Els vacunats amb dues dosis no es confinaran si són contactes de positius
Els avis en residències no faran quarantenes i podran rebre visites familiars
Santa Coloma de GramenetLes persones que hagin rebut les dues dosis de la vacuna contra el covid-19 i que, per tant, hagin complert la seva pauta vacunal, ja no es consideraran contactes estrets de positius en cas de declarar-se un brot o que algú proper es contagiï. Es tracta d’un canvi substancial dins el protocol de Salut Pública que ha anunciat aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i suposa “un salt qualitatiu” per a les residències i els centres educatius.
A partir d’aquesta setmana, ni els mestres vacunats hauran de fer quarantena si el seu grup bombolla s’ha de confinar, ni els avis que viuen en geriàtrics s’hauran d’aïllar si entren en contacte amb un treballador o un altre resident positius. Això sí, sempre que s'hagin complert els terminis de vacunació, és a dir, que hagin rebut les dues dosis i hagin passat set dies, si és la vacuna de Pfizer, o catorze si és la de Moderna o la d'AstraZeneca.
Les quarantenes són una actuació epidemiològica bàsica i essencial per tallar els contagis però que suposa un greuge emocional i psicològic molt greu per a les persones d’edat avançada, la majoria amb gran dependència. “Aquest canvi permetrà flexibilitzar la vida dins les residències i augmentar les visites familiars. Els usuaris podran anar tornant progressivament a la normalitat; això sí, amb totes les mesures de protecció”, ha destacat el secretari de Salut Pública.
Salut també recupera les PCR per als contactes
Aquesta no és l’única actualització del protocol català d’actuació davant el covid-19: el departament de Salut també recuperarà aquesta setmana les PCR per als contactes estrets allà on la incidència del virus s’estigui desaccelerant. Fins ara, a causa de l’auge dels contagis, l’atenció primària feia sobretot tests d’antígens, que són menys sensibles en els casos asimptomàtics que les PCR però més ràpids a l’hora d’obtenir resultats. Segons Argimon, ara es combinaran totes dues estratègies.
La decisió arriba quan la corba de contagis ja reflecteix l’efecte de les vacunacions, que estan reduint els casos, els ingressos i les defuncions en els entorns i col·lectius que l’estan rebent. Alhora, però, els indicadors també estan afectats per l’impacte de la variant britànica, que ja és la predominant amb un 60% dels casos al conjunt de Catalunya. Argimon ha reconegut que la implantació de la mutació britànica del virus "ha arribat una mica abans del que s'esperava", ja que les autoritats comptaven que es produís a mitjans de març.
Pel que fa a la resta de mutacions detectades, com la brasilera i la sud-africana, Argimon ha assegurat que els casos "es poden comptar amb els dits d'una mà". De fet, el virus retrocedeix a Catalunya: la velocitat de propagació (Rt) se situa entorn de 0,94 i la incidència acumulada ha baixat als 251 casos cada 100.000 habitants.
El 92% de les residències són verdes
La vacunació dels residents (el 86% han rebut les dues dosis) i treballadors (68%) dels geriàtrics a Catalunya ha permès que un 92% dels centres estiguin lliures de coronavirus des de fa més de set dies. Només 24 residències, que suposen el 2,3% de les 1.041 que hi ha a Catalunya, es consideren centres vermells, amb brots actius, i 62 més (6% del total) tenen residents contagiats, si bé els brots estan controlats.
“Tendim a la incidència zero, que era el que volíem: evitar els brots que durant tant de temps ens han preocupat”, ha afirmat Argimon, que ha concretat que només hi ha 42 avis positius al país. També estan vacunats o a punt de rebre la vacuna pràcticament totes les persones grans en llista d’espera, unes 17.000. “Més de 15.000 són grans dependents i, per tant, tots ingressaran vacunats o a punt de fer-ho”, ha assegurat l'expert.
