Societat08/11/2013

La vaga d'ensenyament a les Illes: 50% a l'escola pública, segons els convocants, 17%, segons el govern balear

El govern balear rebaixa encara més les xifres perquè inclou les illes on no estava convocada, i no descompta els serveis mínims. Professors i alumnes s'han concentrat davant del Consell Insular de Mallorca, on s'ha votat una moció d'alcaldes en contra del decret que limita el català a les aules, que no ha prosperat

Ara Balears / Acn
i Ara Balears / Acn

PalmaBall de percentatges, com és habitual, en el seguiment de la vaga d'ensenyament a les Illes en contra del decret que limita el català a les aules. Segons el govern balear, el seguiment és del 17,2% a la pública i del 4% a la concertada, sempre de l'illa de Mallorca, que és l'única on s'havia convocat −a Menorca i les Pitiüses es fa dilluns−. Tanmateix, els convocants de la protesta eleven el seguiment fins al 50% a la pública i el 10% a la concertada.

L'executiu de José Ramón Bauzá ha emès un comunicat xifrant en un 10,3% el seguiment per part dels docents de la vaga. Les dades de la conselleria, però, no tenen en compte que la vaga estava convocada només a Mallorca i no descompten els serveis mínims, que són entre un 20 i un 30% del professorat que està obligat a fer feina. Si només es té en compte l'illa de Mallorca, amb les dades del govern balear −sense descomptar els serveis mínims−, el seguiment de la vaga s'incrementa fins a un 13,26%.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquestes dades, a la pública de Mallorca, el seguiment seria del 17,2% i, per tant, dels 8.410 docents que hi ha, 1.448 haurien secundat la protesta. A la concertada de Mallorca, també amb les dades d'Educació, haurien fet vaga un 4% dels docents, és a dir, 145 dels 3.604 que hi ha. En el seu comunicat, el govern acaba apuntant que no té constància que hagi fet vaga cap docent a les altres illes i no diu que això és així perquè no s'hi havia convocat la vaga, que està prevista per a dilluns.

Professors i alumnes s'han concentrat davant del Consell Insular de Mallorca, on hi havia convocada una reunió d'alcaldes per debatre una moció contra el decret de Tractament Integral de Llengües (TIL) que limita el català a les aules. La moció no ha prosperat pels vots en contra dels representants del PP, que hi tenen majoria, malgrat que alguns hi han votat a favor. A Menorca, Eivissa i Formentera, la convocatòria és per al dilluns que ve.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del sindicat STEI, Maria Antònia Font, ha destacat a l'ACN que els percentatges de seguiment d'aquesta vaga són elevats, i ha qualificat el seguiment d'"espectacular". "Hi ha vagues que s'han fet a nivell estatal i autonòmic que no han arribat a aquest percentatge", ha subratllat.

Font ha assegurat que els professors es declaren amb els "braços caiguts" perquè el TIL és "inaplicable". "Hi ha caos dins dels centres, el calendari d'aplicació del model trilingüe s'ha estavellat. La realitat és molt caparruda i demostra que aquest TIL no es pot aplicar", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

"El professorat es declara en desobediència civil perquè no li queda altre remei, no poden complir una cosa que no es pot aplicar perquè ella mateixa et demostra que és inaplicable", ha assenyalat Font.

El professorat i l'alumnat contrari als plans del govern de José Ramon Bauzá mantenen una situació de vaga indefinida amb convocatòries de protesta "puntuals" perquè, segons la portaveu del sindicat STEI, volen assolir un "bon acord" i, actualment, l'executiu balear no està ni tan sols negociant.

Cargando
No hay anuncios

A més d'aconseguir que els centres puguin escollir voluntàriament si apliquen el TIL o no, demanen la retirada de la llei de símbols i que es cobreixin les substitucions i ajudes per a menjador i transport, entre altres qüestions.

Protesta del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

Cargando
No hay anuncios

Diversos membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'han sumat a la protesta davant del Consell Insular i han fet una representació agenollats, amb les boques tapades i codis de barres per mostrar que, segons asseguren, el govern els vol "agenollats i amb la boca tapada", en paraules de Font. Els estudiants s'han alçat i s'han tret les mordaces i els codis i han dit que estan "per la lluita pacífica però ferma i per la desobediència civil coordinada i organitzada".