La cinquena ronda de vagues al metro acaba sense acords a la vista
Sindicats i TMB lamenten l’afectació que han patit els usuaris
BarcelonaEntre 250.000 i 300.000 usuaris menys cada dia al metro de Barcelona. Aquesta ha sigut la conseqüència més directa dels quatre dies de vaga al suburbà de la capital catalana, segons va explicar ahir a l’ARA el director del servei que ofereix Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Marc Grau. Entre dilluns i dijous, durant les hores que s’ha produït la vaga, el nombre d’usuaris ha caigut entre un 20% i un 30% de mitjana. Precisament dilluns, amb la persecució durant vuit hores d’un grup de grafiters que va entrar als túnels de la línia 5, va ser “el dia més complex de gestionar”. Ahir al matí, amb només un de cada cinc combois circulant entre les 9.20 i les 12.20 hores, és quan la reducció del passatge va ser superior.
“Volem demanar disculpes als ciutadans per la paciència que han hagut de tenir”, va dir Grau, i va destacar a més que el coneixement de les aturades ha fet que la majoria dels viatgers planifiquin altres recorreguts amb antelació. Hi coincidia el president del comitè d’empresa, Antonio Ceballos, que en representació dels sis sindicats que en formen part -la CGT és el majoritari- lamentava les “grans molèsties” causades als usuaris, tot i que assegurava que la gran majoria dels passatgers els donen suport i no han rebut “pràcticament cap queixa”.
Acord difícil
No és l’única coincidència a l’hora de valorar l’última vaga entre empresa i sindicats, i és que tant Grau com Ceballos van subratllar la seva voluntat d’arribar a un acord com més aviat millor. La realitat, però, és que aquest 2016 ja s’han fet cinc rondes d’aturades. De fet, Ceballos va advertir que en convocaran una sisena entre els dies 16 i 18 de juny, coincidint amb el festival Sónar, una convocatòria que encara hauran de ratificar els treballadors. Dilluns vinent, de moment, hi ha prevista una nova reunió amb la mediadora, però sense representants de l’empresa, a qui el president del comitè acusa de no tenir “cap tipus d’interlocució”. “Cal seguir lluitant”, va afegir instants abans de l’inici de la manifestació de la tarda, una marxa que va comptar amb una participació d’entre 200 i 300 treballadors pel centre de Barcelona i que va servir de punt i seguit en el pols que mantenen amb la direcció.
Els sindicats asseguren que la seva principal reivindicació té a veure amb un augment de la contractació de treballadors, i malgrat que van estar a punt de tancar un acord acusen l’empresa de supeditar-lo al compromís de no fer més aturades fins al 2017, tot i que “el dret de vaga no està en venda”. La versió de Grau és diametralment oposada i puntualitza que el compromís de no fer més vagues és el que demana la companyia per mantenir els augments salarials de l’1%, perquè el dret de vaga és “inalienable”. “Treballo cada dia perquè no hi hagi una sisena vaga”, va afegir el director del metro. També va dir que les aturades d’aquesta setmana eren “innecessàries”. Ceballos, per la seva banda, lamentava que els treballadors havien sigut “agredits”. Una crisi, en definitiva, sobre la qual encara s’escriuran més capítols.