Salut vol obrir "ràpidament" i de cop la vacunació de les persones d'entre 16 i 29 anys

L’augment dels contagis entre els joves té “poca repercussió” en els hospitals

Cuea per vacunar-se al punt de vacunació massiu del Baix Llobregat
29/06/2021
4 min

BarcelonaEl covid ha tornat a agafar una tendència a l’alça a Catalunya, però el departament de Salut ha volgut fer una crida a la calma. La taxa de contagi (Rt), que mesura la velocitat de reproducció del virus, s’ha enfilat a 1,28 i cada contagiat infecta més d’una persona, i més del 5% de les proves que es fan són positives. Ara bé, la mitjana d’edat dels contagiats ha caigut per sota dels 30 anys. Gairebé la meitat dels positius dels últims deu dies són de persones d’entre 10 i 29 anys –franges d’edat no vacunades– i un terç d'aquests s'han detectat a Barcelona. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que, com que aquest augment es concentra entre els més joves, el repunt té “poca repercussió” en els hospitals, però, tot i així, la prioritat és vacunar els de menys de 30 anys tan aviat com sigui possible. Salut ha activat aquest matí la vacunació de les persones d'entre 30 i 34 anys i la idea és obrir “ràpidament” la pròxima convocatòria per arribar a població més jove i incloure-hi tothom que tingui entre 16 i 29 anys.

Cabezas ha argumentat que fins ara la crida a vacunar-se s’ha fet en franges de cinc anys per no col·lapsar la web per demanar cita. Amb tot, ha definit el grup d’entre 16 i 29 anys de “força heterogeni”, sense casos a l’UCI, de manera que "el més lògic” seria obrir-los la convocatòria a tots de cop. Tot i que Salut estudia la possibilitat d'obrir de cop la vacunació a les franges més joves, també vol veure quina és la resposta de la crida que s’acaba d’activar entre els 30 i 34 anys.

El ministeri de Sanitat i les comunitats van acordar que un cop s'arribés a la franja dels 30 anys, i després que es fes tot el possible per "repescar" els de més de 50 anys que s'haguessin negat a vacunar-se, els governs autonòmics podrien decidir quan i quines edats poden encavalcar la vacunació per agilitzar el ritme d'inoculacions.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, i el coordinador de les hospitalitzacions de covid a l’Hospital del Mar, Robert Güerri, han demanat obrir aviat la vacunació a totes les edats. A TV3 Padrós ha defensat que és important que les dosis arribin als més joves “com més aviat millor”, i a RAC1 Güerri ha parlat d’una “combinació perfecta” per referir-se al fet que es permeten més activitats sense distància física, amb una variant –la delta o índia– més contagiosa però amb els joves, que són els que tenen més interacció social, sense vacunar.

Cabezas ha reconegut que la variant delta ja repercuteix en l’atenció primària, però no s’espera que afecti els hospitals. A hores d'ara hi ha 461 ingressats als hospitals per covid, 131 dels quals a l’UCI. Segons Cabezas, s’ha produït un “petit increment” dels pacients ingressats a crítics lligat “al fenomen del cap de setmana”. Ara bé, ha recordat que hi ha més probabilitat que el virus “es compliqui” si els contagiats són més grans de 50 anys i, per això, la secretària de Salut Pública ha pronosticat que el creixement dels contagis entre els més joves no hauria de suposar cap augment de la pressió als hospitals.

Aquesta tendència a l'alça especialment entre els joves es reprodueix a tot l'Estat: els contagis creixen sobretot a les franges d'edat que van dels 12 als 29 anys. Amb tot, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón, ha plantejat que "numèricament" és poc probable que hi hagi un efecte directe en el sistema sanitari per l'augment de la transmissió entre els joves. Com a molt, ha apuntat, poden haver-hi casos secundaris si els seus familiars més directes només han rebut una dosi, però s'ha mostrat confiat que la població juvenil evitarà les situacions de risc.

També la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha afirmat que "no és just criminalitzar els joves" pel repunt en el indicadors: "La majoria han tingut un comportament exemplar des de l'inici de la pandèmia i de solidaritat amb els més vulnerables, malgrat que tots ens imaginem com han sigut de dures les restriccions per a aquestes edats".

La secretària de Salut Pública ha insistit en continuar amb la vacunació i posar-se la segona dosi “quan toca”, perquè menys de l’1% dels vacunats s’han contagiat després de rebre-la. Just fa mig any que es van posar les primeres dosis i Catalunya està a punt d’arribar als quatre milions de vacunats contra el covid –amb 6,3 milions de dosis administrades–. Cabezas ha avançat que la segona dosi d’AstraZeneca, que ara es posa al cap de deu setmanes, encara es vol escurçar més i administrar-la vuit setmanes després de la primera.

Les discoteques demanen tests

Quan s’ha preguntat si l’increment dels contagis dels últims dies pot estar vinculat amb l’obertura de les discoteques, Cabezas ha respost que només fa una setmana que els locals tornen a funcionar i que és massa aviat per veure'n un impacte en l’evolució del covid. A més, ha dit, no consta cap sanció als locals per incompliment de les mesures bàsiques establertes al pla de reobertura i no està previst que es modifiqui a curt termini, com ara les mesures de distància i l'ús de la mascareta a la pista de ball.

Amb tot, la patronal de l’oci nocturn Fecasarm ha admès que el sector ha tingut “dificultats” per fer complir les restriccions el primer cap de setmana i ha exigit a la Generalitat que permeti als locals exercir el dret d'admissió als clients que presentin un test previ negatiu acreditat amb un codi QR. El secretari general, Joaquim Boadas, ha afirmat que aquests tests són "l'única fórmula que pot evitar un nou tancament del sector", ja que permetrien "eliminar la restricció d'aforament, la distància interpersonal, l'obligació de tenir taules i cadires, el registre previ i la restricció horària".

Segueixes portant la mascareta al carrer?
stats