La vaga feminista, en directe
Seguim minut a minut la jornada especial de mobilitzacions del Dia Internacional de les Dones
"El feminisme guanya el carrer", portada de l'ARA
La històrica mobilització del 8-M és el tema destacat de l'ARA d'aquest divendres. "El feminisme guanya el carrer" és el titular de la portada, monogràfica.
La Roser, que té 87 anys, surt a buscar el llaç lila
Toni VallUnes 8.000 persones es manifesten pels carrers de Girona per reivindicar els drets de les dones
Unes 8.000 persones han participat a la manifestació organitzada pels col·lectius de feministes autònoms a Girona en el marc del dia de la dona treballadora. La concentració s'ha iniciat a les set de la tarda a la Plaça de Vi on dones de la Colla Castellera Xoriguers de la UdG han aixecat un castell i els promotors han llegit un manifest reivindicant que "la lluita del feminisme" va "més enllà" del "binomi home i dona" i que hi ha "moltes identitats silenciades". Per donar-hi veu, han llegit alguns textos escrits per dones que avui no podien ser-hi presents.
Els assistents han cridat consignes com "les dones sí podem", "sense les dones no hi ha revolució" o "si en toquen a una, ens toquen a totes". La marxa ha recorregut les principals artèries de la ciutat passant pel mercat del Lleó, el carrer Joan Maragall i han enfilat per la Gran Via Jaume I fins a Correus. Allà, han llegit un nou manifest assegurant que les dones estan constantment "exposades" i que la "vaga d'avui" és per denunciar aquest fet però també la "precarietat" i "l'assetjament laboral". Després han enfilat de nou per la plaça Independència i el carrer Santa Clara fins al punt de partida, la plaça del Vi.
No ha sigut un 8 de març més
Antoni Bassas9/3: El malestar
Vicenç Villatoro LamollaMilers de persones tenyeixen Lleida de lila en la manifestació feminista més multitudinària de la història de la ciutat
Milers de persones, 3.000 segons la Guàrdia Urbana i 8.000 segons l'organització, s'han manifestat aquesta tarda pels carrers de Lleida en defensa de la igualtat i contra la violència masclista en la mobilització feminista més multitudinària de la història de la ciutat. Les dones han esdevingut les protagonistes en aquesta acció de protesta, moltes amb peces de roba de color lila, tot i que també han estat molts els homes que s'han sumat a les reivindicacions del col·lectiu femení. La manifestació, convocada per la Marea Lila i que ha estat l'acte central de la jornada de vaga feminista d'aquest 8 de març a la capital del Segrià, ha arrencat a les sis de la tarda a la plaça Ricard Viñes. La important afluència de participants ha obligat a modificar el recorregut i, en lloc de passar per l'Eix Comercial, la marxa ha discorregut per l'avinguda de Blondel per finalitzar a la plaça Sant Joan on s'han dut a terme diferents actuacions, parlaments i s'ha fet la lectura del manifest.
.@AdaColau i @RogerTorrent han participat a la manifestació de Barcelona #vaga8M
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han desbordat el Passeig de Gràcia de Barcelona aquest dijous en una manifestació feminista sense precedents en els últims anys, que ha clamat contra el masclisme i les desigualtats de gènere, sota el lema 'Ens parem per canviar-ho tot', i en defensa de l'atur internacional i la vaga laboral, de cures, de consum i d'estudis. Ha tancat la comitiva de Vaga Feminista una batucada, i darrere s'ha situat l'espai mixt, amb representants de moviments socials, sindicats, plataformes, partits polítics i ciutadania.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assistit a la manifestació com a ciutadana, després de fer vaga tota la jornada, de la qual se'n descomptarà la part proporcional, com han fet la resta de les regidores i comissionades del seu executiu. El president del Parlament, Roger Torrent, ha assistit a la marxa però s'ha situat en la part final i ha rebutjat fer declaracions, perquè considera que les dones són les protagonistes d'aquesta protesta i "toca escoltar-les i quedar en segon terme", han informat fonts de la institució.
