Només el 3% d'interins fan vaga contra "l'abús" de la temporalitat

Era la segona jornada d'aturades al sector públic en un mes

Una dona a la L5 del metro durant el confinament de l’abril del 2020.
ARA
30/11/2021
2 min

BarcelonaLa segona jornada de vaga en un mes dels interins a Catalunya ha tingut un seguiment del 2,85%, segons la Generalitat, una xifra notablement menor que el passat 28 d'octubre, quan el seguiment va ser del 18% segons els sindicats i del 7,3% segons el Govern. Al carrer, la manifestació que ha sortit de la plaça Urquinaona de Barcelona ha aplegat 4.500 manifestants, la meitat que fa un mes. Amb tot, però, els vaguistes reclamen el mateix: critiquen l'abús de la temporalitat i volen que els treballadors que porten més de tres anys al seu lloc de treball es converteixin en fixos sense passar per oposicions, un procés que podria suposar, diuen, "l'ERO més gran de la història".

Als sindicats que havien convocat la vaga el 28 d'octubre pels mateixos motius –IAC, la CGT, la CNT, Co.Bas i Solidaritat Obrera–, s'hi ha sumat aquest cop la Intersindical-CSC. Els manifestants han denunciat que a l'administració la taxa de temporalitat és d'un 30% de mitjana, quan hauria de ser del 8%. En alguns departaments, aquests percentatges s'enfilen fins a més de la meitat i alguns cossos, com les tècniques d'educació infantil, no havien tingut mai oposicions. Els mobilitzats denuncien que aquests contractes es troben en frau de llei perquè fa més de tres anys que treballen a l'administració sense haver pogut consolidar el lloc de treball.

Després d'una sentència de la justícia europea, el govern espanyol ha promogut un decret llei per reduir la temporalitat que es troba en tràmit parlamentari. Després d'un acord amb ERC i PNB, l'executiu estatal ha accedit a tirar endavant un concurs de mèrits –i no oposicions– per als treballadors que fa més de cinc anys que ocupen una plaça. A partir dels tres anys, s'optarà per un concurs i oposició, donant l'opció que la fase d'oposició no sigui eliminatòria. Els sindicats convocants de l'aturada troben que l'esmena és "absolutament insuficient" si no es tracta d'un procés restringit i de resultat cert. A més, consideren que tots els treballadors que fa més de tres anys que treballen amb un contracte temporal –sigui ocupant una mateixa vacant o més d'una– haurien de poder consolidar la seva situació. És a dir, reclamen que s'estabilitzin les persones, no les places.

La Generalitat ha informat que la jornada s'està desenvolupant sense incidents i que 5.392 empleats, un 2,85% de la plantilla, ha fet vaga, segons les dades de les dotze del migdia. La participació ha sigut més alta al Departament d'Acció Exterior (13,86%) i a l'educació (4,83%). En nombres absoluts, el col·lectiu que més s'ha mobilitzat és el d'educació, amb 4.633 vaguistes. En canvi, la vaga s'ha seguit poc a la sanitat (0,32%), un sector que comptava amb uns serveis mínims molt alts: s'havia decretat que els hospitals havien de garantir un funcionament normal a urgències, unitats especials –com per exemple les de vigilància intensiva–, el circuit assistencial de covid-19 a l'atenció primària i la campanya de vacunació, així com "els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital", a més d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable.

stats