Coronavirus

Els vacunats amb Janssen rebran una segona dosi de Pfizer o Moderna

Les comunitats autonòmes administraran la dosi de record a partir del 15 de novembre

La vacuna de Janssen.
ARA
26/10/2021
2 min

Madrid / BarcelonaFinalment hi haurà segona dosi de Janssen, l’única de les vacunes contra el covid dissenyada inicialment per a una sola punxada. La Comissió de Salut Pública (formada per les comunitats i el ministeri de Sanitat espanyol) ha acordat aquest dimarts administrar la dosi de reforç als poc menys de dos milions de persones que van rebre la injecció amb Janssen a partir del 15 de novembre, tal com proposava la ponència de vacunes.

El ministeri i les conselleries han aprovat el reforç perquè els estudis fets fins ara mostren que la vacuna fabricada per Johnson & Johnson perd eficàcia a una velocitat més ràpida que les altres tres aprovades a Europa, i també perquè presenta una eficàcia entre el 15% i el 20% inferior a la de les vacunes de Pfizer i Moderna, desenvolupades amb la tècnica d’ARN missatger, tant per a les infeccions asimptomàtiques com simptomàtiques i en hospitalitzacions.

La dosi de reforç s'aconsella als que van rebre la primera dosi i no han tingut covid o els que han passat la malaltia un cop vacunats. En tots els casos el reforç s’administrarà com a mínim tres mesos després de la primera dosi o de la infecció, respectivament. Per contra, els que s’hagin encomanat abans de la immunització en queden exclosos i ja es considera que estan ben immunitzats i tenen la pauta completa.

Per a la dosi de record es prioritzaran els col·lectius inclosos en l’estratègia de vacunació estatal. Això vol dir que els primers que es cridaran seran els grups considerats vulnerables: els sensellar, els presos, els sensepapers i els jornalers.

L’aparició de la vacuna Janssen va ser rebuda com una via estratègica per combatre els contagis entre la població més vulnerable. Es creia que una vacuna monodosi seria una bona via per poder vacunar els col·lectius de qui és difícil fer un seguiment mèdic per completar les dues dosis que requereixen les altres marques disponibles a la UE. Tot i que inicialment es recomanava a la població de més de 40 anys, la simplicitat d’administració ha comportat que sigui la marca que finalment s’hagi fet servir per a les campanyes de captació activa de personal més reticent o tardà a demanar hora per vacunar-se, amb l'objectiu d'accelerar un ritme de vacunació que s’havia anat estancant.

Dels 37 milions de persones vacunades a l’Estat, fins a 1,9 milions van rebre el fàrmac nord-americà. Amb l’aprovació de la dosi de record per a aquest grup es consolida, doncs, l’estratègia de reforçar la immunització contra el coronavirus deu mesos després que comencés la campanya entre els usuaris de les residències geriàtriques amb la marca Pfizer. Malgrat que en un principi ni els científics ni les administracions sanitàries ho veien necessari, finalment s’ha decidit administrar aquesta dosi de record per augmentar els nivells d’immunització. Fins ara unes 600.000 persones ja han rebut una tercera dosi de Moderna i Pfizer (immunodeprimits greus i més grans de 70 anys).

stats