Els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, han assistit a la manifestació i han reivindicat que la mobilització d'aquest dijous serveixi per impulsar la igualtat efectiva. També han participat representants de sectors com l'ensenyament, la cultura, la sanitat, els mitjans de comunicació i les entitats socials, entre les quals ha estat la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina.
"Aquesta és una lluita de tots" #vaga8M
"Ja fa molts anys que es va lluitant però cada vegada és més evident que les desigualtats s'han d'acabar". Una de les assistents a la marxa feminista d'aquest 8-M, Mercè Casademunt, resumia així el sentir majoritari d'una marxa que ha aplegat milers de persones de totes les edats i, sobretot, en la qual les dones han pres tot el protagonisme i en la que els homes han acompanyat la reivindicació del moviment feminista.
"Estic contenta que hi hagin molts homes perquè aquesta és una lluita de tots", explicava l'Aurora. De fet, un dels homes assistents, Gonzalo, ha animat el moviment feminista a "fer soroll" i a reivindicar-se pels seus drets en una societat en la que els homes estan "mol mal acostumats". "Això està bé perquè demostra que la gent s'està conscienciant. La unió sempre fa la força", afegeix l'Aurora.
Constants han estat els lemes, crits i pancartes contra la societat patriarcal i a favor de la plena igualtat entre gèneres. "Fa falta reivindicar-ho a tot arreu, des de la mateixa organització familiar fins a totes les feines i empreses. És un problema general de la nostra societat", replicava Mercè Casademunt, una empresària que ha anat a la manifestació de la ma de les seves empleades.
El manifest de la #vaga8M reclama la derogació de l'article 155
Continua la lectura del manifest: "El feminisme està amb la llibertat i la vulneració de drets polítics a Catalunya també és una forma de violència i per això reclamem la derogació de l'article 155".
"Fem una lluita davant l'aliança del patriarcat i el capitalisme que ens vol dòcil, submises i callades" #vaga8M
"Si ens toquen a una ens toquen a totes. El treball domèstic i de cures que fem és imprescindible. Que sigui gratuït és una trampa del capitalisme. Amb la vaga donem visibilitat a aquesta feina. Fem una lluita davant l'aliança del patriarcat i el capitalisme que ens vol dòcil, submises i callades".
"A Catalunya vivim un auge de la repressió. El feminisme està compromès amb totes les llibertats del país. Exigim que es derogui l'article 155.
"Cridem prou davant de totes les violències masclistes" #vaga8M
A l'escenari de plaça Catalunya es llegeix el manifest del 8-M: "Avui les dones de tot el món estem convocades i defensem els nostres drets. Ens persegueix una llarga geneologia de dones sufraguistes, les que can combatre el comunisme i l'imperialisme. La data del 8 de març és nostra. Som paies, gitanes, amb diversitat funcional, migrades i racialitzades. Les nostres edats són totes, i som bisexuals, lesbianes, intersexuals, transsexuals i heterosexuals. Juntes farem el món i cridem prou davant de totes les violències masclistes que ens travessen i prou d'humiliacions i exclusions".
Comença, a la plaça Catalunya, la lectura del manifest #vaga8M
"Fem tremolar la terra fins a canviar el sistema!". La plaça Catalunya plena escolta ja la lectura del manifest que posa punt i final a una manifestació històrica, la marxa més massiva que s'ha viscut mai a Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Prop de 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la marxa del 8-M. Un èxit sense precedents que està sent reconegut des de l'escenari: "Som moltes i cada cop serem més". "Ha estat un jornada d'èxit històric amb una resposta espectacular que fa plorar d'emoció" afirmen les promotores de la marxa que han recordat casos com el de la manada per denunciar que ja "n'hi ha prou"
"El feminisme ha fet història però això és només el punt de partida" #vaga8M
A punt de començar, a la plaça Catalunya, la lectura del manifest de la manifestació. "El feminisme ha fet història però això és només el punt de partida" assenyalen les promotores de la manifestació des de l escenari, que demanen als assistents temps perquè la gent que encara baixa pel passeig de Gràcia arribi a la plaça Catalunya, punt final de la protesta.
