La vacunació dels nens: sense franges d'edat, en punts massius i amb cita prèvia

La convocatòria per demanar hora s'obrirà la setmana vinent, quan arribin les primeres 234.000 dosis pediàtriques

Vacunació nens
4 min

BarcelonaLa vacunació dels prop de 550.000 infants catalans de 5 a 11 anys començarà dimecres que ve, 15 de desembre, en la cinquantena de punts de vacunació massiva habilitats arreu del país, com pavellons o poliesportius, tot i que hi haurà uns pocs centres d'atenció primària (CAP) i hospitals que també l'oferiran. El departament de Salut ha decidit que les vacunes no es posaran als centres educatius, com sí que volen fer altres comunitats autònomes, perquè es tracta de nens molt petits i "és millor que estiguin acompanyats de les famílies", segons ha justificat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. La responsable de la vacunació ha avançat que les famílies interessades a vacunar els seus fills sempre hauran de demanar cita a vacunacovidsalut.cat i que, en cas que en el moment de la punxada no puguin acompanyar-los i hagin de delegar-ho en altres membres de la família, caldrà que signin un consentiment.

En un primer moment, el Govern va plantejar la possibilitat de començar a vacunar els més grans (els d'11 anys) i anar descendint progressivament per grups d'edat, però finalment la convocatòria s'obrirà en bloc per a tots els menors a partir de la setmana vinent, previsiblement dilluns, quan arribi la primera remesa de vacunes pediàtriques de Pfizer. Segons Cabezas, i tenint en compte que hi ha molts infants d’aquestes edats, aquesta estratègia permetrà “optimitzar” la campanya. El primer carregament serà de 234.000 dosis i se n’espera un segon a principis de gener. Ara bé, Salut sí que prioritzarà els infants més vulnerables, per exemple els que tinguin alguna malaltia greu.

Sigui com sigui, la vacunació infantil probablement s’allargarà fins al mes de març, ja que la pauta completa és de dues injeccions separades entre elles vuit setmanes. La Comissió de Salut Pública, on hi ha representats el ministeri de Sanitat i les conselleries de Salut, va acordar dimarts passat ampliar la vacunació als infants poc després que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) avalés la seguretat i l’eficàcia de la vacuna de Pfizer. 

El preparat que rebran els infants té la mateixa fórmula que el dels adults, però el punt diferencial és la dosi: mentre que als adolescents i als adults se'ls administren 30 micrograms, als menors de 12 anys se'ls en posarà una tercera part (10 micrograms). Si la criatura s’ha infectat prèviament o si es contagia després de rebre la primera dosi, Cabezas ha detallat que se li posarà una única vacuna entre quatre i vuit setmanes després del contagi. 

El pediatre Toni Soriano, de la unitat de patologia infecciosa i immunodeficiències pediàtriques de la Vall d’Hebron i membre del comitè assessor del covid del Govern, ha explicat que actualment els infants de 5 a 11 anys ja representen el 7% dels casos a Espanya. Aproximadament el 50% no desenvolupen símptomes i els que ho fan són majoritàriament lleus. Però tot i que el risc de patir complicacions és baix, no és inexistent: entorn del 0,21% dels contagiats menors requereixen hospitalització –un 0,02% entra a l'UCI– i només un infant (0,001%) ha mort, si bé tenia una malaltia greu de base. A Catalunya, des de l’inici de la pandèmia, s’han registrat 84 ingressos en menors de 5 a 11 anys per covid, quatre a l’UCI.

Més casos però menys greus

Més enllà de la protecció individual, el doctor assenyala que la indicació de la vacuna també respon a un benefici indirecte per a la comunitat, sobretot per als adults que conviuen amb ells. La sisena onada continua avançant i Salut ha declarat prop de 17.000 contagis els últims set dies (uns 2.400 diaris), una part molt important dels quals es concentra en tres grups d’edat, cosa que suggereix un augment dels brots intrafamiliars. Els infants menors de 12 anys són la franja amb una incidència acumulada a set dies més elevada, amb 374 positius cada 100.000 habitants. Els segueixen els que, per edat, poden ser els seus pares –el grup que va de 30 a 49 anys— amb una taxa de 238 infeccions, i els que tenen edat per ser-ne els avis (de 60 a 69 anys), amb 209.

També s’ha observat un repunt dels positius a les escoles que ha comportat un augment dels grups estables confinats a Educació Infantil i Primària, on els alumnes no estan vacunats. Els últims deu dies s’han registrat 6.128 positius entre l’alumnat català –en aquesta xifra s’inclouen infants amb edat infantil però també adolescents que cursen Batxillerat o Formació Professional– i hi ha 26.218 confinats.

Soriano ha destacat que la vacuna pediàtrica de Pfizer és segura i eficaç, i que països amb milions de dosis posades, com els Estats Units, no han notificat efectes adversos greus després de la injecció. El pediatre ha insistit que tampoc s’han observat casos de miocarditis (inflamació del múscul cardíac) o pericarditis (inflamació del teixit que recobreix el cor) amb una dosi tan baixa com la que se’ls administrarà. En canvi, sí que s’han descrit reaccions locals lleus, molt similars a les que pateixen els adults, com inflor o dolor a la zona de la punció, cansament, febre o mal de cap que es resolen al cap de poques hores.

stats