Salut comença a vacunar Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya
Els agents rebran la vacuna Moderna des de quatre dependències policials, una per demarcació
El departament de Salut ha començat a vacunar aquest dilluns més de 4.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que treballen a Catalunya, després que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) donés a la Generalitat un termini de 10 dies per garantir als cossos la mateixa proporció de dosis que s’han posat al dels Mossos d’Esquadra. Els agents rebran la vacuna Moderna des de quatre dependències policials: a Barcelona el punt de vacunació és a les instal·lacions de la Zona Franca –on s'ubica el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE)–, mentre que a la resta de demarcacions les vacunes s'administren a les comandàncies de la Guàrdia Civil, segons han informat fonts dels sindicat de la Policia Nacional Jupol.
Han explicat que les vacunes les administrarà el departament de Salut als equipaments policials i que el procés avança, per ara, segons les indicacions del TSJC, ja que amb una bona part dels agents ja hi han contactat. En el cas de la vacunació d'altres col·lectius de personal essencial –mestres, bombers, fisioterapeutes, psicòlegs clínics...– les dosis es van administrar en centres sanitaris i equipaments municipals i eren els pacients els que s'havien de desplaçar.
Els sindicats han qualificat d'"èxit rotund" que el TSJC els hagi "donat la raó" i ara confien poder arribar aquest dijous al 80% d'agents vacunats –la mateixa proporció que entre els Mossos–, cosa que suposaria administrar la vacuna a 2.065 agents de la Policia Nacional i a 2.333 de la Guàrdia Civil, un total de 4.398. Tot i això, els sindicats remarquen que no disposen d'una xifra concreta dels agents que es vacunaran, ja que les llistes "s'han de refer dia a dia, i hi ha gent que abans no volia i que ara sí o que està de vacances". La vacuna Moderna s'administra en dues dosis, amb una diferència de 28 dies, i poden aguantar fins a 30 dies descongelades.
Salut en desacord
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, s'ha mostrat en desacord amb la decisió del TSJC des d'un punt de vista sanitari perquè implica vacunar "població que no està en la franja de risc per tenir malaltia greu". En declaracions al programa Planta baixa, Ramentol ha indicat que s'està fent "abans que s'hagi assolit una cobertura acceptable en la franja de risc". Sobre la vacunació, ha afirmat també que la previsió és arribar al 85% de la població de més de 60 anys amb una primera dosi aquest diumenge. Ha assegurat que això serà "un pas important" i ha indicat que, un cop aquestes vacunes facin efecte, la possibilitat de complicacions de la capacitat a les UCI "baixarà molt".