#ULTIMAHORA. Prop de 200.000 persones a la manifestació de Barcelona #vaga8M
Prop de 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, participen en la manifestació de la vaga feminista de Barcelona. La marxa ha arribat ja a la plaça Catalunya, on està a punt de començar la lectura del manifest.
Els sindicats qualifiquen d'"històrica" la #vaga8M
Els sindicats han qualificat d'"històrica" la vaga laboral que s'està fent avui dijous coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. CCOO ha celebrat que el 8-M hagi estat una "mobilització sense precedents a la història del moviment sindical del país". Per la seva part, la UGT ha destacat que el seguiment ha estat "massiu i generalitzat en tots els sectors". A la sanitat, a tall d'exemple, el seguiment de la vaga de dues hores ha estat d'entre el 75% i el 80% amb compliments dels serveis mínims establerts, segons dades de CCOO.
CCOO havia rebut fins aquest dimecres més de 600 adhesions a la vaga de dues hores per torn de comitès d'empresa, juntes de personal i seccions sindicals de l'àmbit privat i públic. Al llarg d'aquest dijous el sindicat ha anat rebent noves mostres d'adhesió de "moltes més empreses". Es tracta d'una "vaga històrica, que marca un abans i un després en la lluita per la igualtat, en què la classe treballadora ha omplert els carrers de les ciutats i dels pobles de Catalunya", ha manifestat la UGT.
CCOO i UGT havien convocat aturades de dues hores per torn, mentre que els sindicats minoritaris –com la Intersindical-SCS, la CGT, la CNT o la IAC–i el majoritari a l'ensenyament, USTEC-STEs, han ampliat la convocatòria a 24 hores.
"Històrica": La premsa internacional es fa ressò de la #vaga8M a Espanya, que no se segueix a la resta del món
Es va presentar com una mobilització internacional, però la vaga del 8-M s'ha convertit en un fenomen català i espanyol, i la premsa internacional així ho recull. Tot i que hi ha hagut mobilitzacions a molts països del món, la vaga només s'ha seguit de forma significativa a Catalunya i Espanya. El 'New York Times' ha publicat un especial titulat 'Dia Internacional de la Dona 2018: Més enllà del #MeToo, amb orgull, protestes i pressió', en el qual destaquen la mobilització feminista a Espanya on, segons precisen, les dones no només han parat en els seus llocs de treball sinó que també han fet vaga "domèstica". La BBC explica sota el títol 'Treballadores espanyoles en vaga feminista' com les ciutadanes s'han mobilitzat en una vaga "sense precedents" per denunciar la desigualtat de gènere i la discriminació per raó de sexe.
Igualment, el periòdic britànic 'The Guardian' recull la dada de 5,3 milions de treballadores i treballadors que han parat aquest dijous 8 de març per denunciar la bretxa salarial, la violència de gènere o la discriminació que pateixen les dones pel fet de ser-ho. 'The Telegraph' també la defineix com a "vaga sense precedents" a Espanya per reivindicar la igualtat en el treball i en la llar, "per acabar amb la cultura masclista i contra la violència de gènere" i posa en relleu el fet que s'hagin convocat nombroses manifestacions en diferents ciutats del país. Entre els periòdics de parla francesa, 'Le Monde' titula 'A Espanya, les dones fan vaga per "parar el món"'. "És ja una victòria. Després que els moviments socials i sindicals cridessin a la primera vaga feminista d'Espanya el 8 de març, la defensa dels drets de les dones ha estat en la primera plana de la premsa, els debats polítics i en l'activitat legislativa", subratlla.
D'"històrica" han qualificat la vaga feminista a Espanya alguns periòdics de Sud-amèrica com l'argentí 'La Nación' que destaca l'ampli seguiment de les aturades i les "milers de persones amb banderes i roba de color violeta" congregades als carrers.
