Vacunar els infants és clau per assolir la immunitat de grup

La protecció col·lectiva requereix incloure també els menors de 19 anys, que són el 20% de la població

Una nena rebent una vacuna
02/04/2021
4 min

BarcelonaLes vacunes del covid-19 ja s’estan provant en adolescents i infants de menys de 12 anys. Pfizer ha anunciat aquesta setmana que la seva vacuna té una eficàcia del 100% en nois i noies d’entre 12 i 15 anys, i tant Moderna com AstraZeneca, així com la mateixa Pfizer, estan assajant les seves en menors de 12 anys. Janssen ha començat a provar la seva preparació en edats d’entre 12 i 17 anys, i espera fer-ho aviat en infants més petits. En aquests moments, la filial de Johnson & Johnson està reclutant voluntaris a Espanya i al Regne Unit. "Es tracta d’un assaig de fase II en el qual s’avaluaran diverses dosificacions i pautes d’administració", explica Alberto Borobia, coordinador de la unitat central d’investigació clínica i assajos clínics de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid, el primer de l’Estat que ha començat a administrar vacunes a menors, sempre en el marc d’assajos clínics.

Aquest assaig pretén incloure 660 adolescents de diversos països amb l’objectiu de comprovar la seguretat de la vacuna i la resposta immunitària que genera en adolescents. Mesurar l’eficàcia en aquestes edats és més complicat. Com que la majoria d’infants i joves tenen molt pocs símptomes encara que agafin la malaltia, és molt difícil mesurar l’eficàcia de la vacuna fent un recompte del nombre de casos registrats en el grup vacunat per comparar-los amb els del grup que ha rebut un placebo. Idealment, caldria fer un seguiment periòdic (i costós) dels voluntaris amb mostres nasofaríngies. Per això, en aquest tipus d’assaig sovint s’utilitza la presència d’anticossos en sang com a indicador de protecció.

Exemplars de la vacuna de Pfizer, que ja ha sigut assajada en adolescents amb bons resultats.

"Tenim molta informació sobre la protecció d’aquestes vacunes en adults, i això no crec que canviï gaire", considera Valentí Pineda, metge del servei de medicina pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i president de la Societat Catalana de Pediatria. "L’eficàcia d’aquestes vacunes en infants i adolescents no hauria de ser menor que en adults", afegeix. Pel que fa a la seguretat, segons Pere Soler, coordinador de la unitat de malalties infeccioses i immunologia pediàtrica de l’Hospital de la Vall d’Hebron, "els medicaments i les vacunes que són segurs en adults normalment són encara més segurs en infants".

Pròximament, a l’assaig de la vacuna de Janssen que ha començat a La Paz s’hi afegiran altres hospitals de Madrid, Santiago de Compostela i Santander, a més de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Així mateix, altres hospitals catalans, entre els quals hi ha el Parc Taulí de Sabadell, el de la Vall d’Hebron de Barcelona i el Trias i Pujol de Badalona, treballen per participar en assajos de vacunació infantil.

La necessitat de vacunar els menors

Encara que els infants i adolescents presentin habitualment quadres lleus de la malaltia, els experts consideren que la vacunació en aquestes edats és important per diverses raons. En primer lloc, "cal diferenciar entre fer recerca sobre vacunes i vacunar la població", apunta Soler. "Hem de conèixer la resposta a la vacuna d’aquesta franja d’edat perquè encara no sabem quin recorregut seguirà la malaltia els pròxims anys", argumenta. Segons el pediatra de la Vall d’Hebron, "si en algun moment hi hagués algun canvi i es veiés que el covid-19 afectés més els nens, seria interessant conèixer com responen a les vacunes". "I això s’aconsegueix fent recerca", assegura Soler. Precisament aquests són alguns dels objectius dels assajos actuals.

D'altra banda, l’assoliment de la famosa immunitat de grup és un dels factors que també justifiquen la vacunació dels menors d’edat. "Com que els infants i adolescents poden transmetre la malaltia, si no els vacunem no podrem protegir els adults que no es poden vacunar perquè tenen malalties que ho contraindiquen", explica Borobia. "Aquestes persones només poden estar protegides si es vacuna tot el seu entorn, inclosos els menors d’edat", aclareix el metge de La Paz. "El 20% de la població té menys de 19 anys", puntualitza Pineda. A parer seu, "si no els vacunem, no assolirem la immunitat de grup". A més, afegeix, "fins ara hem vist que transmeten menys la malaltia que els adults, però potser en el futur hi ha alguna variant amb la qual això canviï i vacunar-los és una manera de cobrir aquest possible efecte".

"Els infants i adolescents presenten formes menys greus de la malaltia, però hi ha hagut algun cas greu que la vacunació pot evitar", explica Tomàs Pérez, pediatre expert en malalties infeccioses de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa. Sobre el paper d’aquesta franja d’edat en la transmissió del covid-19, Pérez apunta que "hi ha hagut brots en algunes festes en les quals s’han relaxat les mesures de seguretat, cosa que indica que sí que el poden transmetre". "Hi ha estudis que suggereixen que les vacunes actuals redueixen la transmissió, tot i que aquesta és una de les grans preguntes que volem respondre, tant en adults com en infants i adolescents", afegeix. En aquest sentit, conclou, "les vacunes de segona generació que s’administraran per via nasal protegiran molt més de la infecció i, per tant, reduiran més la transmissió".

Sobre els avantatges de vacunar la població infantil, Pere Soler també destaca que "vacunar els infants podria evitar que tot un grup bombolla s’hagués de confinar deu dies quan s’hi detecta un positiu" i que "les activitats extraescolars i esportives es reprenguessin amb seguretat".

stats