Societat30/12/2020

La vacunació contra el covid es reprèn arreu de l'Estat

Després del retard de Pifzer, les comunitats han decidit reprendre l'administració aquest dimecres

Núria Rius Montaner
i Núria Rius Montaner

MadridLa segona ronda de la vacunació contra el coronavirus ha començat aquest dimecres de manera generalitzada a tot l'Estat. Malgrat que la vacuna ja estava disponible des d'ahir dimarts, el retard d'un dia de la farmacèutica Pifzer en el lliurament de les dosis (havien d'arribar aquest dilluns) ha portat les comunitats a començar de manera pausada. D'aquesta manera, Catalunya no ha sigut l'única comunitat que ha començat a vacunar aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

Les Illes Balears, la comunitat amb més incidència acumulada (528 casos per cada 100.000 habitants segons les últimes dades oficials del ministeri de Sanitat), ho han fet en 25 residències de Mallorca, Menorca i Eivissa, i han rebut un total de 5.850 dosis que han començat a administrar i que són les dosis que setmanalment rebrà la regió. A les Balears s'hi afegeix el País Valencià, amb una incidència acumulada de 363 casos per cada 100.000 habitants, que ahir dimarts va rebre 31.000 dosis, amb les quals espera tenir vacunades 5.000 persones abans d'acabar l'any.

Madrid, que ha multiplicat els contagis en pocs dies i les últimes 24 hores n'ha notificat 2.411 segons les xifres oficials del ministeri, també ha reprès aquest dimecres la vacunació després d'un dia d'aturada. En aquest cas, la regió va acabar de vacunar aquest dilluns persones grans i treballadors de 23 residències amb les dosis de la vacuna que havia rebut diumenge. Ahir dimarts la regió va rebre 48.750 dosis i ha ampliat la vacunació a 37 residències. En aquest cas, però, la polèmica sobre el repartiment no s'acaba i el conseller de Salut madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha tornat a exigir al govern espanyol "més transparència" a l'hora de fer el repartiment. "No volem més vacunes, però sí conèixer els criteris", ha insistit Escudero.

Cargando
No hay anuncios

També Galícia i el País Basc han endarrerit la seva vacunació a aquest dimecres. En el primer dels casos, la comunitat ha rebut 18.000 dosis que s'han repartit en set àrees sanitàries, mentre que en el segon cas han sigut 16.000. Totes dues comunitats han posat en marxa tots els punts de vacunació. Galícia té intenció d'administrar unes 1.000 dosis diàries, mentre que el País Basc vol vacunar unes 18.000 persones residents i 15.000 professionals durant les setmanes que duri el primer tram del pla de vacunació. També Andalusia ha vacunat aquest dimecres, que ha rebut 69.225 dosis pel seu volum de població. En aquest cas, estan en funcionament 73 unitats mòbils que es dediquen a administrar la vacuna en residències. La resta de comunitats també ho han fet així i la jornada s'ha desenvolupat amb normalitat a tot arreu, per bé que les comunitats científiques continuen insistint en la importància de vacunar-se.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera de més vacunes

Amb tot, des del ministeri de Sanitat reiteren que l'error logístic de la farmacèutica Pfizer d'aquesta setmana ha sigut puntual. De fet, el mateix ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha apuntat que a partir de la setmana que ve les comunitats rebran "amb normalitat" les dosis de la vacuna els dilluns, tal com es va acordar amb la farmacèutica. Amb tot, el govern espanyol estima que el 70% de la població pugui estar vacunada a l'estiu amb l'ajuda d'altres vacunes com la de Moderna, que s'espera que la Unió Europea aprovi el dia 6 de gener, segons ha informat el ministre de Sanitat.

Cargando
No hay anuncios

Les autoritats, però, continuen demanant "precaució" i "cautela" a la població davant un creixement dels contagis a tot l'Estat i una possible tercera onada del coronavirus que compliqui l'estratègia de vacunació. Les últimes dades del ministeri de Sanitat d'aquest dimecres registren 16.716 casos l'últim dia i la incidència acumulada incrementa fins als 265 casos per cada 100.000 habitants. Unes xifres a les quals s'afegeix l'aparició de casos puntuals de la variant britànica a l'Estat.