També els hospitals estan notant molt l’efecte de les vacunes, ja que aquesta setmana només s'han detectat 13 nous casos. La Vall d’Hebron, per exemple, fa més de set dies que no ha identificat nous casos en la plantilla tot i els cribatges periòdics que es fan. El 80% dels professionals sanitaris han rebut la primera dosi de la vacuna i un 60% han completat la pauta vacunal.
En aquests moments, la franja d’edat que més contagis registra és la que va dels 10 als 20 anys. Entre el 17 i el 22 de febrer va haver-hi un petit augment de casos en els centres educatius, poc després de Carnestoltes, però la metge de família Ariadna Mas, que s’encarrega d’organitzar els cribatges escolars, ha assegurat que des del 23 de febrer la corba s’ha redreçat. "És una disminució molt important perquè estàvem molt amatents a la transmissió de les noves variants", ha apuntat. I ha afegit: “Més enllà de les percepcions individuals, les dades demostren que les mesures han funcionat i que les escoles són un entorn segur".
Petició a l'Estat per vacunar amb AstraZeneca fins als 65 anys
La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat la millora a les residències i els centres sanitaris gràcies a la vacunació, i ha destacat que la incidència del virus en aquests entorns és molt més baixa que a la comunitat: hi ha menys casos, menys ingressos hospitalaris i menys morts. “Ara hem de prioritzar la vacunació de la gent gran que no viu a residències, cosa que ja estem fent, però també estem preparant una estratègia més massiva en el cas que ens arribin més dosis”, ha apuntat.
Cabezas ha avançat que a partir del mes d’abril Catalunya confia en rebre un volum més gran de dosis, el que permetria ampliar l'estratègia de vacunació. Actualment només s’han rebut vacunes per poder administrar-les al 6,95% de la població en primera dosi i al 2,47% en segona.
Fins a aquest moment, s’han posat 658.508 vacunes, el 89,65% de les dosis rebudes. Aquesta setmana és quan més dosis han arribat, prop de 172.000. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha tornat a demanar una certesa més gran pel que fa al subministrament de vacunes que permeti accelerar la vacunació del conjunt de la població. Però no només això: Catalunya vol posar la vacuna d’AstraZeneca almenys fins als 65 anys.
El Govern havia demanat a l’Estat reiteradament, tot i que de manera informal, que permetés vacunar fins als 65 anys amb la fórmula anglosueca, però aquest dimarts Cabezas ha enviat una carta al govern espanyol perquè revisi l’autorització d’ús. En el text, la facultativa insta la ministra Darias a abordar aquesta qüestió en properes reunions del Consell Interterritorial de Salut i, així, canviar de criteri com ja han fet altres autoritats europees, per exemple Itàlia.
“Estem privant persones de rebre una vacuna segura i efectiva que, a més, podria alleugerir alguns problemes logístics que patim”, ha assegurat. “No té sentit tenir una mestra de 30 anys vacunada i que una de 62 anys, amb més risc, no ho pugui estar”, ha recordat Argimon.
- Residents Primera dosi: 91,9% (+1,6%) Segona dosi: 86,3% (+2,6%)
- Personal de residències Primera dosi: 75,4% (+1,5%) Segona dosi: 68% (+2,7%)
- Professionals sanitaris a primera línia Primera dosi: 80,2% (+1,9%) Segona dosi: 60,4% (+2%)
- Grans dependents Primera dosi: 50,2% (+33,5%)
- Majors de 79 anys Primera dosi: 11,8% (+9,8)
- Majors de 79 anys en atenció domiciliària Primera dosi: 31,6% (+27,5%)
- Personal educatiu menor de 55 anys Primera dosi: 30,4% (+16,4%)
- Mossos d'Esquadra menors de 55 anys Primera dosi: 68,4% (+1,8%)
- Bombers menors de 55 anys Primera dosi: 63,8% (+3,1%)
- Farmacèutics menors de 55 anys Primera dosi: 55,6% (+12,8%)
- Psicòlegs menors de 55 anys Primera dosi: 55,8% (+4%)
- Dietistes i nutricionistes menors de 55 anys Primera dosi: 68,1% (+8%)