.@esquerra: "La #vaga8M és un exemple de com es vol que sigui la futura República"
JxCat i ERC han valorat la jornada feminista d'aquest 8 de març, a l'inici de la manifestació de la tarda a Barcelona. La portaveu del grup parlamentari de JxCat, Elsa Artadi, ha destacat que és "fonamental" que la reivindicació feminista es percebi "transversal" i "internacional". En un contacte amb la premsa des de Passeig de Gràcia, Artadi ha valorat "molt positivament" la manifestació i el seguiment de la vaga, i ha destacat que les dones han sortit al carrer també per totes aquelles qeu no hi poden ser perquè ja no hi són, tenen por o no s'ho poden permetre. Al seu torn, la secretària quarta de la Mesa del Parlament, Alba Vergès (ERC), ha assegurat que la jornada del 8-M és un "exemple" de com es vol que sigui la "futura República".
Artadi s'ha mostrat "contenta" que aquesta vaga hagi tingut un especial ressò internacional, i que s'hagi fet una "passa important". Al seu costat, la diputada de JxCat Aurora Madaula ha advertit que encara hi ha molta feina a fer per acabar amb la desigualtat de la dona, i ha subratllat que és una tasca que ha d'assumir "tota la societat", també els homes.
"Per un euro i mig que netegi l'hoteler" #vaga8M
Més de mig miler de dones periodistes s'han sumat a la manifestació del passeig de Gràcia amb lemes com "Els mitjans seran feministes o no seran", "El titular serà sempre nostre" o "Avui el titular és nostre". També un nombrós col·lectiu de cambreres d'hotels participen també en la marxa i crideb: "Per un euro i mig, que netegi l'hoteler!".
Marta Padrós, representant del moviment que ha organitzat la vaga feminista d'avui, ha declarat a Efe que han hagut de començar la manifestació 15 minuts abans del previst "perquè el passeig de Gràcia estava desbordat". A més del passeig de Gràcia, d'altres carrers adjacents també estan abarrotats "i hi ha més gent que mai", ha assenyalat Padrós, que ha valorat positivament la jornada de vaga perquè "ha servit per a visibilitzar la dona treballadora".
Padrós ha ressaltat que el major seguiment de la vaga d'avui s'ha produït en els sectors de la neteja, la restauració i hostaleria, la sanitat i l'educació", i, encara que ha assegurat que hi ha hagut "un bon seguiment", s'ha queixat que "els serveis mínims han estat abusius".
"Sense les dones no hi ha revolució". El passeig de Gràcia és un clam contra els abusos #vaga8M
Milers de persones, la majoria dones, participen en la manifestació unitària del Dia Internacional de la Dona convocada aquesta tarda a Barcelona amb el lema "Ens aturem per canviar-ho tot" per reclamar la plena igualtat de les dones i contra la discriminació i la violència masclista. La manifestació ha començat en un ambient festiu a les 18:15 hores, un quart abans del previst perquè la confluència de l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia estava desbordada per la massiva afluència, una de les més grans dels últims anys, segons han destacat els organitzadors. En un ambient festiu, la majoria de les participants vesteixen amb peces de color negre i lila o amb llaços, bufandes i gorres d'aquest últim color.
La multitudinària manifestació, que ha abarrotat el passeig de Gràcia i no pot avançar per moments, està encapçalada per representants d'associacions feministes i té previst acabar a la plaça de Catalunya amb la lectura d'un manifest, titulat "Juntes som més!" a càrrec de Nausicaa Bonnin, Maria Pau Pigem, Gemma Humet, Anna Alarcón, Yolanda Sey i Kathy Sey, per donar pas després a una festa musical. Les manifestants, entre les quals hi ha dones de totes les edats, àvies, moltes mares amb les seves filles i escolars, desfilen corejant crits com: "Visca, visca la lluita feminista!" o "Sense les dones no hi ha revolució".