigilant de seguretat va ruixar amb gas pebre els activistes. Fins a aquell dia ja s'havien produït atacs contra alguna seu dels Serveis Socials en diferents barris, però mai amb aquesta duresa.

Alguns moviments socials els retreuen a ells la falta d'ajudes a les famílies i també els desnonaments que s'executen constantment, entre altres motius perquè estan obligats a participar-hi, ja que el jutge els obliga per escrit a auxiliar la comitiva judicial. Aquesta situació només es produeix a Barcelona, per un acord signat pel govern de l'alcalde Xavier Trias l'any 2013 amb la Generalitat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Col·legi d'Advocats de Catalunya i el Col·legi de Procuradors. L'alcaldessa Ada Colau es va comprometre a modificar aquest pacte i la regidora de Serveis Socials del primer govern dels comuns a la ciutat, Laia Ortiz, fins i tot va anunciar el 2018 que revocarien l'acord. Però encara està vigent. De fet, el tercer punt del manifest que aquest matí ha llegit Verónica González a la plaça Pedró exigeix "no anar als desnonaments a auxiliar la comitiva judicial i que l'alcaldessa trenqui l'acord entre l'Ajuntament de Barcelona i els jutjats".

"No podem estar assistint una família, anar el dia del desallotjament a auxiliar la comitiva judicial i després seguir treballant amb aquesta família", ha denunciat un els participants a la protesta d'aquest matí, Pau Gil. Aquest funcionari critica que els informes de vulnerabilitat que constantment redacten i envien als jutjats "no es tenen en compte" i no serveixen per aturar els desnonaments. "Per què els informes dels metges sí que es tenen en compte i els nostres, no?", pregunta.

Gil assegura que la situació és cada cop més insostenible: "Durant la pandèmia hem tingut aquí cada dia 400 persones fent cua per demanar menjar. N'hi ha que ni demanen ajudes perquè ni tan sols saben que hi tenen dret –lamenta–. Estem fent d'escut de totes les administracions. Quan alguna cosa no funciona, ho deriven als Serveis Socials".

Aquest migdia, coincidint amb el ple municipal de l'Ajuntament de Barcelona, els treballadors dels Serveis Socials de tota la ciutat fan una assemblea a la plaça Sant Jaume per acordar noves mobilitzacions.

stats