SALUT
Societat26/04/2018

Vacunaran les embarassades per prevenir la bronquiolitis en nadons

La Vall d'Hebron participa en un assaig internacional per disposar el 2021 d'aquesta vacuna "tan esperada"

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

BarcelonaLa bronquiolitis, una infecció respiratòria, és la causa més freqüent d'ingrés hospitalari dels menors de dos anys. Tot i que és una malaltia comuna, a vegades pot ser greu. Ara, l'Hospital de la Vall d'Hebron participa en una investigació internacional, liderada per un laboratori dels Estats Units, per obtenir una vacuna que s'administraria a les dones embarassades per protegir els nadons del virus respiratori sincicial (VRS), que és la causa més freqüent de la bronquiolitis. Més de la meitat dels nadons estan exposats a aquest virus en el seu primer any de vida.

L'assaig, que va començar fa dos anys, es troba ja en fase III i està previst que la vacuna es pugui comercialitzar el 2021. "És la vacuna més esperada pels pediatres, perquè podem protegir els més petits vacunant la mare", admet Magda Campins, cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron. En aquest estudi hi participen 20.000 gestants i la Vall Hebron està seguint dues dones embarassades. "L'estudi durarà quatre anys, ara som a la meitat i d'aquí un any i mig tindrem resultats per veure si és segura i passar a la seva comercialització", afegeix Campins.

Cargando
No hay anuncios

La vacunació de la mare per protegir el nadó –que molts cops no es pot vacunar fins els dos o sis mesos d'edat– és una de les línies de futur de la vacunació. "La immunització materna és una eina innovadora a l'hora de protegir el lactant quan encara no ha adquirit immunitat", diu Campins. Moltes vacunes no es poden posar fins als dos mesos d'edat, i d'altres fins als sis mesos; mentrestant, els nadons "estan desprotegits enfront de les infeccions". Quan es vacuna la mare, els anticossos passen al nadó i el protegeixen. Els professionals expliquen que la vacunació de la tos ferina en embarassades, per exemple, ha sigut un "èxit" i s'ha reduït la incidència de la malaltia en els lactants.

No obstant, els professionals –que aquest dijous participen en un curs d'actualització de vacunes a l'Hospital de la Vall d'Hebron– reconeixen que les cobertures vacunals de les gestants són "baixes". A Catalunya, gràcies a una campanya de conscienciació, s'ha aconseguit passar del 5 al 22% de cobertura vacunal en embarassades. "Però encara queda un llarg recorregut", reconeix Campins.

Cargando
No hay anuncios

Vacuna universal de la grip

Una altra vacuna que es troba en fase III és la de l'estreptococ B, un bacteri que causa la sèpsia neonatal. Ara, quan es detecta aquest bacteri en la vagina de la gestant se li administra antibiòtic però "no s'elimina al 100% el risc". Amb la vacunació de la mare es vol evitar que el pugui transmetre als nadons.

Cargando
No hay anuncios

La immunització materna és un dels temes més destacats del XXII Curs d’Actualització Vacunes 2018, que organitza la Vall d’Hebron i que durant dos dies reuneix els professionals sanitaris de l’Estat en l’àmbit de la vacunació. Entre altres temes es parlarà de la necessitat de vacunar les dones embarassades per protegir els nadons contra malalties com la grip o la tos ferina.

La Vall d’Hebron també participa en la recerca d’una vacuna universal de la grip, que conferiria protecció enfront de la majoria de soques i subtipus del virus i que evitaria haver de vacunar-se cada any.

Cargando
No hay anuncios

Fins al 30 d’abril se celebra la Setmana Internacional de la Immunització, amb què l’OMS crida a incrementar les taxes de cobertura pel bé de tota la població.