Catalunya reprèn la vacunació contra el covid després del retard en l'entrega de Pfizer
S'han començat a administrar les 60.000 dosis setmanals que es van rebre dimarts
BarcelonaCatalunya ha reprès la vacunació contra el covid després del retard en l'entrega de les més de 60.000 dosis que estava previst que Pfizer lliurés a Catalunya dilluns i que finalment van arribar dimarts a primera hora del matí al Banc de Sang i Teixits. Ahir es van distribuir arreu del territori, però, segons Salut, no va haver-hi temps material per administrar-les. Per aquest motiu, fins aquest matí no s’ha continuat vacunant als residents i als treballadors de les residències verdes, és a dir, les que estan lliures de covid.
Salut, tot i que no dona informació concreta sobre el pla de distribució i subministració de les dosis, assegura que el retard logístic no afectarà la previsió d'administrar 60.000 vacunes setmanals amb equitat territorial. No se sabrà fins demà al matí, però, que és quan Salut actualitza les dades relatives al covid, quants vaccins s'han posat avui. Fins ara, sense comptar les vacunacions d'aquest dimecres, només se n'han posat 1.233.
El departament d'Alba Vergés té previst que al cap de dues setmanes ja s'hagi pogut posar la primera dosi a tots els residents i treballadors de les residències (un total d'unes 104.000 persones). Al cap de 21 dies els equips d'infermeres tornaran a la residència per administrar la segona dosi i, a partir de les dues setmanes següents, la protecció de la vacuna ja serà màxima.
L'acceptació de la vacuna del covid-19 és majoritària a les residències de gent gran de Catalunya: un 96% dels residents i un 80% del personal que hi treballa es vacunaran a partir d'aquest diumenge amb l'inici de la campanya, segons els càlculs de la patronal ACRA basats en els fulls d'autorització de Salut que han omplert els usuaris i treballadors. "És un acte de responsabilitat i fem una crida perquè tothom es posi la vacuna", ha dit la presidenta d'ACRA, Cinta Pascual. Les contraindicacions relacionades amb l'embaràs i la lactància en un sector feminitzat explicaria per què el percentatge no és tan alt entre el personal, ha afegit.
Fonts de la companyia han explicat a l'ARA que "a causa d'una incidència logística menor" es van haver de "reprogramar un nombre mínim" d'enviaments. També asseguren que "no hi ha hagut cap incidència relacionada amb la fabricació de la vacuna". En aquesta línia, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va dir que no els consta "cap efecte advers de la vacuna que s'ha administrat" i que la logística de la vacuna funcionarà amb "normalitat" a partir de dimarts.